Asasinarea pilotului rus care se ascundea în Spania. Greșelile fatale pe care le-a făcut (Foto & Video)

Asasinarea pilotului rus care se ascundea în Spania. Greșelile fatale pe care le-a făcut (Foto & Video)

Moartea pilotului rus care a dezertat anul trecut în Ucraina și le-a predat forțelor Kievului elicopterul militar Mi-8 este învăluită în mister. Autoritățile spaniole au refuzat să ofere detalii despre asasinat, dar informațiile publicate de presa iberică arată că a fost opera unor profesioniști, iar victima a făcut câteva greșeli care i-au fost fatale.

Publicația catalană VilaWeb nu exclude ca serviciile secrete ruse să fie implicate în uciderea lui Maxim Kuzminov în orașul spaniol Vila Joiosa, iar El Espanol scrie că acesta a fost eliminat de un grup de profesioniști care l-au urmărit în Alicante.

Cadavrul a fost găsit pe 13 februarie, la intrarea în garajul subteran dintr-un complex rezidențial, iar actele de identitate aparțineau unui bărbat ucrainean, cu vârsta de 33 de ani. Kuzminov avea 28 de ani, iar testele ADN vor confirma dacă documentele erau false.

ADVERTISING

Publicația spaniolă elPeriódico a scris că pilotul rus trăia în Spania sub numele fals Ihor Șevceenko și a publicat fotografia pașaportului pe care îl primise de la autoritățile ucrainene.

Gloanțele rusești și un mesaj pentru toți dezertorii

Bărbatul a fost împușcat cu 12 gloanțe, apoi a fost călcat cu mașina de cei care l-au executat, scrie Il Corrispondente. De asemenea, anchetatorii au descoperit că victima deținea 100.000 de euro.

"Deși calibrul armelor și marca acestora nu au fost dezvăluite, faptul că muniția este rusească confirmă bănuiala că bărbatul ucis nu este ucraineanul de 33 de ani din documentele pe care le avea asupra sa, ci căpitanul Kuzminov ,în vârstă de 28 de ani", scrie ziarul Informacion care apare în Alicante.

"Surse apropiate anchetei consideră că asasinii au folosit muniție rusească, așa că nu ar exista nicio îndoială că execuția a venit din Rusia și a fost consecința directă și anunțată a dezertării", notează publicația menționată.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Surse din anchetă au spus că folosirea muniției rusești în asasinarea lui Kuzminov este un semnal pentru dezertorii care se alătură Ucrainei.

Maxim Kuzminov a dezertat în Ucraina în august 2023, predând forțelor Kievului elicopterul de luptă pe care îl pilota și mai multe documente de importanță strategică. Cei doi soldați care îl însoțeau au fost uciși în timp ce au încercat să fugă.

Operațiunea a fost îndelung planificată de armata ucraineană, iar potrivit propagandiștilor ruși Kievul l-a răsplătit pe Kuzminov cu o jumătate de milion de euro și cu o identitate falsă, potrivit căreia avea vârsta de 33 de ani.

Pilotul rus a stat în Ucraina câteva luni, dar în decembrie anul trecut s-a mutat în Spania și locuia în complexul imobiliar La Cala, din Vila Joiosa, unde a fost găsit mort.

ADVERTISING

Camerele de supraveghere video au înregistrat intrarea și ieșirea mașinii folosite de asasini. Mașina a fost descoperită ulterior incendiată.

Greșelile care l-au condamnat pe fugarul rus

Vila Joiosa este un oraș cu aproximativ 35.000 de locuitori și capitala regiunii Marina Baixa, în care locuiesc oficial 1.200 de cetățeni ruși și 800 de ucraineni.

Complexul rezidențial La Cala se află într-o zonă turistică aflată la cinci minute de mers cu mașina de centrul orașului. Acesta include cinci clădiri cu câte 40 de apartamente, spații comune, grădini, piscine și garaje subterane. Locul este considerat foarte sigur și ideal pentru păstrarea anonimatului.

Modelul ansamblului imobiliar în care locuia Kuzminov este total diferit de cel de la Altea, situat la câțiva kilometri, unde există de câțiva ani o comunitate de cetățeni ruși cu putere de cumpărare mare, în principal oligarhi.

VilaWeb notează că toate localitățile din Costa Blanca sunt legate, astfel că nu este exclus ca Maxim Kuzminov, al cărui chip a fost foarte mediatizat când a dezertat, să fi fost recunoscut de rușii care locuiau în zonă.

Surse din cadrul Poliției și spionajului militar ucrainean au spus, însă, că e vorba de pilotul rus Kuzminov, iar identitatea acestuia ar fi fost confirmată de amprente, relatează Ukrainska Pravda. Reprezentantul GUR, Andriî Iusov, a confirmat luni pentru Kyiv Post că Maxim Kuzminov a murit, dar nu a oferit alte detalii.

O sursă din serviciul de informații al armatei ucrainene a confirmat anterior pentru această publicație că Maxim Kuzminov a decis să se mute în Spania, în loc să rămână în Ucraina, unde i s-ar fi garantat protecție.

El avea identitatea falsă a unui ucrainean de 33 de ani și și-a folosit averea (aproximativ 400.000 de euro, scrie Ukrainska Pravda) pentru a cumpăra o proprietate de la o agenție imobiliară cu legături în Rusia.

Pe lângă această greșeală, el și-ar fi sunat fosta iubită pentru a o chema în Spania, iar apelul a fost interceptat de serviciile secrete rus,e care îi monitorizau pe toți apropiații săi. Kuzminov a fost astfel identificat și localizat, scrie presa spaniolă.

Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), Oleksiî Danilov, a declarat luni, într-un interviu pentru Ukrainska Pravda, că Kievul i-a propus lui Kuzminov să rămână în Ucraina pentru siguranța lui. "Propunerea țării noastre a fost ca el să rămână în Ucraina. El era cu siguranță protejat aici. Și nu cred că (asasinii) ar fi fost capabili să vină aici, așa cum au făcut-o în Spania", a spus Danilov.

Spetsnaz era pe urmele lui Kuzminov

În Rusia a fost deschis un proces pentru "înaltă trădare" împotriva lui Kuzminov, iar rudele celor doi soldați uciși de ucraineni în timpul dezertării au cerut ca pilotul să plătească cu viața pentru fapta sa.

Anul trecut, agenți ai forțelor speciale Spetsnaz din cadrul serviciului de informații din armata rusă GRU au spus pentru postul de televiziune Rossia-1 că s-a dat ordin pentru lichidarea lui Kuzminov. "Ordinul a fost primit, executarea lui e o chestiune de timp. O să-l găsim pe individ și o să-l pedepsim pentru trădarea camarazilor (…)", a declarat un ofițer. "N-o să mai trăiască", a adăugat altul.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, Serghei Narîșkin, a spus că Maxim Kuzminov era deja "un om mort moral când și-a plănuit crima murdară și teribilă" de a dezerta.

Întrebat ce părere are despre moartea lui Kuzminov, fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a precizat că "un câine moare ca un câine". Întrebat de jurnaliștii ruși dacă are vreo importanță cine l-a ucis, Medvedev s-a limitat să răspundă: "Am spus tot."

Prietenii fostului pilot relatează că acesta se temea că va muri în război și avea de gând să plece din armată încă dinaintea invaziei, dar "nu i s-a permis". În plus, Kuzminov se temea că va fi luat prizonier în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇