Biden și Putin au vorbit două ore despre amenințarea Ucrainei. Rusia cere NATO să nu-i vină la graniță (Video)

Biden și Putin au vorbit două ore despre amenințarea Ucrainei. Rusia cere NATO să nu-i vină la graniță (Video)

Convorbirile prin videoconferinţă între preşedinţii american şi rus Joe Biden şi Vladimir Putin s-au încheiat marţi, la puţin timp după ora 17.00 GMT, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană.

Discuţiile prin videoconferinţă au durat circa două ore, potrivit agenţiilor ruse de ştiri Ria Novosti, TASS şi Interfax. Casa Albă a anunţat că discuţia prin videoconferinţă s-a încheiat fix la ora 17:08 GMT, după ce a început la ora 15.07 GMT.

Convorbirea a început printr-un schimb de amabilităţi difuzat de televiziunea rusă.

"Mă bucur să vă revăd", a spus Joe Biden. "Vă salut, domnule preşedinte", a spus Vladimir Putin, aşezat la o masă lungă.

ADVERTISING

Preşedintele rus se afla în reşedinţa sa de la Soci, staţiune balneară de pe malul Mării Negre, în timp ce preşedintele american a purtat discuţia din aşa-numita "Situation Room" de la Casa Albă.

Biden, Putin Meet Via Video Conference Amid Ukraine Tensions

Într-un comunicat ulterior, Casa Albă a transmis că Biden i-a transmis omologului său că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina.

Preşedintele american "a exprimat de asemenea profunda preocupare" a SUA şi a aliaţilor lor faţă de creşterea numărului de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, potrivit Casei Albe, care a precizat că cei doi şefi de stat au evocat în cadrul discuţiei lor de asemenea securitatea cibernetică şi "munca în comun asupra unor subiecte regionale precum Iranul".

"Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni față de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare", menţionează comunicatul Casei Albe, citat de Reuters.

Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie, se mai spune în text.

ADVERTISING

Putin nu vrea NATO în Ucraina

De cealalt[ parte, Kremlinul a anunțat că Putin a cerut garanții NATO că nu se extinde spre est.

"NATO a făcut tentative periculoase de a utiliza teritoriul ucrainean şi a dezvolta potenţialul său militar la frontierele noastre şi de aceea Rusia are un interes serios pentru garanţii juridice fiabile care să excludă o extindere a NATO spre Est", subliniază Kremlinul într-un comunicat, după întrevederea caracterizată drept "deschisă şi profesionistă".

Preşedintele rus i-a propus omologului său american ridicarea tuturor măsurilor restrictive vizând misiunile diplomatice ale celor două ţări luate în ultimele luni pe fondul tensiunilor între SUA şi Rusia.

"Partea rusă a propus anularea tuturor restricţiilor acumulate privind funcţionarea misiunilor diplomatice, ceea ce ar putea permite normalizarea altor aspecte ale relaţiilor bilaterale" ruso-americane, indică Kremlinul în acelaşi comunicat.

Conform comunicatului Kremlinului, cei doi şefi de stat au convenit ca responsabili ai celor două ţări să înceapă consultări cu privire la "problemele sensibile"legate de Ucraina, potrivit Reuters.

Este o eroare de a atribui doar Rusiei întreaga responsabilitate pentru tensiunile actuale în jurul Ucrainei, i-a spus Putin lui Biden, potrivit Kremlinului.

"Preşedintele Rusiei, cu exemple concrete, a ilustrat linia distructiva a Kievului, care vizeaza destructurarea completă a acordurilor de la Minsk şi a acordurilor încheiate în format Normandia şi şi-a exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la acţiunile provocatoare ale Kievului împotriva Donbasului", menţionează serviciul de presă al Kremlinului, citat de TASS.

ADVERTISING

Discuții cu liderii europeni și președintele Ucrainei

Casa Albă a anunţat că Joe Biden a discutat telefonic marţi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin.

Executivul american reaminteşte că preşedintele a discutat luni cu aceiaşi aliaţi şi a convenit să rămână "în strâns contact", potrivit unui comunicat.

Biden va avea o conversaţie telefonică, joi, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇