SUA consideră că Rusia plănuiește să invadeze Ucraina „la începutul anului 2022” cu aproximativ 175.000 de soldați – un semn al creșterii nivelului de alarmă la Washington cu privire la intențiile Moscovei față de țara vecină, scrie Financial Times.
Un oficial al administrației Biden a declarat că planurile Moscovei „prevăd o ofensivă militară împotriva Ucrainei încă de la începutul anului 2022, la o scară de forțe de două ori mai mare decât cea pe care am văzut-o în primăvara anului trecut”. Ofensiva ar implica 100 de batalioane cu un număr estimat de 175.000 de persoane, împreună cu blindate, artilerie și echipamente.
Potrivit oficialului administrației, jumătate din unități se aflau deja în apropierea graniței Ucrainei, unde au ajuns în ultima lună. Rusia a trecut deja la înființarea unei rezerve de rezerviști contractuali pentru a se pregăti pentru ofensivă.
Înainte de a se îndrepta vineri seară spre reședința prezidențială de la Camp David, Joe Biden a declarat: "Suntem conștienți de acțiunile Rusiei de mult timp și mă aștept să avem o discuție lungă".
Detaliile privind evaluarea americană a planurilor Rusiei, raportate pentru prima dată de Washington Post, au apărut la câteva ore după ce Biden a declarat că se află în "contact permanent" cu aliații europeni și cu Ucraina. El a avertizat că va încerca să îl oprească pe președintele rus Vladimir Putin să ducă la îndeplinire aceste planuri, făcând aluzie la măsuri punitive.
"Ceea ce fac este să pun laolaltă ceea ce cred ... va fi cel mai cuprinzător și semnificativ set de inițiative pentru a face foarte, foarte dificil pentru domnul Putin să meargă mai departe și să facă ceea ce oamenii sunt îngrijorați că ar putea face", a declarat președintele american.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe a declarat că Washingtonul este "profund îngrijorat de dovezile că Rusia își intensifică planurile pentru o acțiune militară semnificativă împotriva Ucrainei" - precizând că acest lucru a fost discutat de Antony Blinken, secretarul de stat american, în cadrul unei călătorii în Europa în această săptămână.
"Administrația Biden a fost consecventă în mesajul nostru către Rusia: Statele Unite nu caută conflictul, iar cea mai bună modalitate de a evita o criză și o spirală negativă este prin diplomație și dezescaladare", a declarat purtătorul de cuvânt al NSC.
Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Replica Kremlinului
UPDATE: "Statele Unite desfăşoară o operaţiune specială pentru agravarea situaţiei în jurul Ucrainei în timp ce dau vina pe Rusia", a declarat sâmbătă purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de ziarul Kommersant. Zaharova a afirmat că operaţiunea americană "se bazează pe acţiuni provocatoare în apropierea graniţelor Rusiei, însoţite de o retorică acuzatoare".
Moscova a dezminţit că ar avea intenţia de a invada Ucraina şi susţine că, dimpotrivă, ucrainenii sunt cei care îşi concentrează forţele pentru un atac asupra regiunilor controlate de separatiştii pro-ruşi. Rusia afirmă că poate să îşi deplaseze trupele cum doreşte pe teritoriul propriu şi că acestea nu reprezintă nicio ameninţare externă.