Aflat de aproape două săptămâni în greva foamei, Navalnîi e amenințat că va fi hrănit cu forța

Aflat de aproape două săptămâni în greva foamei, Navalnîi e amenințat că va fi hrănit cu forța

Opozantul politic rus Aleksei Navalnîi, care se află în greva foamei, la închisoare, de la 31 martie, este ameninţat să fie alimentat cu forţa de către autorităţi, anunţă luni un mesaj postat pe contul său oficial de Twitter.

Alimentarea cu forţa a unui deţinut în Rusia este însă autorizată de lege şi poate fi realizată oral, rectal sau prin intubaţie, relatează AFP.

Desigur, un asemenea tratament este considerat de către activişti ai drepturilor omului o formă de tortură.

”El cântăreşte 77 de kilograme”, se arată pe contul @navalny, care precizează că opozantul a slăbit opt kilograme de când a intrat în greva foamei.

ADVERTISING

”În faţa seriozităţii grevei foamei, administraţia (penitenciară) îl ameninţă zilnic să-l alimenteze cu forţa”, se arată în acest mesaj postat pe cont.

Lupta continuă și în închisoare

Aleksei Navalnîi, încarcerat doi ani şi jumătate în urma unui caz de fraudă, nu se mai hrăneşte în semn de protest față de condiţiile detenţiei sale în Colonia penitenciară Pokrov, situată la aproximativ 100 de kilometri est de Moscova.

El acuză autorităţile de faptul că îi refuză tratamente medicale adecvate pentru problemele pe care le are la spate care-l fac să sufere şi îi afectează funcţionarea mâinilor şi picioarelor.

ADVERTISING

Potrivit avocaţilor săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul acuză, de asemenea, că este ”torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopţii.

Autorităţile ruse au respins toate acuzaţiile lui Navalnîi şi apreciază că acesta beneficiază de toată atenţia medicală de care are nevoie.

”El nu are în continuare acces la un medic”, se arată în mesajul publicat luni pe contul său de Twitter.

Povestea opozantului rus

Principalul critic al Kremlinului a supravieţuit în vară unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip noviciok, creat de către armata sovietică.

ADVERTISING

Opozantul îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin şi serviciile ruse de informaţii FSB de faptul că au vrut să-l ”elimine”, acuzaţii dezminţite de puterea rusă, care refuză să ancheteze cu privire la tentativa asasinării acestuia.

La revenirea sa în Rusia, după cinci luni de convalescenţă în Germania, Navalnîi a fost arestat, al sosirea pe un aeroport, la Moscova, iar apoi a fost judecat rapid şi trimis la închisoare din cauza încălcării unui control judiciar în cazul de fraudă din 2014.

Navalnîi s-a specializat în anchete de corupţie vizându-l pe Putin şi anturajul acestuia. El are milioane de abonaţi pe reţele de socializare.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇