Americanii îi sancționează pe agenții Rusiei care au încercat să destabilizeze guvernul de la Chișinău

Americanii îi sancționează pe agenții Rusiei care au încercat să destabilizeze guvernul de la Chișinău

Administrația Biden a impus luni sancţiuni faţă de șapte persoane care aparţin unui grup de influenţă rusesc, pentru rolul lor în încercarea de a destabiliza guvernul Republicii Moldova.

Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, cei adăugaţi azi pe lista de persoane sancționate au fost implicați într-un complot care promova protestele antiguvernamentale din Moldova de la începutul acestui an, într-un efort „de a stimula o insurecție fabricată împotriva guvernului moldovenesc”.

Sancțiunile vizează șapte persoane, dintre care unele mențin legături cu serviciile ruse de informații.

„În februarie 2023, grupul a organizat antrenamente pentru protest, probabil cu scopul unui complot de destabilizare axat pe Moldova”, a transmis Departamentul Trezoreriei într-un comunicat de presă, citat de CNN.

ADVERTISING

„În timpul protestelor, membrii grupului de influență malignă au supravegheat deplasarea unor oameni în locații din Moldova, inclusiv Chișinău”.

Persoanele sancționate sunt Konstantin Prokopievici Sapojnikov, Iuri Iurievici Makolov, Gleb Maximovici Kloponin, Svetlana Andreievna Boyko, Alexei Viaceslavovici Losev, Vasili Viktorovici Gromovikov și Anna Travnikova.

În plus, Departamentul Trezoreriei susține că indivizii sancționați luni „fac parte dintr-o amplă operațiune legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv Moldova, țările balcanice, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Statele Unite.”

ADVERTISING

„Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile și provoacă temeri care subminează încrederea în principiile democratice din țările vizate”, precizează sursa citată.

Cine sunt cei sancţionaţi

Konstantin Prokopievici Sapojnikov este liderul grupului de influență malignă menționat și a organizat complotul de destabilizare a guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023.

  • Iuri Iurievici Makolov a fost implicat în sprijinul logistic pentru complotul de destabilizare a guvernului
  • Gleb Maximovici Kloponin a fost implicat în strângerea detaliilor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din Moldova
  • Svetlana Andreevna Boiko este un membru senior al grupului de influență malignă menționat și s-a ocupat de bugetul pentru complot
  • Alexei Viaceslavovici Losev a efectuat recunoașteri în Moldova pentru complotul de destabilizare a guvernului
  • Vasili Viktorovici Gromovikov a fost implicat în finanțarea complotului
  • Anna Travnikova a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului, care vizează publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.
ADVERTISING

Amintim că în februarie președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

Maia Sandu a anunţat că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii, în care ar fi urmat să fie implicaţi cetăţeni „cu pregătire militară” din Federaţia Rusă, Belarus, Serbia şi Muntenegru.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost primul care a dezvăluit că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat.

Preşedinte Republicii Moldova a precizat că declaraţiile lui Volodimir Zelenski au fost confirmate de instituţiile de la Chişinău.

Ulterior, în martie, Poliția a relatat cum a reușit să dejoace un plan de destabilizare a situației din țară pus la cale de Rusia, după infiltrarea unui agent în gruparea de diversioniști.

Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a descris relaţiile actuale dintre Moscova şi Chişinău ca fiind foarte tensionate. "Avem deja relaţii foarte tensionate cu Republica Moldova şi, în acelaşi timp, conducerea moldovenească se concentrează probabil pe tot ceea ce este antirusesc, alunecând în isteria antirusească. O astfel de lipsă de constructivism nu prea poate ajuta Moldova şi, desigur, acest lucru dăunează relaţiilor noastre bilaterale”, a punctat Peskov.

Ziua 467: Rusia spune că a respins o contra ofensivă majoră. Kievul acuză o manevră de imagine. Spioni prinși în Ucraina (Video)


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇