Biden vorbește azi cu liderii din nouă ţări, printre care și România, despre Putin şi Ucraina

Biden vorbește azi cu liderii din nouă ţări, printre care și România, despre Putin şi Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, va avea joi consultări cu nouă ţări est-europene membre ale NATO, printre care România, în privinţa summit-ului cu omologul său rus, Vladimir Putin, şi temerilor unei invazii a Ucrainei.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden va avea o discuţie telefonică cu „liderii Grupului celor Nouă de la Bucureşti, alcătuit din aliaţi NATO de pe flancul estic, pentru a le face rezumatul întrevederii cu preşedintele Putin, pentru a le asculta opiniile cu privire la situaţia actuală de securitate şi pentru a sublinia angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea transatlantică”.

ADVERTISING

Grupul celor Nouă de la Bucureşti include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Convorbirea dintre Klaus Iohannis și Joe Biden va avea loc la ora 20:45. Totodată, potrivit Administrației Prezidențiale, Iohannis va participa la ora 15:00 la Summitul Democrației (Summit for Democracy), organizat de președintele SUA, în sistem videoconferință.

Acest apel va avea loc după o conversaţie telefonică programată cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, care caută ajutorul Statelor Unite pentru a evita ceea ce el consideră ca ameninţări cu invazia de către Rusia.

ADVERTISING

Tensiunile şi presiunile diplomatice cresc, în timp ce Washingtonul şi aliaţii săi acuză Moscova că desfăşoară zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina pentru a ataca ţara.

Joe Biden şi Vladimir Putin au adus în discuţie această problemă arzătoare în cursul summit-ului lor virtual de două ore, marţi.

Excluzând, deocamdată, orice intervenţie militară în cazul unei invazii a Ucrainei, Joe Biden a avertizat, miercuri, că un atac rus în Ucraina va duce la o întărire a prezenţei militare americane pe teritoriile membrilor Alianţei Nord-Atlantice din Europa de Est.

ADVERTISING

La rândul său, liderul de la Kremlin a apărat dreptul Rusiei "de a-şi proteja securitatea", estimând că a lăsa NATO să se apropie de frontierele sale fără a reacţiona ar fi "criminal".

În cursul summit-ului cu liderul administraţiei de la Washington, Vladimir Putin a cerut mai ales "garanţii juridice sigure" care să împiedice aderarea Ucrainei la NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇