Aproape 40.000 de copii ucraineni s-au refugiat în România. 31 dintre ei au venit singuri

Aproape 40.000 de copii ucraineni s-au refugiat în România. 31 dintre ei au venit singuri

Aproape 40.000 de copii ucraineni fugiți din calea bombardamentelor au găsit refugiu în România, iar 31 dintre ei au venit singuri.

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, anunță că urmează să fie dezvoltată o aplicație informatică pentru înregistrarea tuturor copiilor ucraineni aflați în țara noastră, indiferent dacă aceștia sunt sau nu alături de familiile lor.

”Prin proceduri clare știm fiecare pas al copiilor aflați în grija statului. La fel, trebuie să avem informații și despre locul unde se află toți copiii ucraineni rămași în România, chiar dacă aceștia sunt alături de părinți și rude.

ADVERTISING

Așa vom putea interveni în cazul apariției unor situații de risc pentru copii, dar le vom putea garanta și accesul la educație, servicii medicale sau sociale.

Aplicația dezvoltată de UNICEF a fost utilizată cu succes în cazul altor state confruntate cu situații similare, pe fondul afluxului de persoane refugiate din cauza războiului”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Ziua 70 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

De asemenea, spune ea, continuă colaborarea cu organizația Salvați Copii pentru a avea profesioniști în domeniul protecției drepturilor copilului printre persoanele care lucrează cu copiii din Ucraina.

ADVERTISING

”În grija statului, sunt în acest moment 255 de copii din sistemul de protecție al Ucrainei. De la începutul conflictului militar, aproape 2.700 de copii neînsoțiți au fost luați în evidențele serviciilor sociale din România.

Cei mai mulți doar au tranzitat cu succes România printr-o colaborare eficientă între Ambasada Ucrainei, minister, autoritățile locale și cele guvernamentale. Vreau să le mulțumesc autorităților locale pentru mobilizarea exemplară și pentru felul în care au găzduit copiii ucraineni care aveau ca destinație finală Turcia.

ADVERTISING

Aproape 1.400 de copii, jumătate dintre ei din instituțiile de protecție specială din regiunea Dnipetrovsk - lângă Mariupol și Donetsk - au fost cazați și îngrijiți în România printr-o mobilizare deosebită a autorităților administrației publice locale și a societății civile din cele două județe”, a mai precizat ministrul.

🇺🇦 Copiii ucraineni fugiți din calea bombardamentelor trăiesc adevărate drame. 🇹🇩 În România, au găsit refugiu aproape...

Publicată de Gabriela Firea pe Marţi, 3 mai 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇