Vladimir Putin a anulat marţi un decret din 2012 care stipula principiile directoare ale politicii externe a Rusiei, printre care și reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.
Decretul a fost emis chiar astăzi și a fost publicat în Monitorul Oficial al Federaţiei Ruse la scurt timp după discursul liderului de la Kremlin în fața Parlamentului de la Moscova, în care a acuzat Occidentul pentru declanșarea invaziei ruse și a anunțat că suspendă participarea Rusiei în Acordul de control al armelor nucleare.
De asemenea, tot marţi, Moscova a convocat-o pe ambasadoarea SUA, căreia i-a cerut ca Washington-ul să-şi retragă oamenii şi echipamentele militare din Ucraina, pentru că altfel vor fi considerate „ţinte legitime” pentru armata rusă.
Potrivit agenţiei de presă a statului rus, TASS, citată de News.ro, decretul a fost invalidat „pentru a asigura interesele naţionale ale Federaţiei Ruse în legătură cu schimbările profunde care au loc în relaţiile internaţionale".
Decretul trasa Ministerul rus de Externe sarcina de a asigura „implementarea consecventă a Tratatului dintre Rusia şi SUA privind măsurile pentru reducerea şi limitarea în continuare a armelor strategice ofensive”. Odată ce Putin a anunțat că retrage Rusia din Tratat, anularea este logică.
Însă, în lumina amenințărilor tot mai directe la adresa Republicii Moldova din ultima perioadă, și a informațiilor privind planurile de destabilizare a țării vecine, suspiciunea că există motive ascunse în anularea decretului nu poate fi ignorată.
Ce conținea decretul anulat
Iată ce prevedea decretul anulat în ce privește relația cu Republica Moldova:
„Pentru a pune în aplicare în mod consecvent politica externă a Federaţiei Ruse, permiţând asigurarea intereselor sale naţionale pe baza principiilor pragmatismului, deschiderii şi politicii multi-vectoriale în condiţiile formării unui nou sistem policentric de relaţii internaţionale, hotărăsc următoarele:
Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, împreună cu alte organe federale ale puterii executive, (...) în relaţiile cu statele membre ale Comunităţii Statelor Independente: să continue să participe în mod activ la găsirea unei soluţii la problema transnistreană, bazată pe respectarea suveranităţii, a integrităţii teritoriale şi a statutului de neutralitate al Republicii Moldova în stabilirea unui statut special pentru Transnistria”.
Decretul reglementa de asemenea relaţiile cu diversele organizaţii internaţionale, inclusiv Uniunea Europeană şi NATO, precum şi cu o serie de ţări.
În ceea ce priveşte relaţiile cu SUA, decretul revocat prevedea menţinerea unei „interacţiuni stabile şi previzibile, bazate pe principiile egalităţii, neamestecului în afacerile interne şi respectului pentru interesele reciproce”.
Reacția Chișinăului
UPDATE - De la Chişinău a reacționat Ministerul de Extern, prin vocea purtătorului de cuvânt Filip Cojocaru.
„Vom continua să cerem retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, conform angajamentelor”, a declarat Cojocaru, citat de TV8.md, referindu-se la angajamentul luat de Moscova la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012 şi subliniază că militează în continuare pentru rezolvarea pe cale paşnică a conflictului transnistrean.
„Vom analiza cu atenţie conţinutul noii concepţii, odată ce va fi făcută publică. În ceea ce priveşte abordarea ţării noastre privind reglementarea transnistreană - rămânem ferm ataşaţi unui proces de reglementare paşnică a conflictului”, a mai spus Filip Cojocaru.