De ce pleacă oamenii din Rusia. Cine sunt și unde se duc

De ce pleacă oamenii din Rusia. Cine sunt și unde se duc

Sute de mii de ruși și-au părăsit țara de la începutul invaziei în Ucraina, conform estimărilor. Cine sunt ei, de ce pleacă și unde merg sunt întrebări la care aflăm răspunsurile dintr-un nou reportaj BBC.

De fapt, rușii au început să plece chiar înainte de războiul din Ucraina, fiind vorba inclusiv de cei care s-au opus anexării Crimeei de către Rusia în 2014. Dar pentru mulți dintre ei, invazia din 2022 a fost punctul de turnură.

Acesta este și cazul Svetlanei. Are puțin peste 30 de ani și provine dintr-un mic oraș din Rusia. S-a mutat la Moscova la 18 ani, când a început facultatea. După absolvire, a lucrat ca manager pentru mai multe companii.

ADVERTISING

”Nu am crezut niciodată ca va trebui să plec. Plănuiam să mă pensionez în Moscova. Iubesc Rusia și îmi plăcea viața mea”, spune tânăra.

A plecat pentru că a vrut să se distanțeze cât mai mult posibil de acțiunile autorităților ruse.

”Când a început războiul am realizat că nu se va termina curând și că oamenii nu vor ieși să protesteze. Plecarea a căpătat sens atât emoțional, cât și rațional”, adaugă Svetlana.

Mulți oameni i-au împărtășit sentimentele și au decis la rândul lor să părăsească Rusia.

Primul val a avut loc între martie și aprilie anul trecut. Apoi, după ce Putin a început, în septembrie 2022, mobilizarea militară, bărbații ruși și familiile lor au început să plece în număr mare, formându-se cozi imense la granițele cu Georgia și Kazakhstan.  

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine sunt rușii care pleacă

De la începutul războiului, jurnaliștii BBC au stat de vorbă cu zeci de ruși care ales să plece, printre ei alți jurnaliși, experți IT, designeri, profesori, avocați, medici etc. Mulți dintre ei au sub 50 de ani, vin din orașe mari și împărtășesc valorile liberale occidentale. Cei care pleacă sunt mai tineri, mai educați și au o situație financiară mai bună decât cei care rămân.

”Sunt pacifist și am fost îngrozit de ideea să fiu trimis să ucid alți oameni. Am fost împotriva politicilor Rusiei față de Ucraina din 2014. Invazia și uciderea civililor este inacceptabilă”, spune Thomas. În plus, ca persoană gay, avea motive să fie îngrijorat pentru siguranța lui în Rusia. A plecat din Sankt Petersburg și a solicitat azil politic în Suedia.

ADVERTISING

Nu există cifre exacte cu privire la câți oameni au părăsit Rusia, dar numărul lor este estimat de la câteva sute de mii la peste un milion. În mai, Ministerul britanic al Apărării estima că 1,3 milioane de ruși au plecat din țară în 2022.

De asemenea, numărul cetățenilor ruși care au solicitat azil în țările Uniunii Europene s-a triplat în 2022 față de nivelul înregistrat la începutul anului 2020.

Este destul de ușor să pleci din Rusia, arată BBC, atât timp cât ai bani și nu ai fost recrutat în armată. Este însă greu să găsești un loc permanent în care să stai. După izbucnirea războiului, majoritatea țărilor din UE și SUA au înăsprit condițiile pentru acordarea vizei cetățenilor ruși. În schimb, în multe alte țări, inclusiv în Georgia și Armenia, rușii nu întâmpină astfel de restricții. Pe de altă parte, alte țări, printre care Kazakhstan, au modificat la începutul acestui an legislația privind imigranții, limitând numărul de zile în care cetățenii ruși pot rămâne ca turiști.

Tot mai mulți oameni trebuie să solicte permis de ședere pentru a putea munci în țările în care s-au stabilit, deși mulți dintre ei reușesc să lucreze de la distanță pentru angajatori ruși.

Potrivit datelor BBC, în jur de 155.000 de ruși au obținut permise temporare de ședere în țări din UE, Balcani, Caucaz și Asia Centrală. Dintre cei aproape 17.000 care au solicitat azil politic în UE, doar 2.000 l-au obținut.

Ce înseamnă acest lucru pentru Rusia?

Impactul acestui exod de oameni educați, cu bani asupra economiei este evident, oricât au încercat autoritățile ruse să nege acest lucru, precizează BBC.

Cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, estimează că 1,5% din forța de muncă din Rusia a părăsit țara, mulți fiind oameni cu specializări înalte.

Companiile se plâng că nu găsesc angajați.

La începutul războiului, rușii au retras din conturi suma totală record de 1,2 mii de miliarde de ruble (12 miliarde de euro).

Economistul Sergei Smirnov de la Academia Rusă de Științe crede că acest fenomen va continua.

”Va exista o cerere tot mai mare pentru oameni care să știe să repare mașini sau să facă pantofi. Nu-mi plac scenariile apocaliptice, dar cred că acest lucru va duce la scăderea productivității economiei ruse în timp”, spune Smirnov.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇