Raidul din Belgorod, povestit de un membru al milițiilor: Când am băgat tancul în față, grănicerii au luat-o la fugă. Armata rusă "s-a trezit" după câteva ore

Raidul din Belgorod, povestit de un membru al milițiilor: Când am băgat tancul în față, grănicerii au luat-o la fugă. Armata rusă "s-a trezit" după câteva ore

Unul dintre participanții la raidul de luni din regiunea rusă Belgorod a povestit cum au executat voluntarii incursiunea pe teritoriul Rusiei.

El a dezvăluit pentru Novaya Gazeta Europe povestea raidului, dar nu a dorit să-și prezinte identitatea și nu a indicat nici unitatea din care a făcut parte, Corpul Voluntarilor Ruşi (RDK) sau Legiunea pentru Libertatea Rusiei, cele două grupuri paramilitare care luptă de partea Ucrainei și care au revendicat operațiunea. El a precizat doar că este cetățean rus, scrie Meduza.

Bărbatul a spus că declanșarea operațiunii a fost amânată din cauza vremii nefavorabile și a drumurilor grele.

ADVERTISING

"Multe vehicule s-au împotmolit în noroi și unele n-au mai putut participa la următoarele acțiuni", a spus el, adăugând că "zeci de mașini și vehicule blindate și aproximativ 150 de oameni" au ajuns la granița dintre Ucraina și Rusia.

Luptătorul a confirmat filmarea cu cele două vehicule blindate americane Humvee împotmolite, spunând că vehiculele au alunecat în tranșee în apropierea punctului de trecere a frontierei.

El a spus că acțiunea nu a avut sprijinul armatei ucrainene: "N-a fost niciun foc de artilerie ale lansatoarelor de rachete Uragan din partea ucraineană. Noi am folosit mortiere de 120 mm la punctul de frontieră Graivoron."

"Punctul de frontieră era bine fortificat, dar când noi am trecut la atac acoperiți de un tanc, toți apărătorii au fugit", a adăugat luptătorul. Unul dintre cei care au luat-o la fugă a fost ucis, iar un alt grănicer a fost luat prizonier, după ce s-a ascuns într-un subsol câteva ore.

ADVERTISING

După ce au capturat punctul de trecere, luptătorii s-au dispersat în direcțiile stabilite. Primul grup a plecat ca să-i avertizeze pe civili să nu iasă din locuințe și a ajuns repede în centrul districtului. Când a ajuns al doilea val, din care făcea parte și sursa, toate străzile din satele prin care au trecut erau pustii.

Luptătorul a mai spus că trupelor ruse le-a luat câteva ore "să se trezească", să aducă artileria și aviația la fața locului și să înceapă să tragă.

Participantul la raid susține că nu au existat pierderi în unitatea sa, doar câțiva dintre voluntari fiind răniți ușor. Mai mulți martori au spus că au existat civili răniți în timpul confruntării. Luptătorul a spus că forțele ruse au înregistrat mai mulți morți și răniți.

Sursa a mai spus că singura rezistență serioasă au întâmpinat-o în centrul satului Graivoron. Cucerirea acestei localități a fost obiectivul inițial al operațiunii, însă vremea proastă și starea drumurilor au amânat misiunea cu o jumătate de zi, iar unitatea "nu și-a atins toate rezultatele dorite".

ADVERTISING

Luptătorul a mai spus că milițiile vor mai face raiduri în Rusia. "Doar învățăm. Puterea noastră e în creștere. Ne îmbunătățim. Vom organiza noi raiduri. Acum am încercat în centrul districtului, data viitoare o să încercăm să ajungem în orașul central al întregii regiuni", a precizat el.

Denis Kapustin, comandantul Corpului Voluntarilor Ruşi (RDK), a declarat a doua zi după incursiune că grupul său va lansa în curând mai multe raiduri pe teritoriul rusesc. "Cred că ne veţi vedea din nou în acea parte", a declarat Kapustin, care s-a prezentat cu indicativul său de luptător, White Rex. "Planurile noastre de viitor sunt noi teritorii ale Federaţiei Ruse, în care vom intra cu siguranţă. Ar trebui să aveţi un pic de răbdare şi să aşteptaţi doar câteva zile", a afirmat el.

Kapustin a mai spus că luptătorii au capturat un vehicul blindat rusesc şi un tun antidronă. Blindatul luat ca trofeu de război a apărut în câteva înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Members of the Russian Volunteer Corps decided to take a Trophy BTR-82A from the Russian FSB in Belgorod. #war #ukrainewar #ukraine #russia #springiscoming

Publicată de Kelly Hudson pe Marţi, 23 mai 2023

Armata rusă a anunțat că i-a alungat pe militanţi, care au executat atacul cu ajutorul unor vehicule blindate, şi i-a respins pe supravieţuitori înapoi în Ucraina. Kapustin a declarat că doi dintre luptătorii săi au fost "uşor răniţi" şi că pierderile totale de partea sa în cadrul operaţiunii au fost de doi morţi şi zece răniţi, în timp ce Moscova afirmă că a ucis peste 70 de "terorişti ucraineni".

Kievul a declarat că atacul transfrontalier a fost comis de cetăţeni ruşi, prezentându-l ca un conflict rusesc de origine internă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇