Americanii au renunțat să trimită două nave de război la Marea Neagră, după tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Americanii au renunțat să trimită două nave de război la Marea Neagră, după tensiunile dintre Rusia şi Ucraina

Statele Unite au renunţat să trimită săptămâna aceasta două nave de război la Marea Neagră, prin strâmtori turce, în urma tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina.

Ankara nu a fost informată de această decizie, potrivit agenţiei turce oficiale de presă Anadolu, care citează oficiali turci.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Autorităţile turce au anunţat, săptămâna trecută, că au fost notificate de către Statele Unite cu privire la trecerea, la 14 şi 15 aprilie, a două nave americane de război prin stâmtorile Dardanele sau Bosfor către Marea Neagră.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează circulaţia maritimă prin aceste strâmtori turceşti, obligă ţările neriverane la Marea Neagră să anunţe cu 15 zile înainte trecerea navelor lor.

Anunțul a avut loc în contextul unei intensificări a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia trimiterii unor nave de război americane a fost salutată drept un semn al susţinerii Kievului de către Washington.

Decizia SUA a venit după o discuție între Biden și Putin

Anularea acestei manevre, anunţate de către turci, intervine după o convorbire la telefon între preşedinţii american Joe Biden şi cel rus Vladimir Putin.

Biden i-a propus lui Putin în această convorbire telefonică să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut preşedintelui rus ”să reducă tensiunile” în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Ţările occidentale şi-au exprimat în ultimele zile îngrijorarea faţă de comsarea a zeci de mii de militari ruşi la frontiera ruso-ucraineană şi în Crimeea ocupată, anexată de către Moscova în 2014.

Aceste desfăşurări de trupe au loc în urma unei intensificări a incidentelor armate între forţele Kievului şi separatişti proruşi în Donbas, în estul Ucrainei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!