Copiii ucraineni refugiați în România vor primi statut de ”audient” la şcoală

Copiii ucraineni refugiați în România vor primi statut de ”audient” la şcoală

Copiii din Ucraina care se refugiază zilele acestea în România din cauza războiului vor primi statut de ”audient” la şcoală și vor fi trecuți în cataloage provizorii, urmând să beneficieze de mai multe drepturi, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.

„În sensul prezentei ordonanțe de urgență, prin audient se înțelege elevul școlarizat într-un alt sistem de învățământ din altă țară, care își continuă, la cererea părintelui sau a reprezentantului legal al elevului minor, a elevului major sau a autorității competente, parcursul școlar într-o unitate de învățământ din sistemul de învățământ românesc și este înscris în cataloage provizorii, până la echivalarea studiilor și susținerea eventualelor diferențe”, se arată la art.10 al OUG 20/2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 231 din 08 martie 2022.

ADVERTISING

Conform aceluiași articol, minorii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina şi intraţi pe teritoriul României, inclusiv cei care nu solicită protecţie internaţională, beneficiază de următoarele drepturi în domeniul educaţiei:

  • dreptul la educaţie în unităţile de învăţământ din România în aceleaşi condiţii şi cu finanţare din aceleaşi bugete ca pentru antepreşcolarii, preşcolarii şi elevii români;
  • dreptul la cazare gratuită în internatele şcolare, alocaţie de hrană, dreptul la cazarmament, respectiv: rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, manuale.
  • finanţarea cheltuielilor pentru drepturile prevăzute la alin. (1) se asigură din aceleaşi bugete şi în acelaşi cuantum ca şi pentru elevii statului român.
ADVERTISING

Război în Ucraina. Ziua 14

Ordonanța stabilește atribuții clare pentru inspectoratele școlare și direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene cu privire la repartizarea copiilor ucraineni în clase și găsirea resurselor necesare în rândul cadrelor didactice, inclusiv prin atragerea studenţilor din universităţile de stat/particulare din România sau a cadrelor didactice pensionare.

Procedura de înscriere a minorilor ca audienţi la cursurile unităţilor de învăţământ va fi stabilită prin ordin al ministrului Educaţiei.

De asemenea, în document se mai arată că ulterior dobândirii statutului de audienţi, copiii ucraineni au următoarele drepturi:

ADVERTISING
  • dreptul de a participa la activităţile educative din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi la activităţile extracurriculare din cadrul cercurilor constituite la nivelul palatelor şi cluburilor copiilor.
  • dreptul de şcolarizare în unităţi complexe de asistenţă medicală, de tip spital, pentru elevii care sunt nedeplasabili din cauza unei dizabilităţi, respectiv pentru elevii care suferă de boli cronice sau care au afecţiuni
  • dreptul de a beneficia de facilităţile pentru transport local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi la transportul intern auto, feroviar, naval şi fluvial, pe tot parcursul anului calendaristic
  • dreptul de a beneficia de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la lit. anterioară, pentru elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială
  • dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învăţământul primar şi gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare.

La art. 15 al ordonanței de urgență se mai precizează că minorii ucraineni înscrişi ca audienţi pot dobândi calitatea de elev în România după recunoaşterea sau echivalarea de către inspectoratele şcolare sau de către minister a studiilor urmate în străinătate şi, după caz, după susţinerea examenelor de diferenţă care vor fi stabilite prin ordin al ministrului Educaţiei.

Zeci de mii de copii au intrat în România, din cauza războiului din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇