Concluziile lui Macron și Putin, după mai bine de 5 ore de discuții. Opinii diferite despre Ucraina

Concluziile lui Macron și Putin, după mai bine de 5 ore de discuții. Opinii diferite despre Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat, luni seară, peste 5 ore, cei doi afirmând că discuţia a fost una utilă.

„Am discutat despre garanţiile de securitate, despre o mulţime de astfel de probleme. Am confirmat importanţa acordului de la Minsk. Am căzut de acord că trbuie să continuăm exporturile. Consider că discuţiile sunt pozitive şi s-au aşezat bazele pentru acţiuni viitoare”, a spus Putin, potrivit News.ro.

Putin a mai spus că ţările din NATO continuă să ofere arme Ucrainei, fiind vorba de o organizaţie "de departe pacifistă".

ADVERTISING

"Neextinderea NATO şi nedesfăşurarea de de sisteme de luptă la frontiera rusă", sunt cererile Rusiei pentru o descaladare a situaţiei, conform lui Putin.

Pentru Emmanuel Macron, discuţiile din următoarele zile vor fi decisive.

"Relaţiile noastre bilaterale sunt foarte importante, am pus bazele unei colaborări viitoare. Trebuie să găsim calea pentru stabilitatea în Europa. Relaţiile din ultimii ani au fost importante, am avut discuţii productive, diverse.

Am vorbit despre garanţiile de securitate, avem opinii diferite despre Ucraina, dar trebuie să ne privim în ochi şi să discutăm. Am încercat să vedem cât de departe ne putem pune de acod. Vom discuta şi zilele următoare, vom avea discuţii cu NATO, UE şi SUA.

ADVERTISING

Suntem pregătiţi să începem acest proces, trebuie să continuăm acest dialog şi discuţiile pe care le-am avut trebuie să continue. Nu putem să riscăm să vedem că în Europa revine spectrul confruntării, a dezordinii şi instabilităţii. Este mereu simplu să începi un conflict, mai greu este să-l închei şi să construieşti o pace durabilă", a afirmat preşedintele francez.

Întâlnirea, care a început la ora 17:00, ora României, a avut loc la Kremlin, doar între cei doi șefi de stat.

În cele câteva minute transmise public la începutul discuțiilor cei doi păreau destul de tensionați, se încruntau des, chiar dacă pe alocuri mai forțau câte un zâmbet, când vorbeau de bunele relații dintre cele două țări.

ADVERTISING

”Nu ne-am mai întâlnit de aproximativ doi ani, deci s-au strâns multe lucruri de discutat în acest format direct. Dar am fost mereu în contact”, a început Putin întâlnirea, enumerând ocaziile în care Franța și Rusia au lucrat împreună în acești doi ani.

”Avem problema securității europene, unde avem îngrijorări comune și vreau să îți mulțumesc pentru că Franța joacă un rol cheie în deciziile importante. Cooperarea a fost foarte bună de la început și această întâlnire de azi e simbolică în acest sens”, a adăugat președintele rus.

LIVE: Putin and Macron meet in Moscow

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇