- Doi oficiali americani au confirmat că ucrainenii au avut pierderi semnificative la prima încercare de a crea o breșă în defensiva rusă.
- Bloggerii militari ruși au anunțat că în noaptea de 7 iunie forțele ucrainene, echipate cu tehnică occidentală, au lansat un atac în vestul regiunii Zaporojie.
- Operațiunile din această vară nu vor semăna nici pe departe cu o defilare a ucrainenilor spre Melitopol și Mariupol.
- Experții militari susțin că singura posibilitate de a elibera teritoriul ucrainean ocupat de ruși este un avans pe linia Zaporojie – Melitopol.
- Vladimir Putin renunță, pentru al doilea an consecutiv, la tradiționala conferință în care răspundea la întrebări venite din partea publicului.
În noaptea de miercuri spre joi, 1.500 de militari ucraineni cu 150 de blindate și tancuri au declanșat un atac în regiunea Zaporojie, încercând să producă o breșă în defensiva rusă. N-au reușit.
Operațiunea urma să semnaleze debutul mult așteptatei contraofensive, dar apărarea construită de ruși în ultimele luni printr-o puternică rețea de câmpuri minate și fortificații a blocat înaintarea ucrainenilor, provocându-le pierderi importante.
Cu o zi înainte de declanșarea atacului, forțele Kremlinului au aruncat în aer o porțiune a barajului de la Nova Kahovka, provocând o catastrofă umanitară și ecologică, urmărind și blocarea unui eventual atac al ucrainenilor în regiunea Herson.
Doi oficiali americani importanți au confirmat pentru cotidianul New York Times că ucrainenii au avut pierderi semnificative, dar încă nu se pot determina cu precizie.
Din informațiile publicate pe conturile unor experți militari reiese că ar fi vorba de cel puțin un tanc Leopard 2A, de producție germană, patru transportoare blindate Bradley, de producție americană și un vehicul de deminare.
Nu va fi o defilare spre Melitopol
O serie de bloggeri militari ruși au scris că, în noaptea de 7 iunie, forțele ucrainene, echipate cu tehnică occidentală, au lansat un atac în vestul regiunii Zaporojie, anunță și un raport realizat de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington.
În postările făcute pe rețeaua Telegram, bloggerii ruși vorbeau despre un asalt al ucrainenilor pe linia Tokmacika - Polohi, cu scopul de a trece de sistemul defensiv rusesc, construit între localitățile Robotine și Verbove, situate la 15 kilometri sud-est de Orikiv, se mai arată în raportul ISW.
Sunt informații cum că ucrainenii au reușit să treacă de prima linie de apărare, revenind după ce rușii au respins atacul inițial.
Confruntările din regiunea Zaporojie arată că operațiunile militare din această vară nu vor semăna nici pe departe cu o defilare a ucrainenilor spre Melitopol și Mariupol, acestea fiind intense și sângeroase.
Pentru moralul ucrainenilor era important ca acest prim asalt să fie încununat de succes, dar pe de altă parte nimic nu e pierdut, specialiștii militari spun că o operațiune de asemenea anvergură durează.
Mai multe informații sosite de pe front, dificil de verificat, anunță că luptele continuă, iar ucrainenii au reluat asaltul, desfășurând operațiuni ofensive în mai multe puncte din regiunea Zaporojie.
Prima brigadă antrenată și echipată de Occident a intrat în luptă
„Este foarte dificil pe câmpul de luptă. Artileria și aviația noastră funcționează, dar și cele ale rușilor funcționează la fel de bine. E complicat atât pentru noi, cât și pentru ei. Forțele armate ucrainene avansează. Dar nu atât de repede pe cât ne-am dori”, a declarat un militar al Kievului, implicat în lupte, pentru cotidianul american Washington Post.
Ucrainenii au anunțat, de asemenea, că au cucerit câteva poziții, recunoscând, totuși, că înregistrează pierderi importante.
Conform generalului american David Petraeus, o operațiune militară de o asemenea anvergură are o desfășurare de până la 72 de ore pentru ca, apoi, din spate să intre în acțiune noi formațiuni ca s-o continue.
Din acest motiv e prematur să spui că ucrainenii au pierdut inițiativa. În mod cert, forțele Kremlinului dețin fortificații puternice în jurul localității Tokmacika, iar ucrainenii au nevoie de resurse, consecvență și timp pentru a produce breșe în liniile defensive rusești.
Din informațiile postate pe rețelele sociale reiese că luptele sunt în desfășurare, că armata Kievului e bine echipată, iar zona de acțiune a Brigăzii 47, una formată numai din militari antrenați în Occident și cu armament modern, este tot mai întinsă și reușește să înainteze.
Un singur mod de a elibera Ucraina
Oficialii ucraineni au instituit o blocadă informațională despre ce se întâmplă în confruntările din Zaporojie, dar e destul de clar că desfășurarea contraofensivei va fi din apropierea orașului pe direcția Melitopol.
De-a lungul timpului, mai mulți experți militari au spus că posibilitatea optimă de a elibera teritoriul ucrainean ocupat de ruși este un avans pe liniile Zaporojie - Melitopol și Zaporojie - Mariupol, provocând o divizare a frontului de sud și izolarea forțelor ruse din regiunea Herson.
În plus, deplasarea pe această linie reduce conexiunea dintre Rusia și Crimeea, făcând dificilă aprovizionarea trupelor aflate pe frontul de sud.
Există posibilitatea ca reprezentanții Ministerului Apărării din Rusia să anunțe rapid faptul că rezistă în Zaporojie și că au provocat pierderi importante inamicului pentru a minimiza situațiile dificile care vor urma.
„Serghei Șoigu, ministrul rus al Apărării, a declarat că în direcția Zaporojie inamicul a făcut o tentativă de străpungere a apărării Rusiei de către forțele Brigăzii 47 Mecanizate. Inamicul a fost oprit, fiind respins și provocându-i-se pierderi grele. A pierdut 945 de soldați, 33 de tancuri, 28 de vehicule de luptă pentru infanterie, 38 de vehicule blindate de luptă, trei sisteme de artilerie autopropulsate și alte tipuri de armament”, se arată într-un comunicat oficial al Ministerului Apărării din Rusia.
Informațiile prezentate de Kremlin au fost confirmate parțial de imaginile și datele de pe rețelele sociale, dar nu s-a înregistrat o retragere a ucrainenilor, ci o continuare a luptelor.
Putin se teme pentru viața lui
Pentru al doilea an consecutiv, Vladimir Putin renunță la conferința în care răspundea la întrebări venite din partea publicului prezent în sală, dar și de la cei care sunau la telefon.
Purtătorul său de cuvânt a declarat că aceasta ar putea avea loc în luna noiembrie sau decembrie.
În presa din Rusia, controlată de guvern, s-a scris că la acest eveniment ar putea fi anunțată și o nouă candidatură a lui Vladimir Putin la președinția Rusiei.
În 2024, ar urma să aibă loc alegeri, mandatul șefului statului fiind de șase ani, iar după modificarea Constituției, Putin poate câștiga un număr nelimitat de mandate.
Faptul că toate evenimentele publice ale președintelui au fost amânate arată că poziția liderului rus e vulnerabilă, nu neapărat în ce privește posibilitatea înlocuirii sale de cei din elita politică, ci în relația sa cu cetățenii, ferindu-se de nemulțumirile lor.
Putin se teme și de atentate, iar contactele sale cu exteriorul au fost limitate la strictul necesar.
Serviciile de securitate ucrainene încearcă să ajungă în preajma lui Putin, punând pe picioare mai multe rețele de partizani ruși care acționează în interiorul țării.