De ce l-a ucis Putin pe Navalnîi?

Simbolic, cu exact o lună înainte de alegerile prezidențiale, cel mai important opozant al președintelui moare brusc și, astfel, e redusă la tăcere și ultima voce care putea fi auzită de milioane de ruși, vorbind despre cruzimea și corupția de la Kremlin.
De ce l-a ucis Putin pe Navalnîi?

Într-o dimineață friguroasă de februarie, undeva lângă cercul polar, în curtea unei închisori siberiene, Alexei Navalnîi, 47 de ani, cel mai important critic al regimului dictatorial patronat de Vladimir Putin, se prăbușește și își pierde cunoștința.

Câteva ore mai târziu, agenția de presă a Kremlinului, Ria Novosti, anunță că opozantul a murit, citând un raport dat publicității de serviciul penitenciarelor din Rusia.

Așa a luat sfârșit călătoria dramatică a unui rus care a încercat să producă o spărtură în zidul de corupție cu care s-a înconjurat Vladimir Putin.

Moartea lui Alexei Navalnîi reprezintă un șoc pentru întreaga lume civilizată, deși odată cu întoarcerea la Moscova, ianuarie 2021, soarta îi fusese deja pecetluită de călăul de la Kremlin.

În august 2020, a fost otrăvit cu noviciok, fiind salvat in extremis, la intervenția Angelei Merkel, care obține aprobarea lui Putin să-l transfere în Germania.

Navalnîi a fost liderul politic rus care l-a făcut să tremure pe Vladimir Putin, curajul și eroismul său fiind de neconceput pentru sistemul corupt de putere din Moscova.

Russia Navalny New Case Trial
JUSTIȚIE CORUPTĂ. Alexei Navalnîi a fost judecat în nenumărate procese, chiar și după ce a fost condamnat. Soarta lui a fost decisă de Kremlin la întoarcerea din Germania, ianuarie 2021 – Foto: Hepta.ro

În perioada în care se afla în Germania, ajutat de o echipă de jurnaliști, publică investigația otrăvirii sale, arătând cine au fost agenții de informații implicați în tentativa de eliminare.

ADVERTISING

Convorbirea telefonică dintre Navalnîi, care pretinde a fi șef FSB, cu unul dintre asasini a fost una dintre cele mai spectaculoase dezvăluiri despre modul în care funcționează celulele criminale aflate în subordinea lui Vladimir Putin.

E prea curând să existe vreo posibilitate de a spune ce efecte și ce impact va avea moartea lui Navalnîi asupra Rusiei, asupra Ucrainei și Occidentului, dar sunt câteva indicii de ce a fost ucis.

Peste exact o lună, în 17 martie, vor avea loc alegerile prezidențiale. 

Vladimir Putin nu vrea ca în jurul său se existe niciun opozant. Nimic nu trebuie să perturbe formalitatea de a obține un nou mandat de președinte.

Kremlinul s-a temut până și de pașnicul Boris Nadejdin, un candidat care milita pentru pace, fiind eliminat de biroul electoral din cauza unor inventate nereguli cu semnăturile necesare pentru înscriere.

Navalnîi, chiar și dintr-o îndepărtată închisoare siberiană, era un pericol pentru dictatura lui Putin, iar în consecință, a fost eliminat.

Milioane de ruși îl susțineau pe Navalnîi

E greu de imaginat că moartea sa nu va avea niciun fel de impact. În anul 2021, canalul de YouTube al liderului opoziției avea peste 6 milioane de abonați. Acolo, Navalnîi publica anchete despre corupția politică de la Kremlin.

Astfel, rușii au avut ocazia să descopere bogăția și luxul în care trăia Dmitri Medvedev, fost președinte și asociat al lui Putin, dar și imensul palat secret al dictatorului de pe malul Mării Negre.

Navalny's daughter receives Sakharov Prize on his
MOȘTENIRE. Daria Navalnîi, fiica opozantului ucis de Putin, anunță că va duce mai departe lupta tatălui ei pentru libertate și democrație în Rusia - Foto: Hepta.ro

„Colonia Penitenciară Yamal a decis să doboare recordul de lingușire pentru Vladimir Putin și pe cel de mulțumire a autorităților de la Moscova. Mi-au dat încă 15 zile de izolare. Este a patra perioadă în mai puțin de două luni de când sunt aici”, a fost ultimul mesaj venit de la Navalnîi, postat pe contul său de pe platforma X, fostă Twitter, în data de 14 februarie, când lumea occidentală sărbătorea Ziua Îndrăgostiților.

„Iubito, totul e ca-ntr-un cântec pe care-l fredonez alături de tine: Între noi sunt orașe, luminile de decolare ale aerodromurilor, furtuni de zăpadă albastră și mii de kilometri, dar simt că ești aproape în fiecare secundă și te iubesc din ce în ce mai mult”. Acesta a fost penultimul mesaj al opozantului, postat pe rețelele sociale, fiind adresat soției, Iulia, în aceeași zi de 14 februarie.

Putin l-a ucis încet și în public

Alexei Navalnîi e un erou tragic care și-a acceptat moartea atunci când s-a întors în Rusia, după tentativa de asasinat.

În avionul care a aterizat la Moscova, Alexei și Iulia Navalnîi, flancați de jurnaliști, fotoreporteri și cameramani, care i-au însoțit pe parcursul călătoriei, trec printre ei ca și cum li s-ar da onorul, îndreptându-se pe un drum fără întoarcere. 

Atât actorii cât și martorii știu cum se va termina povestea. Polițiștii așteaptă afară cu cătușele pregătite, în timp ce Navalnîi merge până la capăt pentru a arăta lumii cât de crud și criminal e regimul politic al lui Vladimir Putin.

Russia's Navalny returns to Moscow
ULTIMUL ZBOR. Iulia și Alexei Navalnîi, în avionul care a decolat din Berlin spre Moscova, în ianuarie 2021, bucurându-se de ultimele ore împreună, în libertate - Foto: Hepta.ro

În 17 martie, rușii vor duce la urne purtând pe umeri povara uciderii lui Navalnîi de către un dictator care a pornit un război, distrugând viețile a milioane de oameni pentru a supraviețui la putere.

Putin va câștiga un nou mandat, totul e pregătit, dar atmosfera din țară, eventuale proteste pot crea turbulențe care vor mai eroda ceva din dictatura de la Kremlin.

Întreaga lume civilizată e în stare de șoc. Liderii politici reacționează, iar moartea lui Navalnîi va mări distanța dintre Rusia și Occident.

„Putin a încercat și a eșuat să-l ucidă pe Navalnîi rapid și în secret, cu otravă, iar acum l-a ucis încet și public, în închisoare. A fost omorât pentru că i-a demascat pe Putin și pe mafioții săi ca fiind escroci și hoți. Gândurile mele se îndreaptă către soția și copiii acestui om curajos”, a scris fostul mare campion mondial de șah, rusul Gary Gasparov, un opozant al lui Putin.

Va reacționa societatea rusă?

Moartea lui Navalnîi s-a transformat rapid într-o criză pentru Kremlin, atât internă cât și externă, una pe care regimul politic și-a asumat-o pentru a evita alta, mai mare, posibil la urne.

În următoarele zile, serviciile de propagandă ruse vor lansa zeci de teorii ale conspirației pentru a ridica presiunea de pe Vladimir Putin, dar ochii tuturor vor fi pe societatea rusă și pe posibilitatea ca aceasta să reacționeze într-un fel sau altul.

InfoOtravitiPutin

Regimurile dictatoriale nu au capacitatea să reziste la crize interne majore, iar Rusia este, acum, afectată profund de război, chiar dacă din afară nu se vede întreaga tragedie din cauza fricii celor care trăiesc acolo.

„Tocmai am aflat că Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Rusia. În mod clar el a fost ucis de Putin, la fel ca alte mii de persoane care au fost torturate și au suferit din cauza acestui individ. Lui Putin nu-i pasă cine moare; principala sa preocupare este menținerea la putere”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, ca reacție la dispariția opozantului rus.

O luptă dincolo de viață și de moarte

În orele scurse de la moartea lui Navalnîi, întrebarea care plutește în aer e dacă rușii vor reuși să ducă mai departe sacrificiul liderului Opoziției. Vor avea capacitatea să treacă peste presiunea regimului autoritar și să-și strige nemulțumirea?

Russia Navalny Court
CURAJ. Alexei Navalnîi, relaxat, în boxa acuzaților, îi transmite lui Vladimir Putin mesajul că nu-i este teamă și că nu va renunța - Foto: Hepta.ro

Sunt milioane de oameni în Rusia care au participat la marșurile organizate de Alexei Navalnîi, înainte să fie otrăvit, sunt milioane de oameni care au urmărit documentarele realizate de opozantul lui Putin, întrebarea e ce vor face acum? Ce vor face mâine și în zilele următoare când știu că fiecare dintre ei poate deveni o victimă a regimului?

Kremlinul se află din nou într-o situație critică. Moartea lui Navalnîi are un impact mare, mulți lideri europeni cerând Moscovei socoteală pentru dispariția bruscă a opozantului rus.

Lupta dintre Navalnîi și Putin se duce dincolo de viață și de moarte și asistăm la începutul ultimului capitol dintr-o confruntare epică între democrație și dictatură, între libertate și sclavie care va marca secolul XXI.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇