Rusia mobilizează din nou trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina. Kievul spune că nu a văzut nimic

Rusia mobilizează din nou trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina. Kievul spune că nu a văzut nimic

Noi imagini din satelit confirmă informațiile recente conform cărora Rusia mobilizează din nou trupe și echipamente militare la granița cu Ucraina, după ce în primăvară a făcut același lucru.

În fotografiile realizate de compania privată americană Maxar Technologies se văd tancuri, artilerie autopropulsată și trupe terestre care se înmulțesc în apropierea orașului rus Yelnya, scrie Politico.

Între timp, o nouă analiză efectuată de agenţia britanică Janes dezvăluie că echipamentele militare din Divizia a 4-a de tancuri a Rusiei au fost mutate în zonele din jurul regiunilor Bryansk și Kursk, aproape de granița de nord a Ucrainei. Sunt tancuri de luptă T-80U și artilerie autopropulsată.

ADVERTISING

În zonă a fost observată și Armata 1 de tancuri de gardă. Armata „a fost construită pentru a conduce operațiuni la fiecare nivel de luptă”, se arată în analiza Janes.

Această desfășurare de trupe „marchează o abatere clară de la modelul standard de antrenament al Armatei 1 de tancuri de gardă, care are loc în mod normal în jurul Moscovei”, se mai precizează în analiză.

Tensiunile dintre Moscova și Occident au crescut în ultimele câteva luni, pe măsură ce președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat nemulțumirea față de posibila aderare a Ucrainei și Georgiei la NATO și după ce ce secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vizitat ambele țări în octombrie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În timp ce se afla la Kiev, Austin a fost întrebat despre solicitarea Ucrainei de a adera la NATO și a spus că „are dreptul de a decide propria politică externă viitoare”, iar SUA „vor continua să facă tot ce poate pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a-și dezvolta capacitatea de a se apăra”.

Câteva zile mai târziu, Putin a avertizat că „aderarea Ucrainei la NATO s-ar putea să nu aibă loc niciodată”.

Ucraina spune că nu a văzut trupele rusești

În schimb, Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că nu a observat o consolidare a trupelor ruseşti la frontiera sa de est.

ADVERTISING

”Nu a fost obesravată nicio desfăşurare suplimentară de unităţi, armanet şi echipament militare ruseşti către frontiera Ucrainei”, a anunţat, într-un comunicat, Ministerul ucrainean al Apărării.

Potrivit Kievului, mişcările semnalate de către presa americană sunt ”acţiuni planificate în cadrul deplasării unor trupe în urma unor exerciţii”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇