Ucraina cheamă armatele NATO la exerciții militare pe teritoriul său, pe tot parcursul anului viitor

Ucraina cheamă armatele NATO la exerciții militare pe teritoriul său, pe tot parcursul anului viitor

Parlamentul Ucrainei a aprobat marţi un proiect de lege care permite participarea forţelor străine la exerciţii militare pe teritoriul său în 2022, decizie susceptibilă să înfurie Moscova, relatează Reuters.

Potrivit proiectului prezentat de preşedintele Volodimir Zelenski, Ucraina intenţionează să organizeze la anul zece exerciţii militare de anvergură.

Ucraina, care nu este membră a NATO, şi-a intensificat cooperarea militară cu ţările occidentale pe fondul unei creşteri a acţiunilor ostile din partea Rusiei şi a aliaţilor ei care a creat preocupări privind izbucnirea unui conflict deschis între cele două state vecine.

ADVERTISING

Kievul acuză Moscova că a desfăşurat circa 90.000 de militari de-a lungul graniţei comune, în timp ce Moscova susţine că este vorba de măsuri strict defensive şi că are dreptul de a-şi deplasa forţele pe teritoriul propriu oriunde consideră.

Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Anatoli Petrenko, a declarat parlamentului înainte de vot că 21.000 de militari ucraineni şi 11.500 de militari din SUA, Marea Britanie, Polonia, România şi alte ţări vor lua parte la exerciţii terestre, maritime şi aeriene.

"Desfăşurarea de exerciţii multinaţionale pe teritoriul ucrainean va contribui la întărirea capacităţilor naţionale de apărare şi va susţine eforturile politice şi diplomatice de menţinere a stabilităţii în regiune", a spus Petrenko.

Rusia nu a comentat deocamdată votul de marţi din parlamentul ucrainean.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇