Bătaie generală în Parlamentul din Kosovo, după ce un deputat a aruncat cu apă în premier (Video)

Bătaie generală în Parlamentul din Kosovo, după ce un deputat a aruncat cu apă în premier (Video)

Mai mulți deputaţi s-au luat la bătaie în Parlamentul din Kosovo, după ce un reprezentant al Opoziției a aruncat cu apă în premier, după ce anterior un altul rupsese un afiş cu imaginea premierului.

Bătaia generală a pornit după ce mai mulți parlamentari din Opoziție și din coaliția de guvernare s-au apropiat de podiumul unde se aflau miniștrii.

Premierul a fost scos de la tribună de parlamentari şi gărzile sale de corp, în timp ce deputaţi din ambele tabere s-au atacat reciproc până când a intervenit Poliţia.

ADVERTISING

"Ce s-a întâmplat în parlamentul kosovar este inacceptabil, iar folosirea violenţei trebuie pedepsită", a declarat preşedintele parlamentului kosovar, Glauk Konjufca, care a ordonat amânarea şedinţei cu două ore.

Incidentul s-a produs pe fondul tensiunilor provocate de o dezbatere publică pe tema unei înregistrări a unei discuții între un membru al partidului de guvernământ și un oficial din nordul majoritar sârb, relatează Reuters.

Opoziţia din Kosovo a acuzat de mult timp modul în care premierul naţionalist Albin Kurti a gestionat tensiunile din nord, care au atras critici din partea unor aliaţii occidentali de lungă durată, în special Statele Unite şi Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Tulburările din nord s-au intensificat recent, după ce primari de etnie albaneză au preluat funcții în nordul Kosovo. Asta după alegerile din aprilie, pe care sârbii le-au boicotat, cerând punerea în aplicare a unui acord vechi de un deceniu pentru mai multă autonomie. Etnicii albanezi reprezintă 90% din populația Kosovo, în timp ce sârbii reprezintă aproximativ 5%, însă sunt majoritari în nord.

Brawl breaks out in Kosovo’s parliament during PM's speech


Publicaţia online Nacionale a publicat recent o conversaţie între preşedintele partidului lui Kurti, Mimoza Kusari-Lila, şi deputatul sârb Slavko Simic. Înregistrarea audio a fost făcută în luna iunie a anului trecut. Kusari poate fi auzită spunând că a vorbit anterior la telefon cu un lider de etnie sârbă, Milan Radojcic, care este sancţionat de guvernul american pentru crimă organizată şi activităţi de corupţie. Radojcic este, de asemenea, o persoană căutată de autorităţile din Kosovo.

ADVERTISING

Miercuri, premierul Kurti a declarat că a convenit cu UE să reducă prezenţa poliţiei în nordul ţării şi să ia alte măsuri pentru a reduce tensiunile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇