Vehicule militare americane, folosite în raidul din Rusia: Milițiile zic că le-au cumpărat "de la magazin", Ucraina neagă orice legătură, la Washington e consternare

Vehicule militare americane, folosite în raidul din Rusia: Milițiile zic că le-au cumpărat "de la magazin", Ucraina neagă orice legătură, la Washington e consternare

Imaginile care circulă online arată că grupurile paramilitare care au organizat incursiunea în regiunea rusă Belgorod au folosit vehicule tactice americane. Lovitura de imagine pe care au reușit-o ridică semne de întrebare despre sprijinul ucrainean acordat milițiilor ruse.

Mai multe vehicule tactice de producție americană au fost folosite în raidul pe care milițiile de extremă dreapta l-au întreprins la începutul săptămânii pe teritoriul Rusiei, aspect care scoate în evidență un posibil sprijin pe care Kievul l-ar acorda acestor unități paramilitare.

Denis Kapustin (sau Denis Nikitin, cum mai este cunoscut), liderul Corpului Voluntarilor Ruși, a declarat pentru Financial Times că luptătorii care au intrat în regiunea Belgorod aveau vehicule militare americane. El a vorbit despre cel puțin două vehicule blindate M1224 MaxxPro și mai multe Humvee, dar a refuzat să dezvăluie cum au fost procurate acestea.

Cel puțin trei vehicule MRAP au fost identificate în înregistrările video făcute în Belgorod, potrivit unei investigații realizate de New York Times. Statele Unite au trimis peste 500 de MRAP în Ucraina, dar și alte țări au în dotare acest tip de vehicul blindat.

Înregistrările și fotografiile care circulă online, distribuite de Zvezda (Steaua), un canal TV afiliat armatei ruse, par să arate câteva vehicule militare americane distruse în Belgorod.

Unele dintre imaginile cu aceste vehicule au fost făcute pe teritoriul rus, potrivit unei analize video și foto efectuată de Financial Times, iar o înregistrare video realizată de Ministerul rus al Apărării a prezentat separat vehiculele distruse de focuri de artilerie și abandonate.

ADVERTISING

Pe rețelele de socializare s-a speculat că o parte din fotografii par înscenate, notează Newsweek.

Kievul se bucură de orice ajutor

Subiectul extrem de sensibil al implicării unor mijloace armate americane într-un atac pe teritoriul Rusiei ridică semne de întrebare despre rolul jucat de Ucraina în această incursiune.

Oficialii de la Washington au transmis în repetate rânduri că nu le permit forțelor ucrainene sau aliaților lor să atace în interiorul Rusiei cu echipament american.

Inițial, oficialii de la Kiev s-au distanțat de grupurile paramilitare care au atacat în Belgorod. Marți, însă, Andriî Cerniak, un oficial din cadrul directoratului de informații al armatei ucrainene, GRU, a admis pentru prima oară o formă de cooperare cu Corpul Voluntarilor Ruși (RDK) şi Legiunea pentru Libertatea Rusiei, notează FT.

"Sigur, comunicăm cu ei. Desigur, schimbăm niște informații. Iar unii ar putea spune chiar că cooperăm", a spus Cerniak.

El a precizat că armata ucraineană nu a fost direct implicată în atac, sugerând că a fost inițiativa grupurilor paramilitare ruse. "Ei se răzvrătesc", a spus el.

Cerniak a negat furnizarea de orice fel de echipament milițiilor. "Tot armamentul occidental obținut de forțele armate ucrainene rămâne sub cel mai strict control. Fiecare glonț e urmărit nu doar de noi, ci și de aliații noștri occidentali", a subliniat acesta, precizând că nu știe de unde au făcut rost milițiile de vehicule americane.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Scopul nostru principal e să apărăm Ucraina. Pentru noi, ei sunt niște cetățeni ruși care i se opun lui Putin și vor să-i dea jos regimul. Așa că lucrăm cu oricine putem pentru a ne îndeplini obiectivul. Tot mai mulți oameni din Rusia își dau seama că nu trebuie să moară în război pentru el (pentru Putin - n.red.)", a mai spus Cerniak, potrivit Politico.

Rebelii reîmpachetează cu ironie propaganda Kremlinului

În ciuda negărilor Kievului, e greu de crezut că raidul a fost lansat fără asistența serviciilor de informații ale armatei ucrainene, ceea ce dă apă la moară versiunii Moscovei care susține că suveranitatea Rusiei este atacată de forțe ostile sprijinite de Occident.

În plus, relatările potrivit cărora cei care au atacat în Belgorod au legături cu extrema dreaptă întăresc teoria Kremlinului despre eliberarea Ucrainei de neo-naziști.

CNN arată că ambele miliții formare din cetățeni ruși care luptă împotriva țării lor sunt sub comanda forțelor de securitate ucrainene, iar acestor grupări le este tot mai greu să respecte poziția oficială a Kievului.

Întrebat de Sam Kiley, corespondentul postului american de televiziune, dacă acțiunea din Belgorod a fost independentă și necoordonată cu Ministerul ucrainean al Apărării, Denis Nikitin, liderul Corpului Voluntarilor Ruși a răspuns: "Evident, tot ce facem, fiecare decizie pe care noi o luăm în spatele și dincolo de graniță (în Rusia - n.red.)… este decizia noastră."

ADVERTISING

El a recunoscut, însă, că gruparea primește "încurajare, ajutor și sprijin" din partea Ucrainei.

"Ce facem este, evident, să-i întrebăm pe, să spunem, camarazii și prietenii noștri ucraineni, pentru a ne ajuta la planificare. 'Ce ziceți de asta? Ne puteți spune dacă e o misiune posibilă? Ar ajuta Ucraina sau mai rău ar face?'. Ei zic 'Da', 'Nu', 'E o idee bună', 'Asta e o idee proastă'. Deci acesta e genul încurajare, ajutor și sprijin", a spus Nikitin.

O explicație pe care jurnalistul american nu o "înghite": "Nikitin doar că n-a făcut cu ochiul, dar ar fi putut foarte bine", scrie Sam Kiley.

Semnale similare vin și de la "Cezar" - indicativul de apel al purtătorului de cuvânt al Legiunii pentru Eliberarea Rusiei, grupare mai moderată, formată din câteva sute de ruși care luptă pentru încheierea războiului și răsturnarea de la putere a lui Putin.

Întrebat dacă e adevărat că milițiile ruse au folosit câteva vehicule blindate MRAP americane, posibil donate de SUA Ucrainei, Cezar a răspuns: "Am folosit și Humvee. Le-am cumpărat din magazine internaționale, magazine de război. Mda.. oricine are ceva bani poate s-o facă."

Replica lui ironică folosește, de fapt, în sens invers propaganda pe care Rusia a introdus-o în timpul primei invazii în Ucraina, în 2014. Kremlinul a negat atunci că trupele sale se aflau în Ucraina și a susținut că rebelii proruși și-au cumpărat vehicule rusești de pe piața liberă.

De data aceasta, însă, în reacția Rusiei nu a mai încăput nicio notă ironică. Moscova a condamnat ferm transferul de arme occidentale în Ucraina. "Nu este un secret pentru noi că din ce în ce mai mult echipament este livrat forțelor armate ale Ucrainei", a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, într-o conferință de presă.

Stupoare peste Ocean

Folosirea de vehicule americane într-o operațiune militară pe teritoriul Rusiei a provocat puțină consternare la Washington, notează CNN.

"Guvernul SUA nu a autorizat niciun transfer de echipamente de către o parte terță către organizații paramilitare din afara forțelor armate ucrainene, iar guvernul ucrainean nu a solicitat un astfel de transfer", a declarat marți purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, subliniind că Statele Unite vor urmări cu atenție această chestiune.

El și-a exprimat, totodată, dubiile cu privire la afirmațiile părții ruse și la imaginile din mediul online cu vehiculele americane. "Nu știu dacă este adevărată sau nu, în ce privește veridicitatea acelei imagini", a spus el, referindu-se la cele două vehicule americane abandonate în Belgorod.

"Vă amintiți că au fost niște imagini false despre presupuse explozii la Pentagon. Toți cei din Departamentul Apărării și sunt sigur că și din… comunitatea jurnalistică trebuie să ne uităm la aceste lucruri și să verificăm faptele înainte de a face presupuneri", a subliniat el.

Casa Albă investighează folosirea vehiculelor militare americane în Rusia, avertizând Ucraina și forțele pro-ucrainene împotriva utilizării de echipament american în atacuri pe teritoriul Rusiei, a declarat miercuri John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

"Am fost destul de clari: nu sprijinim folosirea echipamentului de producție americană pentru atacuri în Rusia… am fost clari pe această temă cu ucrainenii. Nu voi intra în detalii despre discuțiile private pe care le-am avut cu ei", a spus acesta.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇