A început marea contraofensivă? Ce spune Zelenski

A început marea contraofensivă? Ce spune Zelenski

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat sâmbătă „acţiuni de contraofensivă” ale armatei sale pe front, dar a refuzat să menţioneze dacă este vorba despre marele atac pregătit de luni de zile de statul major de la Kiev.

„În Ucraina au loc acţiuni contraofensive şi defensive şi nu voi vorbi despre ele în detaliu”, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Trebuie să avem încredere în militarii noştri, iar eu am încredere în ei", a adăugat el.

Aceste afirmaţii survin după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că marea contraofensivă ucraineană destinată să respingă trupele de la Moscova a început. Iar armata rusă a raportat timp de şase zile atacuri de amploare, în principal pe frontul de sud. Putin a dat asigurări că armata ucraineană nu şi-a "realizat obiectivele" în timpul acestor atacuri şi a suferit pierderi grele.

ADVERTISING

La rândul lor, autorităţile ucrainene au părut să minimizeze amploarea luptei de pe front din ultimele zile, fără a da detalii cu privire la strategia lor.

Sâmbătă, pe front, forțele ucrainene au înregistrat noi câștiguri în jurul oraşului Bahmut (unde au înaintat mai mult de un km) și în vestul Donețk-ului, arată cea mai recentă analiză furnizată de Institutul pentru Studiul Războiului. Asta deşi Vladimir Putin şi bloggerii ruşi au susţinut că contraofensiva ucraineană a eșuat deja.

Între timp, performanța Rusiei a fost „mixtă”: unele unități fac „operațiuni credibile de apărare", iar "altele s-au retras într-o oarecare dezordine, prin propriile câmpuri minate”, ceea ce le-a produs victime, precizează Londra, în cea mai recentă actualizare de pe front.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Citiţi analiza lui Emilian Isailă despre evoluţiile luptelor - Ucrainenii au început contraofensiva cu o înfrângere, dar sunt indicii că păstrează inițiativa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇