Contraofensiva ucraineană începe în Rusia Infografie

Două grupări paramilitare au trecut granița din Ucraina, atacând mai multe puncte de trecere a frontierei, cucerind câteva localități, avansând și provocând panică printre liderii și populația Rusiei. Luptele continuă de două zile.
Contraofensiva ucraineană începe în Rusia <span style="color:#990000;">Infografie</span>
  • Luptători ruși, antrenați în Ucraina, au declanșat mai multe atacuri în zona de graniță, în regiunea Belgorod.
  • Kremlinul anunță că grupurile paramilitare au fost eliminate, dar luptele au continuat și pe parcursul zilei de 23 mai.
  • Un general ucrainean spune că aceste acțiuni sunt doar începutul, cerându-le soldaților care luptă pentru Putin să se predea.
  • Pe rețelele sociale sunt o serie de imagini video cu aparate de zbor ale Rusiei, care se deplasează în zonă.
  • În 2014, Vladimir Putin a folosit mii de soldați fără însemne pentru a anexa Peninsula Crimeea și a cuceri teritorii în estul Ucrainei, fiind numiți “omuleții verzi”. 

Un atac surprinzător în regiunea Belgorod a dat naștere unor reacții violente și haotice din partea Kremlinului.

Câteva zeci de luptători din organizațiile paramilitare “Voluntarii Rusiei” și “Legiunea pentru Eliberarea Rusiei” au atacat și distrus puncte de trecere a frontierei, au cucerit mai multe localități și au avut un intens schimb de focuri cu forțele ruse într-o zonă din regiunea Belgorod, la câțiva kilometri de graniță.

Raidul a creat o explozie de postări pe rețelele sociale, dar și luări de poziție din partea oficialilor din cele două țări.

INFOGRAFIE. Unde și cum se desfășoară confruntările dintre forțele paramilitare venite din Ucraina și ruși

“Voluntarii Rusiei” e o organizație paramilitară, stabilită pe teritoriul Ucrainei, formată din emigranți și opozanți la adresa regimului Putin.

ADVERTISING

A fost fondată în luna august 2022 de către Denis Nikitin, un transfug rus, cu scopul de a desfășura acțiuni militare împotriva Kremlinului.

Există indicii că membrii acestei organizații sunt antrenați și înarmați de forțele ucrainene.

Kremlinul anunță că a lichidat forțele paramilitare, dar luptele continuă

Pe fondul pregătirilor pentru contraofensivă, raidul din 22 mai a creat o stare de panică în orașul Belgorod, aflat în apropierea graniței cu Ucraina, un important centru militar și locul în care sosesc și sunt depozitate o mare parte din armamentul și proviziile destinate forțelor ruse care luptă în Ucraina.

VIDEO. Avion de vânătoare rusesc deschide focul asupra pozițiilor trupelor paramilitare, venite din Ucraina

“Acum mergem din ușă în ușă în satele de frontieră și în Graivoron. Cea mai mare parte a populației a părăsit teritoriul. Pe cei care nu au mijloace de transport îi ajutăm noi, iar cei care au primesc asistență să se deplaseze în siguranță cu propriile mașini”, a declarat Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod.

Graivoron este satul cucerit de trupele paramilitare, aflat la zece kilometri de granița cu Ucraina.

Autoritățile ruse au introdus starea de alertă în întreaga regiune, iar FSB a declanșat o operațiune “antiteroristă”. Ceea ce înseamnă că Voluntarii și Legionarii Rusiei nu s-au retras.

În după-amiaza zilei de 23 mai, un comunicat al Ministerului Apărării din Rusia anunța că forțele paramilitare au fost înfrânte, fiind uciși 70 de luptători, dar pe mai multe canale de comunicare circulau informații conform cărora luptele erau încă în desfășurare.

Un disident rus a postat pe Twitter că forțele paramilitare venite din Ucraina controlează în jur de 40 de kilometri din frontiera ruso-ucraineană.

De asemenea, pe rețelele sociale sunt o serie de imagini video cu aparate de zbor ale Rusiei, care se deplasează în zonă.

VIDEO. Forțele Legiunii pentru Eliberarea Rusiei, filmate pe o șosea din regiunea Belgorod, Rusia

Șeful serviciilor de informații din Ucraina le cere rușilor să se predea

“Legiunea pentru Eliberarea Rusiei” e formată și ea din cel puțin 4.000 de combatanți, fiind antrenată și înarmată de ucraineni.

HUR, directoratul de informații al Ucrainei, a spus că cele două grupări sunt formate din cetățeni ruși, recunoscând neoficial că agenția colaborează cu acestea, scrie Wall Street Journal. 

La scurt timp după declanșarea atacurilor pe teritoriul Rusiei, generalul Kiril Budanov, șeful HUR, a publicat un video în care făcea apel la militarii care luptă sub steagul lui Putin să se predea dacă vor să scape cu viață, spunând că “ceea ce urmează va fi mult mai rău”.

Acțiunile din 22 și 23 mai reprezintă primii pași ai mult așteptatei contraofensive ucrainene.

Prin crearea de confruntări la graniță, Kievul urmărește concentrarea atenției Kremlinului într-o anumită zonă pentru a declanșa alte operațiuni în direcții diferite.

VIDEO. Forțe sosite din Ucraina ocupă clădirile punctului de trecere a frontierei, aflat pe teritoriul Rusiei

Dar lucrurile pot fi chiar mai complicate. Cu o serie de acțiuni desfășurate în puncte sensibile pentru Rusia, cum ar fi Bahmut sau regiunea Belgorod, ucrainenii urmăresc să creeze și o stare de panică în rândul populației, dar mai ales în rândul forțelor armate.

Succesiunea de evenimente pune o presiune imensă asupra soldaților ruși. La scurt timp după ce cele două grupări paramilitare au trecut granița, șeful spionajului ucrainean le cere militarilor Kremlinului să se predea dacă vor să scape cu viață.

Un soldat aflat în tranșee, undeva pe frontul de est, care află că Rusia a fost atacată, dar și că unul dintre cei mai înfricoșători generali ucraineni, e vorba de Budanov, le cere să se predea ca să rămână în viață, va dori să facă orice altceva, numai să lupte nu.

Se întorc omuleții verzi, dar din cealaltă direcție

Operațiunile grupurilor paramilitare sugerează o pregătire amănunțită a contraofensivei, care va fi lansată în valuri, în puncte diferite de pe linia frontului, fiind proiectată să creeze panică și să bulverseze forțele Kremlinului.

Acțiunile celor două grupări paramilitare au continuat și pe parcursul zilei de 23 mai, mai multe imagini postate pe rețelele sociale arătau că militarii sunt bine înarmați și au la dispoziție zeci de vehicule blindate.

Grupurile care au pătruns pe teritoriul Rusiei nu au arătat nicio o intenție să se retragă, iar unele surse spun că au înaintat zeci de kilometri în interiorul regiunii Belgorod.

În lunile februarie și martie 2014, atunci când Kremlinul a desfășurat operațiunile de anexare a Peninsulei Crimeea, dar și a mai multor teritorii din regiunea Donețk, în presa internațională a apărut termenul de “omuleții verzi”, indicând militari bine înarmați, care au invadat Ucraina, dar nu erau recunoscuți de Moscova ca fiind în solda ei.

Pentru a induce în eroare comunitatea internațională, Vladimir Putin a înființat corpuri de armată care acționau la comanda Ministerului Apărării, dar fără a fi asumați. Aceștia purtau uniforme verzi, fără însemne care să arate apartenența la o armată, armă sau țară.

Oficialii de la Moscova spuneau atunci că aceste forțe sunt formate din etnici ruși, care locuiesc în Ucraina, și care luptă pentru drepturile lor împotriva guvernului de la Kiev. Bineînțeles, era un pretext pentru desfășurarea acțiunilor militare care au dus la ocuparea Peninsulei Crimeea și a unor teritorii din partea de est a Ucrainei.

După un deceniu, Kievul dezvoltă o strategie asemănătoare, trimițând peste graniță grupări de militari ruși care luptă împotriva regimului Putin.

Diferențele sunt că ucrainenii nu ascund faptul că aceste grupări au fost antrenate și înarmate de ei, iar acțiunile fac parte dintr-un ansamblu mult mai larg, care are ca scop eliberarea țării.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇