Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat luni că relaţiile actuale dintre Rusia şi Republica Moldova sunt „foarte tensionate” şi a „sfătuit” autorităţile de la Chişinău să fie prudente în evaluările lor privind reglementarea situaţiei transnistrene şi forţele ruse de menţinere a păcii din Transnistria.
„Bineînţeles, îi sfătuim pe interlocutorii noştri moldoveni să fie foarte atenţi cu astfel de declaraţii”, a spus Dmitri Peskov, când reporterii i-au cerut să comenteze declaraţiile noului premier moldovean, Dorin Recean, cu privire la necesitatea demilitarizării Transnistriei şi a retragerii trupelor ruseşti de menţinere a păcii de acolo.
Peskov a subliniat că Rusia rămâne „o parte responsabilă” în reglementarea conflictului transnistrean şi continuă „să-şi îndeplinească funcţiile relevante” în această direcţie, relatează TASS.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a descris relaţiile actuale dintre Moscova şi Chişinău ca fiind foarte tensionate. "Avem deja relaţii foarte tensionate cu Republica Moldova şi, în acelaşi timp, conducerea moldovenească se concentrează probabil pe tot ceea ce este antirusesc, alunecând în isteria antirusească. O astfel de lipsă de constructivism nu prea poate ajuta Moldova şi, desigur, acest lucru dăunează relaţiilor noastre bilaterale”, a punctat Peskov.
Noile comentarii ale Kremlinului referitoare la Republica Moldova se adaugă unei serii de declaraţii şi ameninţări care vin dinspre Moscova în ultima vreme, mai ales după ce Ucraina şi R. Moldova au vorbit despre un complot rusesc ce ar fi vizat o lovitură de stat.
Pe de altă parte, oficialii ruşi, deranjaţi de orientarea pro-occidentală a conducerii Republicii Moldova, avertizează Chişinăul că riscă să împărtăşească soarta Ucrainei, întrucât ar fi „acaparat” de Occident.