Ziua 19. Rusia continuă bombardamentele, Ucraina rezistă, iar Zelenski prelungește legea marțială. UE a impus noi sancțiuni (Foto & Video)

Ziua 19. Rusia continuă bombardamentele, Ucraina rezistă, iar Zelenski prelungește legea marțială. UE a impus noi sancțiuni (Foto & Video)

După 19 zile de război, Ucraina încă rezistă, dar bombardamentele se întețesc și președintele Zelenski avertizează că e doar o chestiune de timp până când rachetele rusești vor lovi teritoriul NATO.

Deja a fost atacată o bază de antrenament a recruților din străinătate, printre care se aflau mulți cetățeni occidentali, la granița cu Polonia. Varșovia a catalogat atacul drept „o amenințare pentru NATO”.

Totodată, în Kiev a fost bombardat un bloc de locuințe cu 9 etaje, dar și fabrica de avioane Antonov. Continuă și bombardarea Mariupolului, unde au fost uciși deja peste 2.500 de oameni.

A avut loc și o nouă rundă de negocieri, de această dată prin videoconferință. Discuțiile vor fi reluate însă marți, fiind necesară "o pauză tehnică" pentru formularea conceptelor administrative, a declarat şeful delegaţiei ucrainene, Mihailo Podoliak.

Între timp, Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, iar președintele Volodimir Zelenski a prelungit legea marțială în Ucraina cu încă 30 de zile.

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, evenimentele din cea de a 19-a zi de război din Ucraina:

00:14 - Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, ar putea efectua un turneu în Europa în următoarele săptămâni, în contextul conflictului militar din Ucraina, au afirmat oficiali din cadrul Administraţiei de la Washington.

Turneul ar include participarea la reuniuni la Bruxelles cu liderii statelor NATO şi Uniunii Europene, precum şi o vizită în Polonia.

23:55 - Zelenski prelungește legea marțială în Ucraina pentru încă 30 de zile.

23:34 - Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a fost informată de către autorităţile din Ucraina că alimentarea cu energie electrică a centralei de la Cerbobîl a fost restabilită.

ADVERTISING

Agenţia a transmis că deţine informaţii că la centrala de la Zaporojie au loc explozii de muniţie şi încearcă să documenteze situaţia din teren.

23:20 - Curtea Internaţională de Justiţie va da miercuri un verdict în procesul dintre Kiev şi Moscova privind invazia Ucrainei.

23:04 - Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

22:51 - În Donbas continuă luptele grele. Potrivit Forțelor Armate ale Ucrainei, 100 de soldați ruși au fost uciși și șase vehicule au fost distruse.

22:29 - Statele Unite au avertizat luni China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei.

22:12 - Un editor al televiziunii ruse de stat a transmis un mesaj împotriva războiului în direct, în spatele unei colege care transmitea știrile oficiale de la Kremlin.

21:50 - Rușii bombardează și orașul Ciuhuiiv.

21:38 - Aproape 150.000 de persoane au putut să părăsească regiunile bombardate datorită coridoarelor umanitare de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

21:32 - Ucraina lucrează la obţinerea unora dintre bunurile confiscate ale Rusiei, a declarat ministrul de Finanţe Serghei Marcenko.

”Nu aş dori să dezvălui detalii în acest moment, dar o astfel de muncă este în desfăşurare. La sancţiuni ne-am alăturat şi noi. Lucrăm cu bănci de investiţii de top. Deja cele mai importante bănci, în special Goldman Sachs, Deutsche Bank, JPMorgan şi alte bănci, au oprit efectiv operaţiunile în Rusia, se retrag din active, iar acest lucru este destul de dureros pentru economia agresorului”, a spus el.

ADVERTISING

21:06 - Un înalt responsabil al preşedinţiei ucrainene, Kirilo Timoşenko, a acuzat Rusia că blochează accesul în oraşul port Mariupol a unui convoi cu ajutor umanitar.

20:59 - Nouă persoane au fost ucise şi alte nouă rănite într-un atac al armatei ruse asupra unui turn de televiziune, în apropierea oraşului Rivne, în vestul Ucrainei, au declarat autorităţile locale.

20:50 - Procurorul general al Ucrainei relatează că un alt jurnalist străin a fost rănit astăzi. Este vorba despre un jurnalist de la Fox News din SUA care relata de lângă Kiev.

20:47 - Preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi renunţat la o schimbare de regim la Kiev în cadrul obiectivelor războiului său din Ucraina, a declarat luni preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

"El a fost foarte clar când l-am întrebat dacă a renunţat la această cerinţă: 'Nu am cerut niciodată asta'", a relatat Niinisto. Obiectivele reale ale lui Putin în acest război rămân una din marile necunoscute ale discuţiilor diplomatice.

20:31 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa marţi prin legătură video Parlamentului Canadei, ţară unde trăiesc circa 1,5 milioane de persoane cu ascendenţă ucraineană.

20:07 - Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan au lansat un apel comun la o încetare a focului în războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

19:46 - Ministerul de Finanţe al Rusiei se pregăteşte să plătească în ruble o parte din datoriile sale în valută, pentru că sancţiunile împiedică băncile să onoreze datoriile în moneda de emisiune a obligaţiunilor.

ADVERTISING

19:35 - Rusia a avertizat că intenţionează să atace fabricile ucrainene de armament, ca represalii după un atac asupra unui oraş controlat de separatiştii proruşi în Doneţk. Localnicilor alaţi în proximitatea respectivelor fabrici li s-a cerut să se îndepărteze de acele locuri.

19:14 - Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a avut o convorbire prin videoconferință cu omologul său ucrainean despre evoluția situației de securitate din Ucraina.

„Ministrul ucrainean al Apărării a mulțumit părții române pentru sprijinul acordat până în prezent, inclusiv pentru umanitatea manifestată de poporul român față de refugiații ucraineni, subliniind faptul că, în situația actuală, orice ajutor este necesar și binevenit”, se arată într-un comunicat al MApN.

18:58 - Aproape 600 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov.

18:43 - Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, în special cu miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea.

Pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

18:27 - Rusia intenţionează să-şi completeze forţele în Ucraina prin racolarea de combatanţi ceceni şi sirieni, cu ajutorul cărora să preia controlul asupra centrelor urbane ucrainene.

În acest sens, Moscova încheie contracte cu astfel de combatanţi racolaţi în ţări din Orientul Mijlociu pe o durată de şase luni, cu o remuneraţie de 200-300 de dolari pe lună.

18:14 - Imagini cu vehicule militare rusești distruse în apropiere de Kiev.

18:01 - Două persoane au fost ucise, iar una a fost rănită, într-un bombardament al armatei ruse, la Harkov, în nord-estul Ucrainei, anunţă parchetul regional.

17:42 - Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter că l-a informat pe Volodimir Zelenski despre faptul că UE pregătește al 4-lea val de sancțiuni împotriva Rusiei.

„Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni”, a scris președintele CE.

17:26 - Statele membre UE urmează să adopte noi sancţiuni împotriva companiilor petroliere ruseşti Rosneft, Transneft şi Gazprom Neft, dar vor continua să cumpere petrol de la ele, a declarat pentru Reuters o sursă europeană.

17:10 - Peste 2,8 milioane de persoane au fugit până acum din Ucraina, a anunțat Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), o agenție a ONU.

„Oamenii continuă să fugă de războiul din Ucraina în fiecare minut”, a scris OIM pe Twitter.

16:49 - Japonia acordă un ajutor umanitar de urgență în valoare de 100 milioane de dolari pentru a ajuta oamenii din Ucraina, care se confruntă cu greutăți în țara lor, dar și în țările învecinate, unde s-au refugiat.

16:39 - O „pauză tehnică” a fost luată în negocierile dintre oficialii ruși și ucraineni până mâine, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.

16:33 - Președintele Zelenski se va adresa Congresului SUA, miercuri, la ora 13:00 GMT, prin videoconferință, au anunțat liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, și președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

16:30 - Un convoi cu peste 160 de mașini a părăsit lui orașul asediat Mariupol, au declarat oficialii locali, în ceea ce pare a fi prima încercare reușită de a aranja un „coridor umanitar” pentru evacuarea civililor din orașul ucrainean încercuit.

Imagini „înainte și după” din acest frumos oraș de pe litoralul Mării Azov:

16:10 - Ministrul Apărării din Ucraina arată din nou că se află în centrul capitalei Kiev, pe care rușii se pregătesc să o ia cu asalt. Reznikov a postat o imagine din orașul baricadat în așteptarea invadatorilor ruși, pe care i-a numit ”orci”, cu referire la hoardele de monștri din carți și filme SF.

„Kiev, unul dintre cele mai frumoase orașe din UE, astăzi arată ca un cadru de film cu apocalipsa. La Sumî, Harkov, Mariupol este jale. Iată ce aduce cu ea lumea rusă: moartea oamenilor, distrugerea nu doar a orașelor, ci și a democrației, drepturilor, libertăților. Nu sunt slavi. Sunt orci. Dar vom câștiga”, a transmis Reznikov.

15:45 - Aproximativ 1,6 milioane de ucraineni au fugit în Polonia începând cu 11 martie, potrivit ONU, în timp ce 195.000 au mers în Slovacia, 173.000 în România, 24.000 în Ungaria și 328.000 au ajuns în Republica Moldova, anunță ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu.

15:30 - Tot de pe frontul digital, browserul Mozilla Firefox a eliminat motorul de căutare rusesc Yandex din setările sale și a înlocuit căutarea implicită cu Google.

15:14 - Elon Musk îl provoacă pe Vladimir Putin la luptă dreaptă, miza fiind Ucraina.

15:02 - Pfizer oprește investițiile în Rusia, dar nu va opri vânzarea de medicamente.

14:58 - O persoană a murit în explozia provocată de racheta interceptată care a căzut în mijlocul străzii în Kiev.

14:31 - Ucraina folosește gratuit tehnologia de recunoaștere facială a Clearview, spune șeful companiei. Cu ajutorul acesteia sunt obținute informații despre lupte, sunt identificați militari ruși și persoane ucise. Clearview pretinde că are la dispoziție peste 2 miliarde de imagini preluate din rețeaua socială rusească VKontakte.

14:26 - Există informații că rușii ar plănui să detoneze muniție în fața centralei de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

14:19 - Alimentarea cu energie a Centralei Nucleare avariate de la Cernobîl, întreruptă din nou de armata rusă, acuză Ukrenergo.

14:11 - Dmitri Peskov spune că Rusia nu a cerut Chinei asistență militară și este capabilă să-și atingă singură obiectivele din Ucraina.

14:00 - Vila din Londra a oligarhului rus Oleg Deripaska a fost ocupată de activiști de la Rețeaua Acțiunii Anarhiste.

13:47 - Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, spune că Putin a ordonat la începutul războiului să nu fie bombardate orașele mari, inclusiv Kievul.

Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce „formațiunile armate naționaliste au început să își ascundă echipamentele militare grele în zone rezidențiale”, a mai spus Peskov.

Liderii SUA și UE împing Rusia să ia cu asalt orașele mari din Ucraina ca să dea vina pe noi pentru civilii morți. O astfel de poziție e provocatoare. Toată lumea e la curent cu stilul nemilos al americanilor, pentru care nu contează viețile oamenilor, ci doar atingerea obiectivului”, a mai spus Peskov.

13:41 - Grupul farmaceutic german Bayer își suspendă investițiile în Rusia și Belarus.

13:37 - Momentul în care cade bomba în Kurenivka, în Kiev.

13:12 - În Harkov salvatorii încearcă să stingă incendiile de după bombardamente.

13:06 - Anterior a fost anunțat că doi oameni au murit în blocul bombardat din Kiev. Acum autoritățile au revizuit bilanțul și anunță că e vorba de un singur mort.

12:57 - Rusia va accelera ofensiva în fața căreia apărarea ucraineană nu va mai rezista mult timp, potrivit unei note a servicilor de informații dintr-o țară NATO, obținută de jurnaliștii de la BFM TV.

12:55 - Pe teritoriul României se află 75.081 de cetățeni ucraineni, dintre care 29.385 sunt copii, anunță, luni, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Președintele Autoritățile Naționale de Protecție a Copilului anunță că toții minorii neînsoțiți vor fi înregistrați.

12:54 - Negocierile continuă de aproape 2 ore. Un consilier prezidențial a anunțat că este dificilă comunicarea, dar se fac eforturi să continue.

12:43 - AEIA spune că în continuare nu primește date de la Cernobîl, chiar dacă rușii au anunțat că a fost rezolvată alimentarea cu energie electrică.

12:22 - În Donețk, liderul separatist Denis Pushilin a acuzat că o rachetă Tochka-U a trebuit să fie doborâtă și că s-a descoperit că avea o încărcătură interzisă, ceea ce ar fi dus la un număr mare de victime dacă exploda.

Autoritățile locale din Donațek spun că aici au murit 16 de oameni, inclusiv copii, din cauza bombardamentelor.

12:00 - Peste 2.500 de locuitori ai oraşului portuar Mariupol, situat la Marea Neagră, au fost ucişi de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie, a declarat luni, într-un interviu televizat, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksii Arestovici, relatează AFP.

Arestovici precizează că citează bilanţul întocmit de către administraţia oraşului Mariupol.

11:45 - Rămășițele unei rachete interceptate de ucraineni au căzut în cartierul Kurenivka din Kiev.

11:39 - Kievul are alimente pentru două săptămâni, au anunțat autoritățile, pe măsură ce atacurile asupta capitalei se întețesc. Se estimează că în jur de 2 milioane de oameni au rămas în oraș.

11:35 - 10 coridoare umanitare au fost agreate pentru ziua de azi - 7 în Kiev și împrejurimi, 3 în Lugansk.

11:32 - Explozii puternice s-au auzit în apropiere de centrul Kievului. Se pare că sunt sistemele antirachetă care distrug proiectilele lansate de ruși asupra capitalei.

11:25 - O nouă rundă de negocieri de pace a început în urmă cu aproximativ jumătate de oră. Reamintim că de această dată se poartă online.

11:10 - O biserică ortodoxă rusească din Amsterdam a anunțat că rupe legăturile cu Moscova.

11:04 - Centrul istoric al Harkovului e ruine.

10:58 - China a catalogat drept o dezinformare informația că Rusia i-ar fi cerut ajutor militar și economic. Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing a acuzat Washingtonul că răspândește cu rea intenție informații false despre rolul Chinei în război.

10:47 - Procuratura din Rusia a amenințat companiile străine care au decis să își suspende afacerile că bunurile le pot fi rechiziționate și angajații arestați.

Astfel de amenințări au fost primite de producători de alimente, haine și software, dar și de către proprietarii de lanțuri de restaurante.

Printre cei care au primit astfel de scrisori, telefoane sau vizite se numără Coco Cola, McDonald's, Procter & Gamble, IBM și Yum Brands (proprietarul KFC).

10:38 - Procuratura Generala din Ucraina a anunțat că de la inceputul invaziei au fost uciși 90 de copii și peste 100 au fost răniți.

10:18 - Atacul rusesc cu rachetă asupra unei baze militare ucrainene de la granița cu Polonia, din timpul nopții, a fost o încercare de a „amenința” NATO, a declarat pentru BBC viceministrul polonez de externe, Marcin Przydacz.

Cel puțin 35 de persoane au murit în lovitura de la baza de antrenament Yavoriv, la aproximativ 20 km de granița cu Polonia. Din primele informații reiese că acolo se antrenau voluntarii străini veniți să ajute trupele ucrainene. Ar fi fost circa 1.000 de oameni, printre care și americani, britanici și australieni.

„Știau cu siguranță că această bază militară era amplasată foarte aproape de granița poloneză”, spune el.

„Deci, desigur, rușii știau ce lovesc și au vrut să amenințe NATO… Au vrut să trimită un mesaj prin care amenință NATO”.

Przydacz spune că se teme că Polonia și alte țări sunt în pericol, pentru că „Putin încearcă să distrugă lumea în care trăim”.

10:12 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a cerut din nou Occidentului să ajute Ucraina să oprească invazia rusă.

„Pentru cei din străinătate, speriați să nu fie 'atrași în Al Treilea Război Mondial'. Ucraina ripostează cu succes. Avem nevoie de voi să ne ajutați să luptăm. Dați-ne toate armele necesare. Aplicați mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și izolați-o complet. Ajutați Ucraina să-l forțeze pe Putin la eșec și veți evita un război mai mare”, transmite Kuleba.

09:56 - Universitatea Politehnică din Cernihiv a fost lovită în timpul nopții de trupele ruse, informează presa locală.

09:55 - Un purtător de cuvânt al ministerului chinez de Externe a declarat că afirmațiile oficialilor americani conform cărora Rusia ar fi cerut Beijingului ajutor militar pentru campania din Ucraina reprezintă „dezinformare” din partea SUA.

09:53 - Cehia suspendă primirea cererilor de viză pentru cetățenii din Rusia, cu excepția celor umanitare, în toate ambasadele, informează presa de la Praga.

09:50 - Australia și Țările de Jos au declanșat proceduri judiciare împotriva Rusiei, prin intermediul Organizației Aviației Civile Internaționale, pentru doborârea zborului MH17, pe 17 iulie 2014, în care se aflau 283 de pasageri și 15 membri ai echipajului. Acesta a fost atacat cu o rachetă Buk rusească de către separatiștii din estul Ucrainei, pentru care Rusia a invadat acum toată țara.

09:48 - Au intrat în România prin vama Siret 96.900 de cetățeni ucraineni, de când a început războiul și până azi, anunță autoritățile române.

09:30 - Rușii au bombardat în timpul nopții o bază militară de lângă Liov, aproape de granița cu Polonia, în care se aflau circa 1.000 de luptători străini veniți să apere Ucraina. Erau voluntari din SUA, Marea Britanie, Australia și alte țări. Nu se cunosc pentru moment urmările atacului. De cealaltă parte a graniței, în Polonia, se află 10.000 de militari americani veniți să întărească apărarea NATO.

09:30 - Fabrica de avioane Antonov din Kiev a fost lovită.

Administrația orașului spune că „uzina de avioane Antonov”, nu Aeroportul Antonov, a fost atacată.

Fabrica de avioane Antonov este situată pe aerodromul Sviatoshyn, la aproximativ 10 km de centrul orașului Kiev.

09:15 - „Aproape 13.000 de invadatori morți, adică mai mult decât în ambele războaie cecene. Rusia a pierdut mii de vehicule militare, 74 de avioane, 86 de elicoptere. Știm că au mai multe, dar știm și că vom continua să ne apărăm pământul”, spune președintele Zelenski în cel mai recent discurs.

09:00 - 63 de persoane au fost evacuate din blocul de 9 etaje bombardat de ruși în Kiev. 2 oameni au murit si 3 au ajuns la spital. Alte 9 persoane ranite au fost tratate la fata locului.

08:25 - Orașul Snihurivka din regiuna Mikolaiv a fost puternic bombardat. Autoritățile locale spun că mai mulți civili sunt sub dărâmături.

08:24 - Una din femeile gravide rănite după ce rușii au bombardat maternitatea din Mariupol a murit, împreună cu copilul ei nenăscut.

08:23 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este așteptat, luni, să se adreseze Consiliului Europei.

08:04 - Armata ucraineană susține că a doborât 4 avioane rusești în ultimele 24 de ore.

07:48 - Rușii bombardează Kievul. Un obuz a lovit un bloc cu 9 etaje. Parte din clădire s-a prăbușit. A izbucnit și un incendiu.

07:43 - BBC a verificat un material video publicat ieri în care se vede cum rușii bombardează intenționat blocurile. Imaginile sunt reale.

07:34 - Drona care s-a prăbușit pe 11 martie în Croația căra o bomba de 120 de kilograme. Dacă ar fi căzut pe asfalt, și nu pe pământ moale, consecințele ar fi fost catastrofale.

07:07 - Japonia a decis să întăreasca paza la centralele sale nucleare, după ce a văzut ce s-a întâmplat în Ucraina.

06:52 - Restaurantele McDonald`s din Rusia s-au închis. Iată atmosfera la unul dintre ele.

06:31 - Ministerul Apărării din Marea Britanie spune că Rusia a impus o blocadă pe întreaga coastă ucraineană la Marea Neagră.

06:18 - Luni nu vor fi evacuări din Sumî, pentru că nu s-a reușit să se cadă de acord asupra niciunei rute și civilii nu ar fi în siguranță.

06:11 - Australia anunță noi sancțiuni. Au fost puși pe lista neagră 33 de oligarhi, printre care și Roman Abramovich, Alexei Miller, Dmitri Lebedev, Serghei Chemezov, Nikolai Tokarev, Igor Shuvalov sau Kirill Dmitriev.

06:06 - Marea Britanie anunță că trimite Ucrainei peste 500 de generatoare, după ce Zelenski a făcut o astfel de solicitare.

05:53 - Volodimir Zelenski a făcut un nou apel pentru închiderea cerului Ucrainei pentru avioanele ruse, avertizând că în caz contrar ”e doar o chestiune de timp până când bombele rusești vor cădea pe teritoriul NATO”.

05:49 - Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, notează AFP.

”Zilele trecute eram la aproximativ 20 de kilometri de voi, naziştilor de la Kiev, iar acum suntem şi mai aproape", a scris Ramzan Kadîrov, îndemnând forţele ucrainene să se predea, "sau veţi fi terminaţi".

"Vă vom arăta concret că practica rusă învaţă războiul mai bine decât teoria străină şi recomandările consilierilor militari", a adăugat el.

Рамзан Кадыров с чеченскими командорами которые проводят спецоперацию на Украине

05:30 - Cotidianul Financial Times a scris că Rusia a cerut asistenţă militară şi economică din China. Ambasada Chinei la Washingron a spus că nu știe nimic despre o astfel de cerere, dar că Beijingul depune eforturi în relaţia cu Rusia pentru a evita escaladarea războiului din Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇