Ziua 467: Moscova spune că a respins o contraofensivă majoră. Kievul anunță un ofițer rus ucis în Belgorod (Video)

Ziua 467: Moscova spune că a respins o contraofensivă majoră. Kievul anunță un ofițer rus ucis în Belgorod (Video)

În ziua 467 de război, Moscova susţine că a respins o „ofensivă de mare amploare” desfăşurată de armata ucraineană în Donbas.

Kievul a reacţionat greu şi mai întâi sec: „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”. Apoi, ministrul adjunct al Apărării a precizat că totul este o tentativă de a distrage atenția de la pierderile suferite de Rusia în regiunea Bahmut.

O escaladare semnificativă a luptelor în regiunile Donețk și Zaporojie a fost raportată peste noapte, dar nu există o confirmare din partea oficialilor ucraineni cum că acesta ar fi începutul contraofensivei mult planificate.

Tot azi au căzut drone pe o autostradă la sud de Moscova.

Iar Institutul pentru Studiul Războiului consideră că raidurile forțelor anti-Putin din regiunea Belgorod devin un punct critic al războiului. Luni, guvernatorul regiunii ruse a raportat un incendiu la o instalație energetică. Iar serviciile de informații militare ale Ucrainei anunţă că un ofițer rus de rang înalt a fost ucis în această regiune. Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a oferit să trimită 70.000 de ceceni pentru a "face faţă" incursiunilor transfrontaliere.

Bomba zilei vine însă de la liderul grupului Wagner care susţine că soldaţii ruşi, aflaţi în stare de ebrietate, i-au atacat mercenarii, care au fost nevoiţi să riposteze şi au arestat un comandant al armatei regulate a Rusiei. Tot el spune că forţele ucrainene au recucerit o parte din aşezarea Berhivka, aflată la nord de Bahmut, ceea ce este o "ruşine".

Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Şi atacurile cu drone iraniene au marcat „cea mai intensă utilizare a acestui sistem de arme de către Rusia până în prezent”.

ADVERTISING

În Ucraina au sosit azi mesagerul papei Francisc şi ministrul de Externe britanic.

Ofensiva respinsă?

  • Rusia se laudă că a respins contraofensiva - "În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de mare amploare în cinci sectoare ale frontului în direcţia sud a regiunii Doneţk. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit", a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.
  • Distrugerea în imagini de la Moscova - Armata ucraineană ar fi efectuat această ofensivă cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri. Iar un video postat pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate. Imaginile nu au fost verificate.
  • Kievul tace toată dimineaţa - Autorităţile ucrainene nu au menţionat deocamdată aceste evenimente. De altfel, ministrul ucrainean al Apărării a difuzat duminică seara un clip în care mai mulți soldați fac semnul tăcerii, în ceea ce pare a fi un apel către populație și presă să nu difuzeze informații despre operațiunile militare.
  • Centrul de comunicare strategică al Ucrainei nu a abordat direct declaraţia rusă, dar spune că Rusia ar căuta să răspândească minciuni: "Pentru a-i demoraliza pe ucraineni şi a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populaţie), propagandiştii ruşi vor răspândi informaţii false despre contraofensivă, direcţiile acesteia şi pierderile armatei ucrainene".
  • Preşedintele Volodimir Zelenski a postat pe Twitter un mesaj de încurajare pentru ucraineni, fără a se referi în mod special la intensificarea luptelor de pe teren, observată luni în unele părţi ale liniei de front: "Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Când orice atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru ei, înfrângerile pe care le vor suferi vor deveni o sursă a securităţii noastre pe termen lung".
  • O reacţie întârziată - Abia după ora 13, armata ucraineană a declarat că nu are informații despre o ofensivă majoră pe care Rusia ar fi respins-o în Donețk. „Nu avem astfel de informații și nu comentăm niciun fel de fals”, a declarat un purtător de cuvânt al Statului Major.
  • O distragere a atenţiei - Ministrul adjunct al Apărării de la Kiev susține că rapoartele rusești despre contraofensivă sunt menite să distragă atenția de la pierderile suferite la Bahmut. Hanna Maliar: "Ce se întâmplă acum? Continuăm apărarea care a început pe 24 februarie 2022. Operațiunea defensivă include totul, inclusiv acțiunile contraofensive. Prin urmare, în unele zone trecem la acțiuni ofensive. În special, direcția Bahmut rămâne epicentrul ostilităților. Acolo ne îndreptăm pe un front destul de larg. Avem succes. Ocupăm înălțimile dominante. Inamicul este în defensivă și vrea să-și mențină poziția. În sud - inamicul este în defensivă. Luptele de importanță locală continuă. De ce rușii lansează în mod activ informații despre o contraofensivă? Pentru că trebuie să distragă atenția de la înfrângerea pe direcția Bahmut"
  • Poziţia ISW - Analizând informațiile, ISW scrie că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum susţine Ministerul rus al Apărării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Frontul din Ucraina şi Rusia

  • Rusia trage sute de rachete şi drone degeaba - Rusia a lansat peste 300 de rachete împotriva Ucrainei în cursul lunii mai, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie. Şi atacurile cu drone iraniene au marcat „cea mai intensă utilizare a acestui sistem de arme de către Rusia până în prezent”. „Rusia lansează probabil atât de multe drone în încercarea de a forța Ucraina să se apere cu rachete valoroase și avansate”, explică Ministerul Apărării. Dar este puțin probabil ca Rusia să reușească să epuizeze armele ucrainene. Kievul a neutralizat cel puțin 90% dintre rachetele rusești folosind arme de apărare aeriană mai vechi și mai ieftine și bruiaj electronic. Rusia a încercat şi să lovească forțele ucrainene în spatele liniei frontului. „Cu toate acestea, Rusia rămâne foarte ineficientă în atingerea unor astfel de ținte dinamice la distanță, din cauza capacităţii slabe de țintire”, adaugă analiza britanicilor.
  • Atacurile Ucrainei - Statul Major al Ucrainei nu menționează în actualizarea sa zilnică nimic despre ofensiva anunţată ca respinsă de ruşi, dar spune că au avut loc 29 de ciocniri în regiunile Donețk și Lugansk. În toată țara, Ucraina a lansat 15 lovituri aeriene asupra trupelor inamice, a interceptat șase drone inamice, a atacat mai multe posturi de comandă, depozite de arme și sisteme antiaeriene.
  • Drone căzute pe autostradă la Moscova - Guvernatorul regiunii Kaluga, care se află la sud de Moscova, a declarat că două drone au căzut pe autostrada M3, în apropierea orașelor Jizdra și Duminichi. Nu a avut loc nicio explozie, iar zona a fost izolată de anchetatori. Pe baza informaţiilor furnizate de guvernator, dronele au căzut la aproximativ 280-300 km de Moscova. Săptămâna trecută, Rusia a acuzat că drone ucrainene au lovit cartiere bogate ale Moscovei, ceea ce Kievul a negat.
  • Soldaţi ruşi beţi i-au atacat trupele lui Prigojin - Liderul grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a publicat un raport al mercenarilor săi și un videoclip cu aceștia deminând mine. Potrivit raportului, minele au fost plantate de armata rusă pentru a arunca în aer convoaiele Wagner. Când mercenarii au trecut la deminare, asupra lor s-a deschis focul. "Am luat măsuri de represalii pentru a elimina agresiunea. Erau militari ai Ministerului rus al Apărării. Şeful acestui grup era un locotenent-colonel, comandantul Brigăzii 72 Independente de Puști Motorizate, care se afla într-o stare de ebrietate”, se arată într-un raport care a fost publicat pe canalul de Telegram al lui Prigojin. Aşadar, mercenarii l-au arestat pe colonelul Roman Venevitin şi au difuzat o înregistrare video în care acesta pare bătut și mărturisește că a dat ordin de atacare și dezarmare a trupelor Wagner care se retrăgeau din Bahmut, dintr-o “animozitate personală”. Detalii AICI
  • Escaladare a luptelor - O escaladare semnificativă a luptelor în regiunile Donețk și Zaporojie a fost raportată peste noapte, dar nu există o confirmare din partea oficialilor ucraineni cum că acesta ar fi începutul contraofensivei mult planificate. Bloggerii militari ruși scriu că Ucraina a încălcat liniile de front rusești în Velikonovosilkivski. Șeful administrației ruse din Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat că a avut loc și un atac semnificativ acolo. „Inamicul a aruncat în atac forțe și mai mari decât ieri, încercând o descoperire la scară mai mare într-o manieră organizată”, a scris Rogov pe canalul său Telegram.
  • Pe de altă parte, unii bloggeri militari ruşi au raportat lupte grele luni dimineaţă în zona Bahmut, în apropiere de Soledar şi Vuhledar.
  • Evgheni Prigojin strigă "Ruşine!" - Şeful Wagner spune că forţele ucrainene au recucerit o parte din aşezarea Berhivka, aflată la nord de Bahmut, în estul Ucrainei. Wagner cucerise Bahmutul luna trecută, după cea mai lungă bătălie din timpul războiului, şi a predat poziţiile sale trupelor regulate ruseşti. În acest timp, forţele ucrainene au continuat să atace zonele din apropierea oraşului. "Acum, o parte din aşezarea Berhivka a fost deja pierdută, trupele fug în linişte. Ruşine!" a declarat Prigojin, într-un mesaj audio.
  • Victime în Herson - Trupele ruse au lovit o întreprindere din orașul Herson, iar un agent de securitate a fost ucis, a informat guvernatorul Oleksandr Prokudin. Anterior, am aflat că o femeie de 47 de ani a fost rănită în urma unui atac nocturn asupra Hersonului, iar alți doi civili au fost răniți într-un atac aerian asupra orașului Berislav, potrivit Administrației militare a regiunii Herson.
  • Peste 30% dintre adăposturile Ucrainei nu sunt pregătite să primească oameni. Din 50.195 de adăposturi antirachetă verificate de autorități până acum, cam o treime sunt închise sau nepotrivite pentru utilizare, a anunțat Ministerul de Interne. Poliția, Serviciul de Stat de Urgență și autoritățile locale au examinat deja 79% din adăposturile din Ucraina.
ADVERTISING

Raidurile din Belgorod devin punct critic

  • ISW focusează pe raidurile din Belgorod - Raidurile forțelor anti-Putin din regiunea Belgorod devin un punct critic, susţine Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a situaţiei de pe front. Un recent videoclip arată o duzină de soldați ruși ținuți captivi, iar guvernatorul regiunii Belgorod, Viacheslav Gladkov, a declarat că este dispus să se întâlnească cu forțele pro-ucrainene pentru a aranja un transfer de prizonieri, dar se pare că nu a apărut. Răspunsul confuz din Rusia sugerează că Moscova nu și-a elaborat încă replica la raidurile transfrontaliere.
  • Un nou Bahmut, dar în Rusia - Un blogger militar rus proeminent, Igor Girkin, a criticat Moscova pentru că nu a investit în forțele locale de apărare din regiune și susţine că încercarea de a aborda acum situația din Belgorod „se va sfârși probabil printr-o operațiune de uzură care amintește de Bahmut”.
  • Incendiu la o instalaţie energetică din Rusia - Guvernatorul regiunii Belgorod a raportat un incendiu la o instalație energetică, dând vina pe o bombă aruncată de o dronă. Viaceslav Gladkov susține că forțele armate ale Ucrainei au tras 650 de obuze în regiune în ultimele 24 de ore.
  • Ofiţer rus ucis în Belgorod - Serviciile de informații militare ale Ucrainei anunţă că un ofițer rus de rang înalt a fost ucis, luni, în regiunea Belgorod. Colonelul Andrei Vasilievici Stesiev, în vârstă de 52 de ani, ar fi fost ucis în satul Novaia Tavoljanka.
  • Prizonieri ruși pentru Kiev - Miliția anti-Kremlin a declarat că intenționează să ofere autorităților ucrainene soldații ruși capturați în timpul unui raid transfrontalier.
  • Kadîrov sare în ajutor - Liderul cecen Ramzan Kadîrov s-a oferit să-şi trimită trupele în regiunea Belgorod pentru a "face faţă" incursiunilor transfrontaliere dinspre Ucraina. "Aş dori să vă reamintesc că de teroriştii care au invadat regiunea Belgorod s-ar putea ocupa forţele unităţilor cecene", a declarat Kadîrov, într-o postare pe Telegram. "În total, numărul luptătorilor ceceni din batalioanele şi regimentele de forţă şi din structurile militare depăşeşte 70.000 de persoane. Asta înseamnă trei armate!" a precizat Kadîrov, adăugând că aşteaptă doar un ordin în acest sens.
  • Reţea de sabotori - Ucraina şi-a format o reţea de agenţi şi simpatizanţi în interiorul Rusiei care să efectueze acte de sabotaj împotriva unor obiective ruseşti şi a început să le furnizeze drone pentru a organiza atacurile. Detalii AICI
  • Fake-uri la radio - Posturile de radio din regiunile ruse de la graniţa cu Ucraina au difuzat luni un discurs fals al preşedintelui Vladimir Putin care anunţa că forţele Kievului au trecut frontiera. De asemenea, discursul preşedintelui anunţa că a fost declarată legea marţială în regiunile de frontieră şi că a început o mobilizare militară la nivel naţional. Detalii AICI

Alte informaţii relevante

  • Sancţiuni americane pentru destabilizatorii Moldovei - Administrația Biden a impus luni sancţiuni faţă de șapte persoane care aparţin unui grup de influenţă rusesc, pentru rolul lor în încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova. Detalii AICI
  • Prelungire pentru restricţiile importurilor de cereale din Ucraina - Ministrul polonez al Agriculturii a primit un proiect de regulament de la Comisia Europeană, prin care se prelungește restricţia importurilor de cereale din Ucraina până pe 15 septembrie. „Am primit de la CE un proiect al unui nou regulament care interzice importul a patru produse în cele cinci țări” vecine Ucrainei (inclusiv România), a scris Robert Telus pe Twitter. Detalii AICI
  • Maşini de la şoferi beţi pentru Ucraina - Autoritățile letone au transferat deja în Ucraina 66 de mașini confiscate de la șoferii beți, potrivit datelor Agenției de Stat pentru Asigurări raportate în presa locală.
  • Vine emisarul papei - Cardinalul italian Matteo Zuppi, care a fost însărcinat de papa Francisc să desfășoare o misiune de pace pentru a încerca să pună capăt războiului din Ucraina, va vizita Kievul în perioada 5-6 iunie, informează Vaticanul într-un comunicat.
  • James Cleverly, la Kiev - Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, s-a întâlnit la Kiev cu Volodimir Zelenski. Ei au discutat despre pregătirile pentru summit-ul NATO din Lituania de luna viitoare și despre planul Ucrainei de a pune capăt invaziei Rusiei. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a precizat: „Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul pe care Regatul Unit l-a oferit și continuă să îl ofere Ucrainei”.
  • Agitaţie la Marea Baltică - Flota Rusiei a început luni exerciții navale în Marea Baltică. Aproximativ 3.500 de soldați și până la 40 de nave și ambarcaţiuni vor lua parte la exercițiile programate să dureze până pe 15 iunie, a anunțat serviciul de presă al armatei de la Moscova.
  • Belgia cere lămuriri - Belgia va cere Ucrainei clarificări cu privire la informaţiile conform cărora puștile fabricate în această ţară au fost folosite de forțele pro-ucrainene pentru a lupta cu trupele ruse peste graniță, a declarat premierul Alexander De Croo.
  • Spioni prinşi - Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut trei membri ai unei rețele de spionaj rusești care operează în regiunile Dnipropetrovsk, Viniţia și Odesa.
  • Lege pentru LGBT - Membrii și susținătorii comunității LGTB din Ucraina speră că, în curând, vor avea o nouă lege care să le permită să încheie parteneriate civile. E nevoie de așa ceva ca să le arate soldaților LGTB că țării pe care o apără de invazia Rusiei chiar îi pasă de ei. Detalii AICI

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇