Sfidătorul ”urs” Putin l-a sfâşiat pe Macron, la Moscova (Politico)

Sfidătorul ”urs” Putin l-a sfâşiat pe Macron, la Moscova (Politico)

După cinci ore de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, la Moscova, nu e nicio îndoială că Emmanuel Macron a intrat în bârlogul ursului grizzly și a ieșit de acolo sfâşiat, comentează Politico.

Comentariul se referă la vizita efectuată de președintele Franței la Moscova, vizită care nu a părut să aducă nimic nou cu privire la dezescaladarea tensiunilor de pe frontul ucrainean.

Președintele Franței a crezut, iar consilierii săi au insistat, că dintre liderii occidentali el este într-o poziție unică și îl poate convinge pe Putin să urmeze calea detensionării situației, scrie autorul articolului citat.

ADVERTISING

În schimb, Putin a ales calea sfidării. Crimeea este Rusia, iar dacă  Ucraina se alătură NATO, țările europene vor fi ”automat” în război cu Rusia, a argumentat el. Mai mult, fluturând un deget în aer în fața unui reporter francez, Putin a declarat că ”Rusia este o superputere militară și nucleară”, avertizând totodată că ”nu vor exista învingători și veți fi târâți în acest conflict împotriva propriei voastre voințe”.

Președintele rus a ironizat afirmațiile liderilor occidentali potrivit cărora NATO este o ”alianță defensivă”, menționând operațiunile din Serbia, Afganistan, Siria și Libia pentru a demonstra contrariul.

ADVERTISING

El a reiterat vechea sa idee – că Revoluția portocalie, Maidanul din Ucraina anului 2014, a fost ”o lovitură de stat”, iar, la un moment dat, a și citat, sfidător, un fragment dintr-un cântec ucrainean obscen, cu aluzii la viol și necrofilie: ”Fie că îți place sau nu, frumoasa mea, îndură”. Fragmentul a fost menționat în contextul în care președintele rus insista că guvernul ucrainean ar trebui forțat să implementeze acordul de pace de la Minsk, scrie Politico.

La toate astea, Emmanuel Macron nu a reacționat altfel decât insistând că este important ca discuțiile să continue, comentează sursa citată.

ADVERTISING

”Este responsabilitatea Franței să aibă cea mai puternică relație posibilă cu Rusia”, a declarat Macron, imediat după ce Putin afirmase ”Crimeea este irevocabil parte a Rusiei”.

”Suntem două mari țări europene … membre ale Consiliului de Securitate al ONU”, a mai declarat președintele Franței, adăugând ”Pentru mine este evident: Rusia este europeană. Dacă cineva crede în Europa, trebuie să fie capabil să lucreze cu Rusia și să găsească soluții și mijloace pentru a construi viitorul în Europa și cu europenii”.

Eșecul lui Macron în privința reacțiilor la diversele provocări lansate de Putin a amintit de vizita dezastruoasă efectuată anul trecut la Moscova de șeful diplomației europene, Josep Borrell, când ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, acuza UE că este un ”partener neserios” și pe liderii europeni că au mințit în legătură cu otrăvirea lui Alexei Navalnîi, mai comentează, printre altele, autorul articolului din Politico.

Și punerea în scenă a spus multe despre această întâlnire. Cei doi președinți au stat la mare distanță unul față de celălalt, la capetele unei mese imense (foto).

În timp ce oaspetele transmitea mesaje de înțelegere și detensionare a situației, gazda stătea aproape imobilă, având o privire înghețată pe tot parcursul declarațiilor. Deși avea căști pentru traducerea declarațiilor din limba franceză, nu se știe dacă le și asculta, scrie autorul articolului, iar la final Vladimir Putin a dat din cap și a ridicat colțurile gurii, într-o grimasă care părea un zâmbet, mai scrie Politico.

Franța ar putea, teoretic, să îi garanteze în mod unilateral lui Putin cererea lui ca Ucraina să nu intre niciodată în NATO (oricare dintre cei 30 de aliați poate bloca aderarea unui nou membru), dar Emmanuel Macron nu s-a oferit să facă asta, cel puțin nu public.

La final, Putin a părut să concluzioneze că Macron n-a vrut sau n-a putut să livreze Rusiei răspunsuri la solicitările sale concrete, prin urmare, nici liderul rus nu a oferit nimic concret la schimb, mai scrie sursa citată.

putin-papa-1
Foto: site Kremlin

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇