Ziua 729 de război a adus evoluţii interesante, nu numai pe câmpul de luptă.
Armata ucraineană a anunţat că a „ucis sau rănit grav” aproximativ 60 de militari ruşi, într-un atac asupra unui teren de antrenament situat în partea ocupată a regiunii ucrainene Herson. Forţe ucrainene au efectuat miercuri trei atacuri în apropiere de satul Podo-Kalînivka, pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de ruși. Marți, forțele ucrainene au lovit cu un sistem HIMARS un alt teren de antrenament al ruşilor în regiunea Doneţk, iar cel puțin 60 de militari au fost ucişi.
După zile de proteste ale fermierilor polonezi, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai Cabinetului la graniţa blocată pentru a negocia.
În Rusia, un tribunal va avea nevoie de aproape două săptămâni pentru a judeca un proces intentat de mama lui Alexei Navalnîi, care contestă refuzul oficialilor de a elibera trupul fiului său.
Vladimir Putin a zburat joi la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleară. Televiziunea de stat a arătat avionul uriaş decolând de pe o pistă aparţinând fabricii din Kazan care produce avionul supersonic modernizat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că traiectoria de zbor a avionului este secret militar, iar Kremlinul a anunţat ulterior că zborul lui Putin a durat circa 30 de minute.
FSB acuză British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, că s-ar fi apucat de colectarea de informaţii militare.
Iar Joe Biden a folosit un limbaj injurios la adresa lui Vladimir Putin. Mai exact, trei litere "SOB", prescurtare de la "son of a bitch", o insultă care poate fi tradusă prin "ticălos", "nenorocit" sau literalmente "fiu de căţea".
După care s-a întâlnit cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi, pe care le-a îmbrățișat.
De pe front am aflat de dimineaţă că apărarea ucraineană a distrus opt din cele 10 drone Shahed lansate de Rusia peste noapte. Dronele au fost interceptate peste regiunile Poltava, Dnipropetrovsk, Harkov și Zaporojie.
Iar Rusia a desfășurat încă două lansatoare de rachete Iskander la granița cu Ucraina, ridicând la 48 numărul acestor sisteme. În prezent, forțele terestre ruse desfășurate pe teritoriul Ucrainei numără aproximativ 470.000 de militari.
Ce se întâmplă pe front
- Atacuri în Nikolaiev - Rușii au atacat localitatea Lîmanî, din regiunea Nikolaiev. Mai multe case au fost avariate, iar două complet distruse.
- Drone distruse - Rusia a lansat în timpul nopții zece drone Shahed din regiunea Primorsko-Akhtarsk, iar apărarea ucraineană a distrus opt în regiunile Poltava, Dnipropetrovsk, Zaporojie și Harkov.
- Încă un atac devastator asupra rușilor - Armata ucraineană a anunţat joi că a "ucis sau rănit grav" aproximativ 60 de militari ruşi, într-un atac asupra unui teren de antrenament situat în partea ocupată a regiunii ucrainene Herson. Forţe ucrainene au efectuat miercuri trei atacuri în apropiere de satul Podo-Kalînivka, pe malul stâng al fluviului Nipru, ocupat de ruși. Armata ucraineană a publicat o înregistrare video filmată cu o dronă în care se pot vedea trei explozii pe un teritoriu nisipos, la liziera unor zone împădurite. Acest teren este folosit în antrenamente ale militarilor ruşi trimişi să ia cu asalt un cap de pod pe care Kievul l-a deschis în apropiere de satul Krînkî, la sfârşitul lui 2023, pe malul stâng al Niprului, a anunțat armata ucraineană. Atacul de miercuri a fost confirmat de bloggeri militari ruşi și survine la o zi după alt atac militar ucrainean vizând alt teren de antrenament al ruşilor în regiunea Doneţk. Cel puţin 60 de militari ar fi fost ucişi în atacul cu un sistem HIMARS.
- Ucrainenii rezistă la Krînkî - Volodimir Zelenski a anunţat pe Telegram că forţele ucrainene nu au pierdut controlul capului de pod de la Krînkî, pe malul ocupat al Niprului, deschis de armata ucraineană în octombrie, una dintre puţinele înaintări în contraofensiva sa eşuată, după ce Moscova a anunţat încă de marţi cucerirea zonei. "Marinarii noştri ţin cu fermitate capul de pod" de la Krînkî, a transmis Zelenski. Armata ucraineană a dezminţit, la rândul său, că a pierdut controlul în zonă.
- Bilanțul luptelor - 64 de confruntări armate au avut loc miercuri pe toată linia frontului, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean. Rusia a lansat 4 atacuri cu rachetă și 113 lovituri aeriene. Totodată, au tras de 105 ori cu sisteme de lansatoare de rachete multiple. Peste 120 de poziții ucrainene din regiunile Cernihiv, Sumî, Harkov, Lugansk, Donețk, Zaporojie, Dnipropetrovsk, Herson și Nokolaiev s-au aflat sub atac.
- Moscova trimite întăriri - Rusia a desfășurat încă două lansatoare de rachete Iskander la granița cu Ucraina, ridicând la 48 numărul acestor sisteme, a anunțat Vadim Skibițkîi, directorul adjunct al spionajului militar ucrainean (DIU). Serviciul militar de informații a mai transmis că în prezent forțele terestre ruse desfășurate pe teritoriul Ucrainei numără aproximativ 470.000 de militari.
Ce se întâmplă în Rusia
- Ținte doborâte - Apărarea aeriană a doborât în timpul nopții o dronă și o rachetă lansate din Ucraina. Drona a fost doborâtă în regiunea Briansk, iar racheta survola regiunea Rostov, a anunțat Ministerul Apărării din Rusia.
- Trupul lui Navalnîi, disputat în instanţă - Un tribunal rus va avea nevoie de aproape două săptămâni pentru a judeca un proces intentat de mama lui Alexei Navalnîi, care contestă refuzul oficialilor de a elibera corpul fiului său. O audiere cu uşile închise a fost programată pentru 4 martie.
- British Council, acuzat de spionaj - FSB a acuzat British Council, agenţia britanică pentru educaţie şi cultură, de colectarea de informaţii militare de la refugiaţii ucraineni. "Prin intermediul organizaţiilor aflate sub controlul său", colectează informaţii referitoare la regiunea ucraineană Herson, parţial ocupată de forţele ruse. "Au fost stabilite cazuri în care această organizaţie străină foloseşte refugiaţi ucraineni care trăiesc în Regatul Unit pentru a obţine informaţii militare şi politice prin conexiunile lor în regiunea Herson", acuză FSB.
- Putin a zburat cu un bombardier nuclear - Preşedintele Rusiei a zburat joi la bordul unui bombardier strategic modernizat Tu-160M cu capacitate nucleară. Avionul gigantic, cu aripi mobile, cu numele de cod "Blackjacks" în nomenclatorul NATO, e versiunea modernizată a unui bombardier din perioada Războiului Rece pe care fosta URSS l-ar fi desfăşurat în cazul unui război nuclear pentru a lansa arme la distanţe mari. Televiziunea de stat a arătat aeronava decolând de pe o pistă a fabricii din Kazan care produce avionul supersonic modernizat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că traiectoria de zbor a avionului este secret militar, iar Kremlinul a anunţat ulterior că zborul lui Putin a durat circa 30 de minute. Tu-160M, care are un echipaj de patru persoane, este capabil să transporte 12 rachete de croazieră sau 12 rachete nucleare cu rază scurtă de acţiune şi poate zbura 12.000 km fără oprire pentru realimentare. Conform unui contract semnat în 2018, 10 bombardiere nucleare Tu-160M modernizate ar trebui să fie livrate Forţelor Aeriene ruse la un cost de 15 miliarde de ruble (163 milioane de dolari) fiecare, între 2024 şi 2027.
- Nemulţumirea creşte - Omul care i-a scris discursurile lui Putin spune că nemulțumirea e în creștere în societatea rusă. Abbas Gallyamov crede că avansul trupelor la Avdiivka va fi un factor cheie pentru „suprimarea acestei nemulțumiri” și „întărirea poziției interne a lui Putin” înaintea alegerilor prezidenţiale din martie. Referindu-se la persoanele reținute în toată Rusia pentru că l-au comemorat pe Navalnîi, Gallyamov a spus că „mai devreme sau mai târziu acest lucru va avea efect invers”, pentru că nemulțumirea în societate crește și „la un moment dat poate deveni foarte puternică”.
- Scrisoare publică a preoților - Mai mulți preoți ortodocși ruși cer autorităților să dea familiei trupul lui Alexei Navalnîi. Solicitarea a fost făcută prin intermediul unei scrisori publice publicate online și care conține peste 800 de semnături din partea clerului și a publicului, potrivit CNN. Documentul a fost publicat pe un site care îi susține pe reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse care se confruntă cu persecuția din cauza poziției lor împotriva războiului. "Vă îndemnăm să eliberați cadavrul lui Alexei Navalnîi familiei, astfel încât mama lui, alți membri ai familiei și persoane care au aceleași păreri să-și poată lua rămas bun de la el și să i se ofere o înmormântare creștină", au scris inițiatorii demersului. "Acesta nu este doar dreptul familiei, ci și o datorie față de Dumnezeu și față de decedat", au mai scris autorii. În apelul lor, preoții au avertizat că refuzul de a elibera trupul lui Navalnîi ar putea fi văzut ca o lipsă de milă și umanitate.
- Un disident otrăvit îi dă în judecată pe anchetatori - Disidentul rus Vladimir Kara-Murza, otrăvit de două ori, îi aduce în fața instanței pe anchetatorii care i-au verificat cazul. Închis după ce a fost condamnat pentru trădare, el susține că anchetatorii nu au investigat corespunzător circumstanțele celor două otrăviri. Curtea rusă va examina joi plângerea sa. La precedentele înfățișări au lipsit documente și probe, iar specialiștii internaționali susțin că autoritățile din Rusia încearcă astfel să blocheze procedura disidentului. De asemenea, experții cred că demersul lui Kara-Murza nu va avea succes. Totuși activistul aflat în închisoare reușește prin plângerile făcute în instanță să atragă atenția asupra sa și asupra cauzei sale. Disidentul a fost otrăvit de două ori în 2015 și 2017.
Alte informaţii relevante
- Dovezi ale rachetelor nord-coreene - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că are dovezi potrivit cărora Rusia a folosit rachete cu rază lungă de acțiune din Coreea de Nord în mai multe dintre atacurile sale asupra localităților ucrainene. Este vorba despre "rachete balistice de tip Hwasong-11 (KN-23/24), fabricate în Republica Populară Democrată Coreea", a anunțat SBU pe Telegram. Rușii au tras peste 20 de astfel de rachete în Ucraina omorând cel puțin 24 de civili și rănind peste 100 de persoane, a anunțat serviciul.
- Străini pentru Ucraina - Cetățenii străini și apatrizii aflați în mod legal pe teritoriul Ucrainei, care nu au fost condamnați anterior și care îndeplinesc cerințele pentru serviciul militar, vor putea face parte din Garda Națională a Ucrainei, conform unui decret semnat miercuri seară de președintele Zelenski. Noua lege a intrat în vigoare imediat și înlesnește eforturile de mobilizare ale Kievului. Străinii pot servi deja în forțele armate ale Ucrainei. Garda Națională este o structură a Ministerului de Interne, responsabilă cu siguranța publică, iar membrii săi luptă pe front de la începutul războiului.
- Soli de pace la graniţa cu Polonia - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să îi trimită pe prim-ministrul Denis Şmîhal şi pe alţi membri ai Cabinetului la graniţa blocată pentru a negocia cu fermierii polonezi. Acest lucru ar trebui să aibă loc sâmbătă, când se împlinesc doi ani de la începerea războiului. "Din păcate, acest blocaj la graniţă pune în pericol furnizarea de arme băieţilor noştri de pe front", a spus Zelenski. Acesta s-a adresat premierului polonez Donald Tusk şi preşedintelui Andrzej Duda: "Vă rog, prim-ministru Donald, să mergeţi, de asemenea, la graniţă. Andrzej, domnule preşedinte, vă rog, de asemenea, să susţineţi acest dialog".
- Putin, catalogat de Biden drept "son of a bitch" - Joe Biden l-a calificat pe preşedintele rus Vladimir Putin drept un "ticălos nebun", în timpul unei întâlniri cu donatori ai Partidului Democrat la San Francisco. În limba engleză, Joe Biden a folosit "crazy SOB", prescurtare de la "crazy son of a bitch", o insultă care poate fi tradusă prin "ticălos nebun", "nenorocit nebun" sau chiar "fiu de căţea nebun".
- Biden o îmbrățișează pe Navalnaya - Președintele american Joe Biden s-a întâlnit joi cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a murit săptămâna trecută, pentru a-și exprima condoleanțe, a anunțat Casa Albă. În timpul întâlnirii din California, Biden și-a exprimat admirația pentru "curajul extraordinar al lui Navalnîi, pentru moștenirea sa de a lupta împotriva corupției și pentru o Rusie liberă și democratică în care ideea de stat de drept se aplică în mod egal tuturor", a precizat Casa Albă într-un comunicat.
- Biden, un "cowboy de la Hollywood" - "Este puţin probabil ca utilizarea unui astfel de limbaj împotriva şefului unui alt stat de către preşedintele Statelor Unite ale Americii să îl afecteze pe preşedintele nostru, preşedintele Putin. Dar nu le face cinste celor care utilizează un astfel de vocabular", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre remarca lui Biden la adresa lui Putin. Exprimarea președintelui american a fost "probabil un fel de încercare de a arăta ca un cowboy de la Hollywood", a mai spus el. "A folosit oare vreodată domnul Putin un cuvânt grosolan la adresa dvs? Asta nu s-a întâmplat niciodată. Prin urmare, cred că un astfel de vocabular este degradant pentru America însăşi", a insistat Peskov.
- Rusia nu se lasă până ia Kievul - Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev a afirmat într-un interviu că Rusia nu se va opri până când va captura Kievul. "Pentru a îndeplini obiectivele operațiunii speciale, va trebui să ajungem la Kiev", iar dacă Kremlinul nu reușește acest lucru acum, o va face "după un timp", întrucât "Kievul e o amenințare pentru existența Rusiei" și "oricum este un oraș rusesc". El a mai spus că și "Odesa trebuie să se întoarcă acasă, am așteptat ca Odesa să revină în Federația Rusă".
- Soldat rus condamnat pentru crime de război - Un militar rus a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi a fost obligat la plata unor daune morale de aproape 765.000 de euro, pentru că a tras mai multe focuri de armă asupra unei maşini în care se aflau doi soţi ucraineni, a declarat şeful Departamentului de investigaţii criminale din cadrul Poliţiei regionale Harkov, Serhii Bolvinov. Faptele pentru care a fost condamnat militarul rus au avut loc în iunie 2022, în apropiere de Izium. Atât bărbatul, cât şi soţia atacaţi au supravieţuit, după ce bărbatul a fost considerat mort şi aruncat de militarii ruşi într-un şanţ. Militarul de 26 de ani din Moscova a fost condamnat în lipsă, iar în urma deciziei instanţei a fost dat în urmărire pe întreg teritoriul Ucrainei.
- Noi sancțiuni împotriva Rusiei - Marea Britanie a anunțat joi un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, afirmând că urmărește să reducă "arsenalul de arme și fondul de război" ale lui Putin, la doi ani de la invazia din Ucraina. Pachetul vizează companii legate de industria militară a Rusiei, dar și surse de venit din industria metalelor, a diamantelor și a energiei. Printre cei incluși în sancțiuni se numără importatori și producători ruși de mașini-unelte care sunt folosite pentru fabricarea de arme sau componente ale acestora, de la muniție, rachete și motoare până la tancuri și avioane de luptă.
- Rusia se retrage dintr-un acord cu Londra - Autoritățile din Rusia au decis să se retragă dintr-un acord privind pescuitul semnat cu Marea Britanie în 1956. Moscova a răspuns astfel la ultimele sancțiuni stabilite de britanici care îi vizează pe șefii închisorii unde a murit disidentul Alexei Navalnîi. Acordul care le dădea dreptul britanicilor să pescuiască în Marea Barents a fost semnat de liderul sovietic Nikita Hrușciov. Rușii le-au transmis britanicilor că "au mâncat fără scrupule pește rusesc timp de 68 de ani" și le-au recomandat "să slăbească și să devină mai inteligenți", potrivit Sky News. În replică, Guvernul Marii Britanii a declarat că încheierea acordului nu va avea "niciun impact asupra livrărilor de pește".
- Aliații trimit doar "bla, bla, bla" - Președintele leton Edgars Rinkēvičs a postat pe X o caricatură sugestivă despre ajutorul militar occidental, pe care îl primește acum Ucraina. "Așa vede unul dintre cei mai buni caricaturiști letoni, Gatis Šļūka, sprijinul actual pentru Ucraina. Din păcate, are dreptate", a notat Rinkēvičs.
- Danemarca sare în ajutor - Copengaga a anunțat un ajutor militar de 195 de milioane de lire sterline pentru Ucraina. "Continuăm să facem donații daneze în speranța că mai multe țări vor face același lucru, nu în șase sau 12 luni, ci acum când nevoia este foarte, foarte mare", a spus premierul Mette Frederiksen.
- SUA: Putin nu e în avantaj - Statele Unite nu cred că Putin are soarta războiului în mâini după ce trupele ruse au cucerit Avdiivka. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe Matthew Miller a spus într-o conferință de presă că trebuie urmărită evoluția conflictului din ultimii doi ani. "Da, ați văzut Rusia obținând cuceriri pe câmpul de luptă. Am văzut cuceriri doar în această săptămână - în ultimul weekend, pentru că Ucraina nu a reușit să-și aprovizioneze trupele, în mare parte pentru că Congresul nu a luat măsurile (…) pentru sprijinirea Ucrainei", a spus Miller. Acesta a adăugat că Ucraina a reușit câteva succese remarcabile, în special în regiunea Mării Negre, unde trupele sale au lovit flota rusă și au stabilit o nouă rută de navigație.
- Rutte are sprijin puternic - Marea Britanie îl susține pe premierul olandez demisionar Mark Rutte pentru a-i urma lui Jens Stoltenberg în funcția de secretar general al NATO, a anunțat joi Ministerul de Externe britanic. Rutte este o figură respectată în cadrul NATO, cu experiență importantă în domeniul apărării și securității, și o persoană care s-ar asigura că alianța va rămâne puternică, a transmis instituția. Și Statele Unite au arătat joi că îl susțin pe fostul premier olandez. Considerat favorit pentru a ocupa această funcție, Rutte (57 de ani) și-a arătat anul trecut interesul pentru acest post. Surse diplomatice susțin că acesta e în prezent singurul candidat oficial pentru șefia NATO.