După caietul de sarcini cu dedicație, ministrul Sănătății schimbă cu totul reglementarea selecției pentru șefia INSP. Tot fără concurs (documente)

După caietul de sarcini cu dedicație, ministrul Sănătății schimbă cu totul reglementarea selecției pentru șefia INSP. Tot fără concurs (documente)

Ministerul Sănătății a schimbat din nou regulile pentru desemnarea directorului INSP și a preluat cu totul procedura selecției de dosare, după ce secretarul de stat Andreea Moldovan a blocat selecția organizată la INSP.

Este ultimul act dintr-o succesiune de schimbări de reguli operate de minister pentru alegerea directorului INSP fără concurs. Între timp, INSP nu mai are director.

Săptămână trecută ar fi trebuit să aibă loc procedura de selecție pentru stabilirea noul director general, anunțată pe site-ul INSP luni, în baza Ordinului ministrului Sănătății 905/2020.

Postul era vacant din luna martie, după expirarea mandatului fostului director Simona Pîrvu. Pe 10 martie a fost numit director interimar, pentru o lună, dr Radu Cucuiu. Acesta a cerut declanșarea procedurii de concurs, refuzată de minister, care a ales selecția de dosare în baza fișei postului.

ADVERTISING

După cum SpotMedia.ro a scris în exclusivitate, ministerul a încercat modificarea fișei postului, astfel încât din ea să dispară condiția de vechime în muncă și specialitate. Detalii aici

Schimbarea îl favoriza pe consilierul ministrului, Marius Ungureanu, care nu este medic specialist și fară această condiție putea candida în baza calității de cadru didactic, adică cercetător asistent la catedra de sănătate publică a Facultății de Științe Politice a Universității Babeș Bolyai.

După ce SpotMedia.ro a făcut dezvăluirea, ministrul a revenit asupra modificării. Condiția de vechime în muncă și specialitate a fost reintrodusă, împreună cu alte condiții, între care cunoașterea aprofundată a limbii engleze și apartenența la organisme internaționale în domeniu. Detalii aici

ADVERTISING

Luni a fost postat pe site-ul INSP anunțul de concurs, apoi a fost modificat, la cererea Ministerului Sănătății, pentru că nu includea toate cerințele din fișa postului introduse de minister.

WwhatsApp-Image-2021-04-09-at-16.54.04

S-au înscris doi candidați. Fostul director INSP Simona Pîrvu și, după cum presa anticipase, consilierul ministrului Sănătății, Marius Ungureanu.

Potrivit art 8 din OM 905, comisia de selecție este alcătuită de conducerea instituției care organizează selecția și trebuie să aibă un număr impar de membri.

Directorul interimar Radu Cucuiu a alcătuit o comisie alcătuită din 7 membri. Doi reprezentați ai MS, dna secretar de stat Moldovan și secretarul general al ministerului, și 5 aleși de institut: dr. Mincă prof. univ. de sănătate publica la UMF București, doi medici primari, un reprezentant al serviciului financiar și unul al serviciului juridic.

ADVERTISING

Reunirea comisiei, joi, a fost un fiasco major. Dna secretar de stat Moldovan a fost nemulțumită atât de componența comisiei, cât și de faptul că în anunțul de participare la selecție nu ar fi fost introduse o serie de condiții cerute de minister.

Ce s-a întâmplat la reunirea comisiei a relatat directorul interimar al INSP, dr Radu Cucuiu, într-o adresă trimisă ministrului Sănătății.

Adresa-MS_sedinta-selectie-dosare_8.04.2021-1-page
Adresa-MS_sedinta-selectie-dosare_8.04.2021-1-page
Adresa-MS_sedinta-selectie-dosare_8.04.2021-1-page

Selecția a fost sistată. Imediat, la minister a fost redactată modificarea OM 905, care, printr-un nou articol, 9 indice 1, a mutat oganizarea selecției de dosare la minister, în fața unei comisii stabilite de minister. Modificarea a fost publicata vineri în Monitorul Oficial.

Rămâne desigur de văzut daca dl Ungureanu vă concura și la selecția organizată conform noilor reguli, schimbate în timpul jocului, și dacă va fi ales de comisia ministerului pentru șefia INSP.

De sâmbătă, INSP nu are conducere. Mandatul dlui Cucuiu a expirat vineri, iar domnia sa a notificat ministerul că nu mai dorește un nou mandat de director interimar al INSP. Detalii aici

L-am contactat vineri pe ministrul Vlad Voiculescu pentru precizări. La finalul discuției, pentru a cărei publicare dl ministru nu și-a dat acordul, domnia sa a cerut întrebări scrise, la care însă nu a răspuns.

Întrebările rămase fără răspuns sunt:

[19:40, 09.04.2021] Ioana Dogioiu: De ce nu ați organizat concurs pentru conducerea INSP?
[19:40, 09.04.2021] Ioana Dogioiu: De ce ați modificat OM 905 (pentru selecția de dosare - n.red.) în timpul jocului?
[19:41, 09.04.2021] Ioana Dogioiu: Cine este începând de mâine (sâmbătă- n.red.) director interimar INSP?
[19:42, 09.04.2021] Ioana Dogioiu: De ce nu a fost bună o comisie de concurs condusă de un prof. univ. de sănătate publică de la UMF Iași?

Vineri, Corpul de Control al premierului a sesizat Parchetul General cu privire la accesarea Registrului Electronic National al Vaccinărilor de către un consilier al dlui ministru. Registrul este gestionat de INSP.

Unul dintre reproşurile adesea făcute de USR-PLUS când era în Opoziție era tocmai faptul că șefi de instituții erau numiți prin selecție de dosare, fără concurs.

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇