Pe teritoriul României se află astăzi 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, iar președintele Autorității Naționale de Protecție a Copilului a declarat că toții minorii neînsoțiți vor fi înregistrați.
„Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii. Copiii sunt primii pe lista de priorități atât în privința intervențiilor autorităților guvernamentale, fie la nivel central, fie la nivel local, cât și în conjugarea eforturilor cu societatea civilă, ONG-urile specializate din țară sau care au o vocație internațională și expertiză internațională, însă din perspectiva responsabilității lor pe care statul român le are față de protecția copilului”, a declarat Dan Cărbunaru.
Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor
La rândul său, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, Elena Tudor, a precizat că marți sau miercuri va fi finalizată o procedură foarte clară de înregistrarea tuturor minorilor neînsoțiți.
„Când spun minori neînsoțiți, mă refer la minorii care nu sunt însoțiți de un părinte sau un reprezentant legal. Deci va fi o procedură de înregistrare și de urmărire. Sunt stabilite etapele concrete prin care un astfel de copil va trebui să le parcurgă și probabil că ați văzut cu toții cum funcționează la Siret sau la Sighetu Marmației - Poliția de frontieră înregistrează, trec prin acel spațiu de înregistrare a minorilor, dar pot fi și alte organisme, organizații nonguvernamentale care pot înregistra. Ulterior, sunt îndrumați către servicii specializate”, menționează Elena Tudor.
Declarațiile complete pot fi urmărite aici:
Săptămâna trecută, Ministerul Educației a anunțat că minorii ucraineni vor primi statut de audient în școlile și liceele din România. Ei vor beneficia de anumite drepturi.
Pe de altă parte, procurorul general al Ucrainei a anunțat că cel puțin 90 de copii au fost uciși în timpul invaziei rusești, relatează Sky News.
„Cel mai mare număr de victime este în Kiev, Harkov, Donețk, Cernigău, Sumî, Herson, Nikolaiev și Jîtomîr”, a spus sursa ucraineană.
Anterior, administratorii orașului port Mariupol au confirmat că numărul deceselor înregistrate din 24 februarie a trecut de 2.500.
În același timp, ONU anunță că a confirmat 1.663 de decese în rândul civililor, dar probabil numărul este mult mai mare.