Washington Post: Rusia pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari

Washington Post: Rusia pregăteşte o ofensivă împotriva Ucrainei cu până la 175.000 de militari

Rusia pregătete o ofensivă împotriva Ucraiei cu până la 175.000 de militari, anul viitor, concentraţi în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, potrivit unui document american, dezvăluit de Washington Post.

Moscova se pregăteşte să lanseze ”100 de batalioane alcătuite din grupuri tactice, cu un efectiv estimat la 175.000 de oameni, dar şi tancuri, artilerie şi alte echipamente”, a declarat un oficial de rang înalt, sub protecţia anonimatului, cotidianului american.

Pentagonul, contactat de AFP, a refuzat să comenteze cu privire la aceste informaţii clasificate, însă a subliniat că este ”foarte îngrijorat că există probe care arată planurile Rusiei în vederea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei”.

”Susţinem în continuare o diminuare a tensiunilor în regiune şi o soluţie diplomatică a conflictului din estul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonelul Tony Semelroth.

50 de grupuri tactice de luptă

Forţele ruseşti sunt pe cale să se concentreze în patru locuri, cu 50 de grupuri tactice de luptă, dezvăluie WP, citând un document militar american.

Joe Biden a crescut cu un nivel presiunea asupra Rusiei vineri, anunţând că pregăteşte ”iniţiative” în apărarea Ucrainei în cazul unei invazii, în urma concentrării unor trupe ruseşti în apropierea frontierei ucrainene.

Serviciile ucrainene de informaţii estimează să ”perioada cea mai verosimilă” a încheierii pregătirilor ruseşti în vederea unei ”escaladări de anvergură” este sfârşitul lui ianuarie, a anunţat în Parlament ministrul ucranean al Apărării, Oleksii Reznikov.

Potrivit lui Reznikov, aproximativ 100.000 de militari ruşi ar putea să participe la o eventuală ofensivă.

”Escaladarea este un scenariu posibil, însă nu inevitabil”, a subliniat ministrul.

Rusia ”a început deja exerciţii militare în apropierea Ucrainei” şi este pe cale să-şi ”testeze comunicaţiile”, a acuzat el.

Sancţiuni economice

”Suntem profund îngrijoraţi de planurile Rusiei în vederea unei noi agresuni asupra Ucrainei”, i-a transmis joi secretarul de Stat american Antony Blinken omologului său rus, Serghei Lavrov, cu care s-a întâlnit la Stockholm, reiterându-şi acuzaţiile de miercuri, când a evocat pentru prima oară că ar avea ”probe” relativ la pregătirea unei invazii.

”Dacă Rusia a decis să continue pe calea confrunătrii, ea va suporta consecinţe grave”, a avertizat el, după ce a ameninţat miercuri cu sancţiuni economice dureroase.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său Vladimir Putin urmează să discute prin videoconferinţă despre tensunile în centrul cărora se află Ucraina, la şapte ani de la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea şi preluarea controlului asupra une părţi a estului Ucrainei de către forţe separatiste proruse susţinute de Moscova.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇