- Una dintre promisiunile repetate de-a lungul timpului de Vladimir Putin a fost că nu va aduce războiul în Rusia.
- Un raport publicat de ONU contrazice declarațiile președintelui rus care spune că forțele sale atacă în Ucraina doar ținte militare.
- Kievul nu și-a asumat atacul cu drone, nu a dat alte amănunte, dar consilierul președintelui Zelenski a spus că vor urma și altele.
- Propagandistul rus Vladimir Soloviov a susținut în emisiunea sa televizată că Ucraina a lansat 32 de drone, dintre care unele au vizat cartierul de lux Rubliovka, unde stau familiile demnitarilor.
- Strategii Kievului au dezvoltat o contraofensivă surprinzătoare, formată dintr-o serie de atacuri neconvenționale, desfășurate pe teritoriul Rusiei, cu scopul de a prăbuși moralul populației civile.
Când, după un an de zile, Varvara s-a întors din nou la Moscova, după ce a plecat în fugă la începutul războiului, a avut senzația că nimic nu s-a schimbat.
„Intrând în apartamentul părinților mei, m-am simțit de parcă aș fi fost plecată doar o săptămână. Totul îmi era familiar, aproape nimic nu se schimbase”, a povestit ea pentru cotidianul „The Moscow Times”, o publicație rusă independentă, în limba engleză, interzisă de regimul lui Putin.
Varvara, de profesie designer digital, care nu și-a dat întregul nume din motive de siguranță personală, a mai spus că principala schimbare pe care a sesizat-o a fost aceea că nu avea acces la rețelele sociale fără folosirea unui serviciu VPN, de ascundere a localizării computerului.
Ea a revenit la Moscova după un an pentru a rezolva o serie de probleme administrative rămase în urmă.
A fost controlată minuțios la întoarcerea în țară, dar se pregătise. Și-a descărcat imaginile din telefon, a șters mesajele politice pe care le schimbase de-a lungul timpului cu prietenii ei și a pregătit răspunsuri neutre pentru lungul interogatoriu luat de reprezentanții poliției de frontieră.
Și într-adevăr, la sosire, a fost verificată cu atenție, i s-au pus o serie de întrebări despre ce caută în Rusia, de ce a plecat și de ce se întoarce.
Varvara a mai povestit că a fost surprinsă de faptul că viața în Moscova se desfășura relativ normal.
„Barurile erau pline chiar și într-o seară de luni”, a spus ea pentru publicația citată.
Dar descrierea încremenirii ruse a fost valabilă până în dimineața zilei de marți, 30 mai. Atunci, ceva s-a schimbat.
Moscova, țintă pentru ucraineni
Una dintre promisiunile repetate de-a lungul timpului de Vladimir Putin și acoliții săi a fost că nu va aduce războiul în Rusia.
Kremlinul desfășoară o „operațiune specială” în Ucraina, iar totul se va termina după ce-și va atinge obiectivele. Aceasta a fost ideea principală din discursurile oficiale despre invazia ordonată de președintele rus în 24 februarie 2022.
Cerul era senin. Temperatura de 11 grade Celsius nu înseamnă ceva neobișnuit pentru capitala Rusiei la sfârșit de mai.
Se deplasa încet, făcând zumzetul unei jucării teleghidate, manevrată de adolescenți pasionați de tehnologie. Era ca o cruce plutitoare, suspendată la o înălțime de câteva sute de metri. Deplasarea ei nu avea nimic amenințător.
Și, totuși, sirenele au început să sune, iar tunurile bateriilor antiaeriene au spart liniștea dimineții de primăvară dintr-un oraș în care părea că nu s-a schimbat nimic.
Dronele au fost doborâte, dar nu înainte de a fi lovit câteva clădiri, un apartament de la ultimul etaj dintr-un bloc înalt, un sediu administrativ, fără a face victime.
Pentru prima dată de la începutul războiului, Moscova a devenit țintă pentru forțele ucrainene.
Consilierul lui Zelenski spune că vor urma și alte atacuri
„Rusia a fost nevoită să răspundă la războiul declanșat de regimul ucrainean în Donbass”, a declarat Vladimir Putin, reacționând la atacul dronelor asupra Moscovei.
„Noi am fost forțați să răspundem prin lansarea unei operațiuni speciale. Militarii ruși lovesc teritoriul ucrainean, dar cu arme de precizie, cu rază lungă de acțiune, și în mod specific vizează infrastructura militară sau depozitele de muniție”, a mai adăugat liderul de la Kremlin, într-o intervenție mai puțin obișnuită.
În general, Putin evită să vorbească despre război, ce se întâmplă pe front și care sunt obiectivele militare ale Kremlinului.
Bineînțeles că afirmațiile președintelui rus sunt false. De la începutul războiului, Ucraina a fost bombardată fără milă și fără discernământ.
Conform unui raport publicat de ONU în aprilie 2023, 6.596 de civili, printre care sute de copii, au fost uciși în urma atacurilor Rusiei, iar 11.684 au fost răniți. Acest cifre s-au înregistrat, exclusiv, în teritoriile controlate de Ucraina.
Alte 1.894 de persoane au fost ucise, iar 2.560 rănite și în teritoriile ucrainene controlate de ruși.
„Noi nu comentăm ce se întâmplă pe cerul Rusiei. Poate că ceea ce s-a petrecut va liniști pe cineva sau va enerva pe cineva. Dar ce altceva ne pot face? Au încercat deja totul și, în consecință, agonia regimului de la Kremlin nu mai știe cum să facă față”, a declarat Iuri Ihnat, purtător de cuvânt al Forțelor Armate Ucrainene, după atacul dronelor de marți.
„Pentru că nu înregistrează victoriile pe care și le-ar dori, tot ce le rămâne este să ne atace cu bombe în Kiev și în alte orașe. În fiecare zi avem alerte pentru că rușii lansează rachete balistice, rachete ghidate S-300 și alte tipuri de bombe”, a mai adăugat oficialul ucrainean.
Kievul nu și-a asumat atacul cu drone, nu a dat alte amănunte, dar Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski, a spus că vor urma și altele.
Dronele l-au căutat pe Putin
De marți, fiecare dintre cei 12 milioane de locuitori ai Moscovei a devenit conștient că războiul face parte, acum, din viața de zi cu zi.
Nu-și mai poate spune că e în siguranță, că armata Rusiei îl poate apăra sau că se moare doar la sute de kilometri distanță, undeva în Ucraina.
Plutirea amenințătoare și zumzetul dronelor a schimbat cursul unui conflict sângeros declanșat de Vladimir Putin.
El simte că nebunia pe care a declanșat-o se apropie de el, fiind pe cale să-l distrugă.
„Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că a atacat Moscova cu opt drone, afirmând că forțele ruse au doborât cinci dintre ele, iar alte trei au fost deturnate prin bruiaj electronic”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.
„Cu toate acestea, propagandistul rus Vladimir Soloviov a susținut în emisiunea sa televizată că Ucraina a lansat 32 de drone, dintre care unele au vizat cartierul de lux Rubliovka”, se arată în monitorizarea făcută de ISR.
„Un post de televiziune independent din Rusia a relatat că atacurile cu drone au vizat cu precădere zonele din apropierea reședinței președintelui rus Vladimir Putin din Novo-Ogariovo și alte cartiere rezidențiale din regiunea Moscovei”, mai precizează raportul citat.
Kremlinul nu-și poate proteja populația
Când toată lumea se aștepta ca Ucraina să declanșeze o operațiune militară pe scară largă, clasică, prin care să încerce să elibereze teritoriile ocupate de ruși, strategii Kievului au dezvoltat o contraofensivă surprinzătoare, formată dintr-o serie de atacuri neconvenționale, desfășurate pe teritoriul Rusiei, duse cu scopul de a prăbuși moralul populației civile și de a crea tensiuni în interiorul elitei politice de la Moscova.
Grupurile paramilitare formate din opozanți, susținute de serviciile secrete ucrainene au provocat panică în Belgorod, în urma raidului violent de săptămâna trecută.
Câteva zile mai târziu, drone amenințătoare au survolat vilele în care locuiesc familiile lui Serghei Șoigu, ministrul Apărării, Valeri Gherasimov, comandantul forțelor armate din Rusia, Serghei Lavrov, ministrul de Externe, și chiar rudele lui Putin.
O astfel de acțiune e imposibil să nu genereze un lanț de consecințe în interiorul sistemului de putere din Rusia.