Un reportaj CNN din Braşov laudă generozitatea românilor cu refugiaţii: Există chiar și un magazin, iar totul e gratis (Video)

Un reportaj CNN din Braşov laudă generozitatea românilor cu refugiaţii: Există chiar și un magazin, iar totul e gratis (Video)

CNN a realizat un reportaj la Centrul de refugiați de la CATTIA, din Brașov, unde se află în prezent peste 200 de ucraineni.

Corespondentul CNN s-a arătat impresionat de solidaritatea românilor, afirmând că sute de voluntari se ocupă de refugiați, iar oamenii fac donații numeroase.

„În urmă cu două săptămâni, aici era un centru de afaceri. Acum, acest loc este casă pentru mai mult de 200 de refugiați. Aici este zona principală unde se servește masa, iar oamenii în veste reflectorizante sunt voluntari”, spune corespondentul CNN Miguel Marquez, în timp ce prezintă centrul.

ADVERTISING

Acesta subliniază că există aproximativ 700 de voluntari, care vin în schimburi pe tot parcursul zilei și explică modul în care funcționează centrul.

”Oameni vin aici și aduc donații, voluntarii le sortează, astfel încât oamenii să vină și să își ia tot ceea ce au nevoie. Există și un magazin, iar toate lucrurile sunt gratis. Refugiații pot lua gratis tot ce au nevoie pentru ei, pentru familiile lor, pentru cățeii lor, pentru animalele lor de companie”, a mai spus acesta.

Flavia Boghiu, viceprimarul Brașovului, a declarat într-un scurt interviu acordat CNN că sunt așteptați la centru mai mulți refugiați.

ADVERTISING

Întrebată cât timp vor mai putea susține financiar refugiații ucraineni, Flavia Boghiu a spus că autoritățile încearcă să transfere totul pe fondurile guvernamentale pentru a nu pune presiune pe comunitate.

„Acum ne bazăm pe donații și pe resursele comunității. Încercăm să transferăm totul pe fondurile guvernamentale pentru a nu pune presiune pe comunitate”, a explicat viceprimarul.

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Totodată, Flavia Boghiu a spus și cum s-a schimbat profilul refugiaților. Astfel, a afirmat ea, dacă la început ucrainenii veneau cu mașinile personale, cei mai mulți vin acum cu voluntari, cu trenuri, sunt dependenți de cineva pentru transport.

ADVERTISING

Viceprimarul a mai declarat că refugiații sunt din ce în ce mai afectați de soarta celor rămași în țară.

”Oamenii sunt din ce în ce mai afectați în legătură cu persoanele pe care le-au lăsat acasă. Cetățenii ucraineni care vin aici încearcă să ia legătura cu cineva de acasă, dar nu reușesc să facă asta”, spune Flavia Boghiu.

Întrebată cât timp vor sta refugiații în acest centru, viceprimarul a afirmat că 70% dintre ei au spus că vor să stea la Brașov, cel puțin pentru o perioadă scurtă sau chiar pe termen mai lung.

”Ei trebuie să fie integrați. Trebuie să îi ajutăm să își găsească locuri de muncă, să își afle drepturile, să își ducă copiii la grădiniță sau la școală”, a conchis viceprimarul Brașovului.

La final, corespondentul CNN a spus că îl bucură să vadă solidaritatea românilor, care fac lucruri excelente pentru ucraineni și îi ajută cum pot.

Astăzi, postul CNN a fost la Centrul de refugiați de la CATTIA, de unde au transmis live pentru o audiență de milioane de oameni din întreaga lume, solidaritatea și implicarea comunității brașovene. Aceștia au vrut să vadă cu ochii lor și să documenteze cum se mișcă România în inima ei, nu doar la hotare, pentru ajutorarea poporului ucrainean. Mă bucur să vă spun că echipa CNN a avut de mai multe ori reacția "wow" în timp ce le făceam turul și le prezentam facilitățile. Este încă un feedback pozitiv care trebuie să ajungă la sutele de voluntari, ONG-uri și companii private care s-au implicat și continuă să se implice. Românii sunt alături de ucraineni, iar CATTIA s-a transformat temporar dintr-un centru de afaceri într-o adevărată Fabrică de speranță!

Publicată de Flavia Boghiu pe Miercuri, 16 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇