A început contraofensiva! Rușii se laudă. Ucrainenii tac

În mod simbolic, lupta Kievului pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Moscova a debutat cu un discurs al lui Putin în care anunța mobilizarea generală. Agenții ucraineni au piratat transmisiunile mai multor posturi TV din Rusia, difuzând un video fals în care liderul de la Kremlin le dă cetățenilor o veste proastă.
A început contraofensiva! Rușii se laudă. Ucrainenii tac
  • Serghei Șoigu: În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă pe scară largă din direcția Doneţk Sud, introducând în luptă Brigăzile Mecanizate 23 și 31, aflate în rezerva strategică ale Forțelor Armate ale Ucrainei.
  • Prezența lui Gherasimov în zona de conflict a fost confirmată de mai mulți bloggeri militari ruși, fiind pentru prima dată când generalul conduce personal o operațiune de la locul faptei.
  • Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a publicat pe contul ei de Telegram o imagine cu harta orașului Bahmut, încercuită cu o cariocă roșie.
  • În regiunea Belgorod, două grupări paramilitare înarmate și antrenate de ucraineni au atacat mai multe localități de graniță, au luat prizonieri și au cerut să negocieze cu guvernatorul Viaceslav Gladkov, care a refuzat.
  • Evgheni Prigojin și-a continuat atacul la adresa lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, acuzându-l că nu a făcut nimic pentru a proteja regiunea Belgorod din Rusia.

Forțele Kievului au lansat operațiuni militare confirmate de rapoarte din teren, publicate de oficiali sau de experți militari, în cel puțin patru zone ale frontului: Zaporojie, Bahmut, Soledar, pe frontul de sud din Ucraina, și Belgorod, în Rusia.

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a confirmat printr-o declarație că forțele militare desfășoară o serie de manevre, spunând că „înaintăm pe un front larg și o facem cu succes”.

InfografieHartaUcrainaContraofensiva
INFOGRAFIE. Zonele unde s-au semnalat lupte intense în zilele de 4 și 5 iunie și direcțiile de atac ale forțelor ucrainene

Începând cu seara de 3 iunie, ucrainenii au declanșat un război electronic feroce asupra peninsulei Crimeea.

ADVERTISING

Emisia posturilor de televiziune a fost ținta unui atac cibernetic, iar pe micile ecrane a apărut un video realizat de Ministerul Apărării din Ucraina în care li se cere cetățenilor să păstreze tăcerea în legătură cu operațiunile militare care sunt în curs de desfășurare.

În data de 5 iunie, pe mai multe canale TV din Rusia a fost difuzat un mesaj fals, un discurs al lui Vladimir Putin, care anunță mobilizarea generală și decretarea stării de război. 

Posturile de radio au fost piratate și ele, fiind transmis, de asemenea, un discurs contrafăcut al ministrului Apărării, dar și cel al lui Putin despre mobilizarea generală și despre faptul că se dau lupte pe teritoriul Rusiei.

Atacurile cibernetice nu au fost asumate de Kiev, dar ele au accentuat panica în Crimeea și Rusia.

Prizonieri ruși pe care nu-i vrea nimeni

În regiunea Belgorod, Legiunea pentru Eliberarea Rusiei și Voluntarii Rusiei, două grupări paramilitare înarmate și antrenate de ucraineni, au atacat mai multe localități de graniță, au luat prizonieri și au cerut să negocieze cu guvernatorul Viaceslav Gladkov, care a refuzat.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
OPERAȚIUNI COMBINATE. Artileria ucraineană a sprijinit atacurile grupărilor paramilitare desfășurate pe teritoriul Rusiei - Foto: Hepta.ro

Dacă, imediat după atacul de pe teritoriul Rusiei din data de 22 mai, Kremlinul a reacționat rapid, declanșând o alertă antiteroristă și trimițând trupe FSB să restabilească ordinea, acum luptele s-au dat cu armata și trupe de grăniceri, iar administrația din Belgorod nu a mai primit niciun ajutor.

Legiunea pentru Eliberarea Rusiei a luat peste zece prizonieri, iar reprezentanții grupării i-au cerut guvernatorului Gladkov să vină și să-i ridice, dar acesta a refuzat.

Comandanții paramilitari au anunțat că-i vor preda ucrainenilor pentru a-i integra în regimul de prizonieri de război.

„Dacă nimeni nu are curajul să se ducă să ridice prizonierii, atunci voi trimite eu un comandant Wagner pentru a-i lua în custodie”, a declarat Evgheni Prigojin, care și-a continuat disputa cu Serghei Șoigu, ministrul Apărării, acuzându-l că nu a făcut nimic pentru a proteja granița Rusiei.

Russia Ukraine Military Operation Wagner Group
BELGOROD, RUSIA. Prigojin continuă să-l critice dur pe Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, acuzându-l că nu are nicio strategie de luptă - Foto: Hepta.ro

Un comunicat cu semne de întrebare

Conform unor informații date publicității de Ministerul Apărării din Rusia, în dimineața zilei de 4 iunie, forțele ucrainene ar fi declanșat o operațiune militară pe scară largă în sudul Donețkului, dinspre orașul Zaporojie pe direcțiile Melitopol și Mariupol, două orașe importante din sudul Ucrainei, aflate sub controlul rușilor.

Oficialii de la Kremlin spun că au reușit să respingă atacul, în timp ce Kievul păstrează tăcerea, încurajându-și cetățenii să nu posteze pe rețelele sociale imagini sau să dea informații despre ceea ce se întâmplă.

Rapoartele Ministerului Apărării din Rusia trebuie interpretate cu grijă. 

În repetate rânduri au prezentat doar o parte a realității din teren și, exclusiv, ceea ce e convenabil pentru regimul lui Vladimir Putin.

„În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă pe scară largă în cinci sectoare ale frontului din direcția Doneţk Sud, introducând în luptă Brigăzile Mecanizate 23 și 31, aflate în rezerva strategică ale Forțelor Armate ale Ucrainei, având sprijinul altor unități și subunități militare”, se arată în comunicatul guvernului rus.

HartaOperatiuniZaporoje
INFOGRAFIE. Deși rușii au anunțat în dimineața zilei de 5 iunie că au respins atacurile ucrainene, până seara situația arăta mai degrabă în favoarea celor din urmă, care au înaintat în jur de doi kilometri, la sud de Zaporojie

O brigadă are între 3.000 și 5.000 de militari, ceea ce înseamnă că operațiunea din Zaporojie e una majoră și e primul pas în mult așteptata contraofensivă ucraineană.

„În total, au fost implicate șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri ale inamicului. Obiectivul era să străpungă apărarea noastră pe sectorul cel mai vulnerabil, în opinia sa, al frontului. Inamicul nu și-a îndeplinit sarcinile, nu a avut succes”, se mai arată în comunicatul oficial.

Un batalion de luptă are în jur de 1.000 de militari, iar dacă datele prezentate de Kremlin sunt reale, forța ucrainenilor care a intrat în luptă are în jur de 8.000 de militari.

„Ca urmare a acțiunilor iscusite și competente ale Grupului de forțe din est, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 250 de persoane, 16 tancuri, trei vehicule de luptă de infanterie, 21 de vehicule blindate de luptă”, mai precizează comunicatul guvernului rus.

Aici apare prima contradicție majoră. O operațiune de asemenea amploare nu are cum să se încheie în mai puțin de 24 de ore, iar pierderile provocate de ruși sunt extrem de mici, în comparație cu numărul de militari ucraineni care au intrat în luptă.

Cel mai probabil, suntem în fața unui atac al ucrainenilor la care iau parte în jur de 8.000 de militari, tancuri, blindate și artilerie, care încă e în desfășurare și asupra căruia oficialii de la Kiev nu vor să dea prea multe amănunte.

Gherasimov, în prima linie

Comunicatul Ministerului Apărării din Rusia mai anunță ceva important, faptul că situația e gravă și decisivă pentru forțele Rusiei, din moment ce la fața locului se află Valeri Gherasimov, șeful de Stat Major și comandantul forțelor ruse din Ucraina. 

„… Generalul, în această perioadă, s-a aflat la unul dintre posturile de comandă avansate”, precizează Ministerul Apărării din Rusia.

Prezența lui Gherasimov în zona de conflict a fost confirmată de mai mulți bloggeri militari ruși, care au publicat informația.

VIDEO. O confruntare între tancurile ucrainene, aflate în plan apropiat și cele rusești, ce se deplasează pe drumul de țară, dincolo de aliniamentul copacilor. Ucrainenii distrug un tanc al Kremlinului, iar confruntarea a avut loc în zona orașului Zaporojie

Este pentru prima dată când comandantul forțelor ruse conduce personal o acțiune militară de la locul faptei, ceea ce nedumerește experții militari care consideră că ori asistăm la o schimbare de strategie în ce privește managementul operațiunilor armatei ruse, ori situația e gravă, iar Gherasimov a fost trimis s-o salveze.

Pe parcursul timpului, specialiștii au spus că forțele ucrainene sunt interesate de un atac pornind dinspre Zaporojie, cu scopul de a tăia în două teritoriul controlat de ruși, astfel încât să întrerupă aprovizionarea cu tehnică militară înspre regiunea Herson, să preia controlul asupra podului Kerci și să izoleze forțele ruse de pre frontul de sud.

Bahmut, încercuit de ucraineni

Dar cea mai importantă informație anunțată de oficialii de la Kiev a fost aceea că Bahmutul a fost înconjurat de trupele ucrainene, în timp ce militarii ruși se află în interior.

Intense war process of the Ukrainian army continue
DONEȚSK. Tanc ucrainean pe care a fost vopsit, cu litere uriașe, marca acestuia pentru a-i speria pe ruși - Foto: Hepta.ro

Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, a publicat pe contul ei de Telegram o imagine cu harta orașului, încercuită cu o cariocă roșie. Nu a oferit alte amănunte, dar mai multe rapoarte din teren anunță că ucrainenii au izolat Bahmut.

Interviul dat de Volodimir Zelenski pentru cotidianul Wall Street Journal, publicat în data de 3 iunie, a fost și el un indiciu că s-a intrat într-o nouă etapă a conflictului, una pe care ucrainenii o consideră decisivă.

Încă ne aflăm într-o fază incipientă a luptelor, iar forțele ruse arată că sunt concentrate să reziste pe aliniamentul teritoriului cucerit, dar nu mai au resurse să protejeze granițele, având probleme cu raidurile paramilitare de pe teritoriul țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇