Refugiaţii din Ucraina vor avea acces gratuit la consultaţii medicale prin telefon. A fost creată și o aplicaţie pentru copii

Refugiaţii din Ucraina vor avea acces gratuit la consultaţii medicale prin telefon. A fost creată și o aplicaţie pentru copii

Refugiaţii din Ucraina vor avea acces la consultaţii medicale prin telefon, în limba ucraineană, atât pentru servicii de medicină generală, cât şi de pediatrie.

Numărul de telefon 0040 373787805 cu acoperire naţională este gratuit şi disponibil 24/7. Linia telefonică a fost deschisă de către Asociaţia Zi de Bine, în parteneriat cu Telios Care, companie ce furnizează servicii medicale de telemedicină.

În comunicat sunt invocate date furnizate de Poliţia de Frontieră Română, conform cărora de la izbucnirea războiului şi până în prezent, în România, au sosit aproximativ 400.000 de refugiaţi din Ucraina. Aproape 305.000 persoane au plecat deja către alte ţări, în timp ce 95.000 au rămas pe teritoriul României.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

"Nu ne putem imagina ce este în sufletul oamenilor care fug pentru a-şi salva viaţa şi care sunt nevoiţi să îşi lase în urmă taţii, fraţii, soţii şi ceilalţi membri ai familiei. Însă putem înţelege că acum este momentul, din nou, să ajutăm.

De această dată printr-un serviciu personalizat de telemedicină, care să le ofere informaţiile medicale de care au nevoie, în limba pe care o vorbesc", au declarat Melania Medeleanu şi Luciana Zaharia, fondatoarele Asociaţiei Zi de BINE, citate de Agerpres.

ADVERTISING

La începutul lunii martie, împreună cu partenerii şi donatorii săi, asociaţia a trimis de ambele părţi ale graniţei dintre România şi Ucraina aproape 100 de tone de produse - alimente, medicamente, pături, produse de igienă etc.

În prezent, Asociaţia Zi de Bine amenajează într-unul dintre centrele de tranzit de la Iaşi locuri de joacă pentru copii şi spaţii de recreere pentru mame, în timp ce la Bucureşti, pe 1 aprilie, va deschide porţile Centrului Comunitar Zi de BINE, dedicat comunităţii ucrainene.

ADVERTISING

Platformă online pentru gestionarea situaţiei copiilor ucraineni

Totodată, Ministerul Familiei a dezvoltat o aplicaţie, KidsUkraine, pentru a oferi autorităţilor implicate în gestionarea crizei refugiaţilor informaţii, în timp real.

Ministrul Gabriela Firea afirmă că, astfel, în fiecare moment, instituţiile statului ştiu exact numărul locurilor disponibile, din întreaga ţară, pentru primirea şi cazarea copiilor neînsoţiţi care vin din Ucraina. Platforma este deja operaţională, de o săptămână.

Reprezentanţii din fiecare judeţ introduc date actualizate, iar pe baza acestor informaţii vor fi generate rapoarte “la zi” asupra numărului de locuri ocupate şi al celor disponibile în fiecare judeţ şi la Bucureşti.

De la începutul crizei umanitare din Ucraina, 528 copii au intrat neînsoţiţi în România, iar 225 dintre ei sunt în continuare în centrele din ţara noastră.

”Copiii ucraineni trec printr-o dramă fără margini. De la începutul acestei agresiuni militare neprovocate din Ucraina, am căutat permanent soluţii pentru a ajuta orfanii care au ajuns la noi în ţară. Iar acolo unde a fost vorba de copii neînsoţiţi de părinţi, am căutat soluţii ca aceştia să ajungă înapoi la familie. La situaţia delicată a acestor copii ne-am gândit când am conceput aplicaţia KidsUkraine, o platformă online destinată exclusiv gestionării integrate a situaţiei copiilor care intră în România fără un părinte sau tutore legal”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

???????? KidsUkraine – platformă online pentru gestionarea, în timp real, a situației copiilor ucraineni care intră în România...

Publicată de Gabriela Firea pe Joi, 17 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇