Autoritățile de peste Prut au descoperit o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Aceştia acţionau încă din 2020, timp în care “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente”.
Serviciul Informații și Securitate este cel care a dat detalii despre această „rețea de agentură” implicată „în acțiuni de trădare de patrie și spionaj”.
Sunt anchetate cinci persoane, dintre care două au fost reținute și plasate în arest în decembrie 2022, iar celelalte trei au statut de bănuit.
Aceşti suspecţi au fost cooptaţi "de către exponenți ai serviciilor speciale dintr-un stat terț, cu rol de asistare a acestora, rol descris în Codul Penal ca acțiuni care țin de înfăptuirea activității dușmănoase împotriva Republicii Moldova – inclusiv acțiuni de destabilizare și de schimbare a orânduirii constituționale în stat, prin violență. Potrivit legii penale, faptele de trădare de patrie sunt pedepsite cu închisoarea de la 12 la 20 de ani".
În plus, în vizorul anchetatorilor moldoveni sunt și cetățeni ai altui stat, cercetați pentru spionaj, "care dirijau și finanțau activitățile subversive ale persoanelor din Moldova. Codul Penal stabilește pentru aceste fapte pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 12 la 20 de ani", precizează sursa citată.
Acțiunile sunt investigate începând din 2020 – atât acțiuni planificate, cât și parțial realizate – care țin de facilitarea transferurilor financiare, incitarea urii interetnice, animarea spiritelor destabilizatorii și intoleranță față de anumite categorii de cetățeni, inclusiv recrutarea persoanelor pentru participarea la proteste în masă, de natură să degenereze în acte de violență în interesul unui stat străin. Menționăm faptul că investigațiile continuă, iar persoanele vizate se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns săptămâna trecută că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.
Maia Sandu se află joi în vizită în România. Maia Sandu, la Cotroceni: „Sângele apă nu se face!” Iohannis îi dă asigurări: „România rămâne deosebit de vigilentă, nu vom ceda!”
Acum două zile, ea a fost lăudată de preşedintele american: Joe Biden, mesaj puternic pentru Moldova și aplauze pentru Maia Sandu. Și un avertisment pentru Putin: Articolul 5 e sacru, să fie clar! (Video)