Noul cancelar al Germaniei, Olaf Scholz, a ameninţat miercuri cu posibile „consecinţe” pentru gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania pe sub Marea Baltică, în cazul invadării teritoriului Ucrainei de trupele ruse, în timp ce Ministerul francez de Externe a transmis Moscovei că un astfel de scenariu ar putea avea „consecinţe strategice şi de amploare”.
„Poziţia nostră este clară, ne dorim ca inviolabilitatea graniţelor să fie respectată de toţi, fiecare înţelege că aceasta ar avea consecinţe, dacă lucrurile ar sta altfel„, a declarat Scholz în primul său interviu acordat după preluarea oficială a funcţiei, pentru postul de televiziune Welt TV.
El a fost întrebat dacă ar fi gata să utilizeze acest gazoduct, care aşteaptă încă o autorizaţie definitivă din partea autorităţilor germane pentru a putea intra în serviciu, ca mijloc de presiune asupra Moscovei în cazul unei invazii a Ucrainei de către forţele ruse.
„Trebuie să ne asiguram că… graniţele rămân inviolabile”, a adăugat şeful guvernului social-democrat.
După SUA, Franţa a avertizat miercuri Rusia cu „consecinţe strategice şi de amploare” în cazul unei agresiuni împotriva Ucrainei.
„Mesaje ferme au fost transmise Rusiei cu privire la consecinţe strategice şi de amploare în cazul unei noi atingeri asupra integrităţii teritoriale a Ucrainei”, a indicat MAE francez.
„Urmărim cu cea mai mare atenţie situaţia din jurul Ucrainei. Şefii de stat şi de guvern şi-au exprimat determinarea ca suveranitatea acesteia să fie respectată”, a adăugat Parisul.
Ţările occidentale şi Kievul acuză Moscova de comasarea a zeci de mii de soldaţi şi tancuri la frontierele Ucrainei înaintea unei invazii iminente, ceea ce Moscova neagă.
Preşedintele Joe Biden pare să se fi resemnat, după alegerea sa, cu gazoductul Nord Stream 2, dar subiectul revine în forţă ca o posibilă pârghie pentru Washington şi aliaţii săi pentru a descuraja Moscova de a invada Ucraina.
Casa Albă nu a indicat clar dacă preşedintele SUA a invocat marţi această ameninţare energetică în timpul summitului virtual cu omologul său rus Vladimir Putin.
Dar în faţa presei, consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a insistat asupra acestei piste de „prioritate absolută”.
De săptămâna trecută, guvernul SUA ameninţă Rusia, acuzată de concentrarea de trupe la frontiera cu Ucraina, cu sancţiuni economice draconice dacă va decide să atace ţara vecină.
Pentru a arăta că este mai hotărât decât în 2014, când a lăsat Moscova să anexeze Crimeea ucraineană, Washingtonul a asigurat că acestea vor fi sancţiuni fără precedent pe care s-a abţinut să le folosească în trecut” tocmai „din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Rusiei”.
În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇