S-a întors roata! În Rusia, mii de refugiați fug din calea bombelor, localități de graniță, controlate de ucraineni, iar Kremlinul n-are resurse să reziste

Ceea ce în urmă cu zece zile părea o acțiune singulară și aventuroasă a două grupări paramilitare din Ucraina, care au trecut granița în Rusia pentru a produce panică, s-a transformat într-o operațiune complexă, în care soldați ai Kievului, ajutați de artilerie, au cucerit mai multe localități din regiunea Belgorod, au luat prizonieri și au creat o criză a administrației locale, nepregătită de război.
S-a întors roata! În Rusia, mii de refugiați fug din calea bombelor, localități de graniță, controlate de ucraineni, iar Kremlinul n-are resurse să reziste
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Daria, Șebekino, Rusia: În orașul nostru găsești doar durere, moarte și mizerie. Nu mai există curent electric, nu mai există transport public, nu mai sunt magazine deschise, nu mai sunt locuitori. Doar un oraș gol, distrus, fumegând.
  • Vladimir Putin și administrațiile regionale nu s-au gândit niciodată că războiul va ajunge în Rusia, mai mult, toate planurile erau făcute pentru o invazie de scurtă durată în care armata ucraineană va fi scoasă din uz în câteva săptămâni.
  • După patru zile de bombardamente intense asupra regiunii Belgorod, rușii afectați încep să-și schimbe părerea despre război.
  • Generalii de la Kiev, ajutați de experți militari din SUA și din statele NATO, au reușit să creeze un element surpriză în desfășurarea conflictului.
  • Zelenski: Credem cu convingere că vom reuși. Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, contraofensiva poate evolua în diverse moduri.

Șebekino e o localitate aflată la 30 de kilometri sud-est de orașul Belgorod, Rusia. Săptămâna trecută a fost atacată de grupurile paramilitare venite din Ucraina, dar și bombardată intens de artileria Kievului, iar duminică a fost cucerită în urma unui nou atac desfășurat de Legiunea pentru Eliberarea Rusiei.

Mai multe imagini publicate pe rețelele sociale prezintă militarii ruși, susținuți de Ucraina, cum își consolidează pozițiile în interiorul localității de graniță.

VIDEO. Soldați ruși din forțele paramilitare, susținute de ucraineni, au cucerit mai multe localități de graniță și au luat prizonieri. Clipuri postate pe rețelele sociale prezintă acțiunea acestora, deplasarea în localitatea Șebekino, aflată la 30 de kilometri de Belgorod, Rusia – Sursa: Telegram

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a anunțat pe Telegram că în jur de 850 de proiectile au fost lansate asupra localității Șebekino într-un interval de 24 de ore.

ADVERTISING

„Sunt 16 răniți, iar două femei au murit în comuna Maslova Pristan, în urma bombardamentelor”, a mai anunțat guvernatorul rus.

„Șebekino era un oraș minunat, plin de flori, cu oameni fericiți și săritori. Acum în orașul nostru găsești doar durere, moarte și mizerie. Nu mai există curent electric, nu mai există transport public, nu mai sunt magazine deschise, nu mai sunt locuitori. Doar un oraș gol, distrus și fumegând”, a declarat Daria, de 37 de ani, angajată în sectorul public local, pentru cotidianul New York Times. 

Reporterii publicației americane aflați în zonă au intervievat mai multe persoane afectate de raidurile și bombardamentele ucrainene. În decurs de o săptămână, regiunea Belgorod a fost dată peste cap de operațiunile forțelor de la Kiev.

Nimeni nu s-a gândit că războiul va ajunge în Rusia

În februarie 2022, atunci când Rusia a atacat Ucraina, statele vecine, inclusiv România, au sprijinit populația civilă afectată.

Li s-a oferit asistență milioanelor de refugiați, de la adăpost, hrană și transport, până la documente, locuri în școli pentru copii și programe guvernamentale de cazare și integrare rapidă.

Russia Ukraine Military Operation Evacuees
BELGOROD, RUSIA. O sală de sport din oraș a fost transformată în adăpost pentru refugiații care vin din localitățile de graniță luate cu asalt de paramilitarii veniți din Ucraina - Foto: Hepta.ro

În ajutorul Rusiei, un stat agresor, nu a sărit și nu va sări nimeni. Mii de oameni din regiunile de graniță din vestul Rusiei și-au părăsit casele doar în ultima săptămână, migrând spre interiorul țării, fără niciun sprijin de la guvern.

Vladimir Putin și administrațiile regionale nu s-au gândit niciodată că războiul va ajunge în Rusia, mai mult, toate planurile erau făcute pentru o invazie de scurtă durată în care armata ucraineană va fi scoasă din uz în câteva săptămâni.

Rusia, în mai puțin de un an și jumătate, s-a transformat din marele vânător în vânat.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să-mi trimit copiii într-o tabără din regiunea Voronej. Autoritățile mi-au spus că va fi gratuit, iar apoi, în ultimul moment, m-au anunțat că trebuie să plătesc pentru transport. Așa că plecarea lor m-a costat 6.000 de ruble (aproximativ 75 de dolari) pentru amândoi”, a scris un părinte pe Telegram, populara rețea socială din Rusia.

Russia Ukraine Military Operation Children Evacuee
ȘEBEKINO, RUSIA. Părinții din regiunea Belgorod își trimit copiii în tabere de refugiați din interiorul țării pentru a-i proteja - Foto: Hepta.ro

Mesajul acestuia nu e unul singular. Mai mulți oameni se plâng de faptul că au fost lăsați să se descurce de unii singuri și nu au cum să se retragă din fața bombelor, iar mulți părinți sunt fericiți când găsesc o soluție să-și trimită copiii în necunoscut, cu speranța că vor scăpa cu viață.

După patru zile de bombardamente asupra regiunii Belgorod, rușii afectați încep să-și schimbe părerea despre război.

Dacă la început au fost înșelați de propaganda Kremlinului, cum că armata e invincibilă, iar „operațiunea specială” va fi una de scurtă durată, acum își dau seama că au fost mințiți, iar războiul a ajuns în casele lor, punându-le viața în pericol.

Elementul surpriză

Deși ucrainenii n-au început încă operațiunile anunțate, de eliberare a teritoriului ocupat de ruși, raidurile și atacurile de artilerie asupra Rusiei fac parte din strategia pregătită pentru contraofensivă.

Generalii de la Kiev, ajutați de experți militari din SUA și din statele NATO, au reușit din nou să creeze un element surpriză în desfășurarea conflictului.

A început în data de 22 mai cu raidul a două grupări paramilitare, care au atacat un punct de frontieră și trei localități din regiunea Belgorod, apoi, s-a intensificat prin combinarea unor noi atacuri paramilitare, susținute de un intens baraj de artilerie.

INFOGRAFIE VIDEO. Atacul inițial din 22 și 23 mai al trupelor paramilitare, care a creat panică. Acesta s-a transformat într-o operațiune militară combinată de infanterie și artilerie asupra localităților de graniță din Rusia

În decurs de câteva zile, forțele ruse s-au văzut nevoite să disloce trupe pentru a le trimite să lupte la graniță, dar și să reorienteze resurse pentru a face față efectelor bombardamentelor. E nevoie de oameni, mijloace de transport, corturi, hrană pentru a administra un flux de mii de refugiați care pleacă din zonele de conflict.

Într-un lung monolog video, postat pe rețelele sociale, Igor Girkin, alias Igor Strelkov, fost ofițer FSB, găsit vinovat de judecătorii olandezi pentru doborârea avionului de pasageri MH17 în 2014, a spus că, în acest moment, forțele ucrainene au „superioritate numerică față de trupele ruse” și „Rusia nu are capacitatea de a apăra granița și regiunea Belgorod”. 

De asemenea, teroristul rus a mai anunțat că peisajul politic de la Moscova se va schimba semnificativ până la sfârșitul verii.

Suntem pregătiți!

„Credem cu convingere că vom reuși. Nu știu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, contraofensiva poate evolua în diverse moduri, complet diferite. Dar o vom face și suntem pregătiți. Ne-am dori să avem anumite lucruri, dar nu putem aștepta luni de zile”, a declarat Volodimir Zelenski, într-o discuție cu reporterii Wall Street Journal.

Interviul semnalează faptul că Ucraina e la zile distanță, dacă nu la ore, de începerea unor operațiuni militare pe scară largă.

Drone zburând deasupra Moscovei, atacurile repetate din regiunea Belgorod și începutul unei crize a refugiaților sunt elemente care indică o puternică instabilitate a regimului Putin.

Ukrainian attacks on Russian villages
ȘEBEKINO, RUSIA. Urmările atacurilor ucrainene asupra localității din regiunea Belgorod. Orașul a fost părăsit în grabă de mii de oameni - Foto: Hepta.ro

Confruntarea verbală, deocamdată, dintre Evgheni Prigojin, fondatorul grupului Wagner, și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, arată, în realitate, o tensiune tot mai mare între facțiunile politice de la Kremlin.

Deși supusă unor bombardamente zilnice, Ucraina a avut răbdare și a dezvoltat o strategie de luptă care a erodat atât militar, cât și politic sistemul de putere din Rusia, exploatând slăbiciunile lui Vladimir Putin. 

Dificultatea dictatorului de a explica motivele din spatele deciziei de a invada Ucraina, incapacitatea cetățenilor ruși de a înțelege de ce tinerii au fost trimiși să lupte departe de casă, într-o țară considerată „prietenă” în toate discursurile oficiale de până în urmă cu un an și jumătate și eșecurile militare rușinoase au săpat la temelia credibilității regimului.

Aceste vulnerabilități s-au transformat în obstacole în ce privește motivarea militarilor, imposibilitatea de a realiza o mobilizare generală, dar și de a transmite populației entuziasmul necesar pentru funcționarea unei economii de război.

În plus, regimul autoritar al lui Putin a arătat că în ultimele două decenii modernizarea armatei a fost făcută mai mult pe hârtie, că statul major nu e format din ofițeri profesioniști și că există mari probleme de tehnologizare a forțelor armate.

InfoAtacuruParamilitare

Un adversar al Rusiei care a avut tărie morală

Ucraina a rezistat singurei strategii folosite de Putin în războaiele duse de-a lungul anilor în Cecenia, Georgia sau Siria, bombardarea cu cruzime a civililor astfel încât moralul acestora să se prăbușească, urmată de trimiterea de trupe care să ocupe centrele de putere inamice. De la invadarea Cehoslovaciei din 1968, s-au schimbat prea puține în abordarea cinică a Kremlinului.

Atunci când au dat peste un adversar care a avut tăria morală să reziste în fața bombardamentelor, forța militară a Rusiei s-a prăbușit ca un castel de cărți de joc.

Russian Volunteer Corps briefing in Ukraine
VOLUNTARI RUȘI. Luptători din Legiunea pentru Eliberarea Rusiei, una dintre grupările paramilitare înarmate și antrenate de ucraineni, implicate în asaltul asupra localităților de graniță din regiunea Belgorod - Foto: Hepta.ro

„În opinia mea, ucrainenii vor lansa o serie de acțiuni militare de arme combinate în care geniștii vor sparge obstacolele și vor demina teritoriul, blindatele vor înainta, fiind protejate de infanterie împotriva rachetelor antitanc, iar apărarea antiaeriană va ține avioanele rusești departe de trupele aflate în mișcare”, a declarat generalul David Petraeus, fost comandant al forțelor americane din Irak și director CIA, pentru BBC Radio, citat de cotidianul britanic The Guardian. 

„Războiul electronic va bruia rețelele radio inamice, iar trupele logistice vor urma avansul celor combatante”, a mai adăugat expertul american, descriind posibila desfășurare a contraofensivei.

„Și cel mai important lucru... este că, pe măsură ce desfășurarea unei operațiuni combinate ajunge, inevitabil, la un punct culminant după 72-96 de ore de la declanșare, fizic, asta este tot ce se poate face pentru că vor exista și pierderi, ucrainenii au pregătit unități de urmărire ce vor prelua operațiunile și vor continua avansul, profitând de progresul realizat, încercând să mențină ritmul”, a mai explicat generalul Petraeus. 

„Cred că o astfel de desfășurare va pune presiune pe întreaga defensivă rusă din acea zonă, urmând a se deschide noi oportunități de avansare pe flancuri”, a explicat expertul militar.

Pentru o astfel de acțiune, necesarul de soldați, de echipament și logistică e uriaș, unul pe care Ucraina pare să-l dețină în acest moment, iar Rusia nu l-a avut niciodată. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇