Dacă Putin invadează Ucraina, Biden e gata să ia măsuri fără precedent, inclusiv să-i taie Rusiei accesul la importul de smartphone-uri

Dacă Putin invadează Ucraina, Biden e gata să ia măsuri fără precedent, inclusiv să-i taie Rusiei accesul la importul de smartphone-uri

Oficialii americani iau în considerare măsuri dure de control al exporturilor pentru a perturba economia Rusiei, în cazul în care preşedintele Vladimir Putin ar decide invadarea Ucrainei, a declarat un oficial al administraţiei Biden.

Măsurile, care urmează să fie discutate în cadrul unei reuniuni a unor înalţi oficiali, s-ar adăuga sancţiunilor economice pe care le are în vedere administraţia Biden, în cazul în care Rusia ar invada Ucraina, după ce a trimis zeci de mii de militari de-a lungul graniţei.

Preşedintele american Joe Biden a ameninţat cu acţiuni devastatoare împotriva Rusiei, în încercarea de a-l avertiza pe Vladimir Putin în legătură cu orice posibilă incursiune militară.

Liderul de la Kremlin a negat însă că Rusia plănuieşte o invazie.

Măsurile care vor fi discutate la reuniunea de la Casa Albă includ decizii ‘extraordinare’ de control al exporturilor care ar putea sufoca o gamă largă de tehnologii industriale şi de consum către Rusia, a spus oficialul pentru Reuters, care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Măsurile aflate în discuţie ar putea afecta capacitatea Rusiei de a importa smartphone-uri şi componente cheie din industria auto şi de aeronave, precum şi materiale din multe alte sectoare. Ele ar putea avea un impact major asupra consumatorilor ruşi, a operaţiunilor industriale şi a ocupării forţei de muncă.

Oficialul a mai spus că potenţialele măsuri ar fi fără precedent pentru Rusia.

Ei vor recurge la instrumente folosite de administraţia fostului preşedinte Donald Trump, preluate de administraţia Biden, pentru a împiedica compania chineză de telecomunicaţii Huawei să acceseze semiconductori avansaţi. Semiconductorii care intră în componenţa telefoanelor Huawei includ piese care au fost proiectate în Statele Unite, a spus oficialul.

ADVERTISING

Acest lucru poate afecta chip-urile din întreaga lume, pe baza contribuţiei cheie a SUA la acestea, a spus oficialul.

Oficialii americani intenţionează să se consulte îndeaproape cu parteneri cheie din Europa şi Asia, care ar putea fi implicaţi în aceste măsuri, şi să încurajeze eforturi coordonate, acolo unde este cazul.

Piaţa telefoanelor mobile din Rusia este dominată de companii străine precum Apple, Samsung şi Huawei, care fac subiectul unei noi legi începând din acest an, lege care le cere să instaleze software rusesc.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇