Contraofensiva, o loterie cu o miză uriașă: Ce se va întâmpla după ce Ucraina va declanșa atacul

Contraofensiva, o loterie cu o miză uriașă: Ce se va întâmpla după ce Ucraina va declanșa atacul

Nu s-a pus deloc problema dacă Ucraina va lansa o contraofensivă împotriva forțelor ruse, ci când și cu ce rezultate. După pregătiri îndelungate, suntem tot mai aproape de răspunsuri.

Ucraina va declanșa în curând o vastă operațiune militară pentru a împinge trupele ruse spre frontierele sale și a elibera teritoriile ocupate. O operațiune pe care Newsweek o numește „o loterie majoră” și care va decide evoluția războiului și soarta acestei țări.

Momentul atacului ar putea surveni în câteva săptămâni, judecând după declarația făcută la sfârșitul lunii aprilie de ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov: "Cât de curând or vrea Dumnezeu, vremea și decizia comandanților, o s-o facem. Suntem gata la un procentaj mai mare", a spus el, potrivit Reuters.

Ucraina și-a pregătit luni la rând miliarii, constituind și echipând noi brigăzi pentru a-și completa puterea de foc ofensivă. Marea Britanie și-a asumat instruirea a 20.000 de soldați ucraineni, în timp ce Uniunea Europeană și-a extins programul de pregătire de la 15.000 la 30.000 de soldați.

ADVERTISING

Statele Unite continuă să trimită Kievului tehnică militară, administrația Biden anunțând încă un pachet de asistență de securitate în valoare de 300 de milioane de dolari care va include muniție de artilerie, camioane și rachete. Și UE a aprobat asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de un miliard de euro, pentru finanțarea de obuze de 155 de milimetri şi, dacă va fi solicitat, vor fi livrate şi rachete, prin achiziţii comune de către state UE de la industria europeană de apărare.

Între timp, ucrainenii au făcut o reorganizare. Ministerul de Interne a creat mai multe brigăzi de asalt cu un efectiv total de 40.000 de soldați care se vor alătura armatei după instruire.

Toate acestea survin în timp ce forțele ucrainene continuă să apere Bahmutul aproape ras de pe fața Pământului pentru a irosi efectivele și muniția inamicului.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Toată lumea se pregătește

Ucrainenii pregătesc o operațiune ofensivă cu mai multe atacuri în teritoriile ocupate de ruși, dacă nu chiar în interiorul Rusiei însăși. Deși Kievul evită să-și asume loviturile de dincolo de granițele sale, e de presupus că măcar câteva au fost planificate și desfășurate de forțe ucrainene. Atacarea cu drone a unui rezervor petrolier din satul rusesc Volna, sabotajul asupra căii ferate din Briansk care a provocat deraierea unei garnituri de platforme pentru transportul vehiculelor și atacarea terminalului petrolier din Sevastopol nu pot fi operațiunile unor partizani entuziaști care acționează izolat.

Rușii nu stau nici ei cu mâinile-n sân: continuă să bombardeze orașele ucrainene cu artilerie, drone și orice rachetă balistică sau de croazieră de care pot face rost. Kievul e la peste 640 de kilometri distanță de frontiere, dar nu este ferit de rachetele sau dronele lansate de ruși. Cu asta s-au obișnuit deja ucrainenii, mare parte din dronele iraniene fiind doborâte zilnic.

ADVERTISING

Mai importantă este constituirea de către trupele ruse a unei linii defensive puternice. În timp ce armata și Grupul Wagner încă luptă la Bahmut, Rusia a acordat o mare atenție în acest an pozițiilor sale defensive. După retragerea umilitoare de anul trecut din regiunile Herson și Harkov, Moscova vrea să se asigure că o astfel de înfrângere nu se va repeta, așa că din iarnă și-a creat fortificații și tranșee, apărate cu obstacole antitanc și mine, pe linia frontului, în special în Zaporojie, o zonă critică pentru asigurarea podului terestru dintre Rusia și Crimeea. Limita dintre peninsulă și sudul Hersonului este puternic militarizată și arată ca o versiune europeană a Zonei Demilitarizate din peninsula coreeană.

Nu trebuie să fii expert în analiză militară ca să înțelegi că străpungerea acestor linii de apărare va necesita multe resurse și putere de foc. Acțiunile ofensive, îndeosebi împotriva unui inamic cu o economie mai mare, cu mai mulți recruți și o industrie de apărare mai mare este o treabă extrem de complicată. E complicat chiar dacă se întâmplă să deții aceste trei avantaje, notează Newsweek.

Trei la unu, scorul minim cu șanse de succes

Rusia a încercat toată iarna să treacă prin liniile defensive ucrainene și a capturat ceva teritoriu, vizibil pe hartă doar cu microscopul. Bahmut e un imens "tocător" care încă n-a căzut după nouă luni de asediu.

Battle of the "Honor" company of the "Da Vinci Wolves" battalion for the last road to Bakhmut!

Vuhledar, situat la 144 de kilometri în sud, s-a dovedit o baie de sânge pentru trupele ruse din cauza comenzilor greșite și a rezistenței înverșunate a ucrainenilor care au dus la pierderea a zeci de tancuri fără niciun rezultat concret.

Casa Albă a estimat în această săptămână că în jur de 20.000 de militari ruși au fost uciși și alți 80.000 răniți din decembrie până acum, cu o medie de peste 130 de victime pe zi timp ce cinci luni la rând.

Ofensiva rusă nu înseamnă neapărat că apropiata contraofensivă ucraineană va avea aceeași soartă. Însă pierderile suferite de ruși demonstrează cât de letale sunt astfel de atacuri. Una e să stai pe loc și să-ți aperi poziția și alta să o cucerești. Standardul militar pentru o ofensivă de succes este de 3 la 1 - pentru fiecare soldat din poziția defensivă, forța de atac are nevoie de trei soldați ca să aibă șanse decente de a atinge obiectivul.

Ucraina nu are această rată pentru o contraofensivă pe tot frontul, iar generalii ucraineni au ajuns, probabil, de multă vreme la concluzia că un astfel de scenariu nici n-ar fi viabil chiar dacă ar deține resursele necesare. Ucrainenii vor trebui să aleagă ce secțiuni ale frontului sunt potrivite pentru un atac acum și care vor fi lăsate pentru mai târziu. Rușii bănuiesc, nu degeaba, că Zaporojie este una dintre primele opțiuni pentru Kiev.

Oricum am privi, contraofensiva Ucrainei este o uriașă loterie, conchide publicația americană. Dacă va reuși, guvernul ucrainean va avea șanse mai mari decât în prezent să câștige războiul pe cale militară. Dar dacă nu va avea efectul scontat, așa cum estimează serviciile de informații americane citate de Washington Post, atunci presiunea externă asupra Kievului pentru a accepta o pace negociată cu Kremlinul va crește.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇