Cum vede Kievul sfârșitul războiului: Evenimentul major care i-ar face pe ruși să depună imediat armele și ce va întâmpla apoi

Cum vede Kievul sfârșitul războiului: Evenimentul major care i-ar face pe ruși să depună imediat armele și ce va întâmpla apoi

Situația actuală a conflictului ar fi rezolvată imediat de moartea lui Vladimir Putin. Rusia ar trebui să ceară un armistițiu și să plătească cel puțin un milion de dolari pentru fiecare ucrainean ucis. Și pentru că nu are bani, Ucraina va lua resurse naturale pentru daunele de război suferite.

Așa vede Anton Gherașcenko, consilier al ministrului ucrainean de Interne, finalul ideal al războiului. El a vorbit despre asta și situația actuală a războiului într-un interviu acordat Kyiv Post.

Una dintre cele mai notabile voci din conducerea guvernului ucrainean, Gherașceno a spus că grupările paramilitare care acționează în regiunea rusă Belgorod ar trebui susținute de la Kiev.

Oricine este dușmanul lui Putin e prietenul Ucrainei (…) Sunt prietenii noștri și ar trebui să-i ajutăm cât mai mult posibil", a spus el, arătând apoi că Ucraina are dreptul de a se apăra prin orice mijloace.

ADVERTISING

„Carta Națiunilor Unite (…) prevede că o țară care se apără poate folosi orice metodă, inclusiv să aducă războiul pe teritoriul agresorului. Germania nazistă n-ar fi fost înfrântă dacă aliații n-ar fi început să lupte pe teritoriu ei", a explicat Gherașcenko, precizând că milițiile care luptă în Rusia se aprovizionează cu armament de pe piața neagră.

Cine are mai multe drone câștigă

Oficialul a afirmat că operațiunea din Belgorod are un rol important pentru contraofensivă, obligând Rusia să mute trupe de pe front pentru a-și apăra teritoriul.

„Invadarea teritoriului rus și 'eliberarea' măcar a unei mici părți din el înseamnă că regimul lui Putin este falimentar.

În ciuda răcnetelor lor de 15 luni despre protejarea teritoriului Rusiei de atacul așa-numiților naziști ucraineni, n-au fost în stare să se apere ei înșiși.

Cred că după aceste evenimente Putin va fi nevoit să mute un număr mare de trupe din sudul și estul Ucrainei pentru a apăra regiunile Briansk, Kursk și Belgorod (…). Dacă nu va face asta, cred că Legiunea pentru Libertatea Rusiei și Corpul Voluntarilor Ruși pot intra libere în Belgorod, Kursk și Voronej și pe urmă în Moscova".

ADVERTISING

Gherașcenko a spus că va exista categoric o contraofensivă a Ucrainei. „E o chestiune de timp. Cu siguranță va fi o contraofensivă în vară, dar nu trebuie să grăbim armata, fiindcă o contraofensivă prost pregătită înseamnă pierderi mai mari. Așa că e mai bine să începi mai târziu și să ai un rezultat. Nu ne interesează momentul contraatacului, ci rezultatul", a spus el.

În opinia sa, dronele s-au dovedit esențiale și vor face diferența și în faza următoare a conflictului:

„Pot să vă spun că Primul Război Mondial a fost un război de artilerie, Al Doilea Război Mondial a fost unul al tancurilor, avioanelor și camioanelor, în timp ce Al Treilea Război Mondial, care se desfășoară acum în opinia mea, este un război al dronelor. Cine are mai multe drone, de recunoaștere și de atac, va câștiga".

Oficialul ucrainean a menționat că, în ciuda atacurilor aeriene repetate ale Rusiei, Kievul este acum unul dintre cele mai protejate locuri din lume în materie de apărare aeriană și „poate concura doar cu Washington și Tel Aviv".

ADVERTISING

Cel mai bun scenariu pentru sfârșitul războiului

Gherașcenko consideră că ieșirea bruscă din scenă a lui Putin ar pune capăt pe loc războiului, iar acest lucru ar fi preferabil să se producă pe cale naturală.

În general, Rusia pare să urmeze scenariul din 1917, când ţarul Nicolae al II-lea, ca și Putin, a pierdut complet legătura cu realitatea și a luat constant decizii greșite, ceea ce a dus la înlăturarea lui de la putere. În cazul lui Putin, ar fi bine dacă ar dispărea fizic de pe fața Pământului".

„Cred că cel mai bun lucru care s-ar putea întâmpla ar fi ca Putin să sufere un atac cerebral. După părerea mea, cel mai bun scenariu pentru încheierea cât mai rapidă a războiului este moartea lui Putin.

Experții de la Institutul ucrainean pentru Viitor, centrul nostru de analiză, cred că există o probabilitate de 90% ca, în eventualitatea morții lui Putin, oricine îi va urma - fie Mișustin (premierul rus Mihail Mișustin - n.red.) sau altcineva - va fi nevoit să oprească toate operațiunile militare, să negocieze cu Ucraina compensațiile și să ne returneze toate teritoriile ocupate", a explicat acesta.

Exclusive Interview with Leading Ukrainian Security Issues Specialist Anton Gerashchenko, Part 1

Consilierul ucrainean a vorbit și despre scenariul nedorit ca liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, să preia conducerea:

„Totuși, există o probabilitate de 10% ca gunoaie ca Prigojin să vină la putere în Rusia (…), acesta este omul care poate deveni un Rasputin pentru Rusia. Poate fi cel care îi va urma lui Putin. Atunci războiul ar continua. Așadar, lichidarea fizică a lui Prigojin, ceea ce forțele noastre armate încearcă să facă, ar facilita de asemenea un sfârșit rapid al războiului."

Cum va plăti Rusia pentru război

„Cred că totul va fi bine, vom învinge și ne vom recăpăta teritoriul", a spus Anton Gherașcenko.

Acesta a adăugat că „ar trebui să existe o nouă ordine mondială" în care agresorul, precum Germania și Japonia, să plătească pentru toate daunele provocate.

„Cred că Rusia ar trebui să plătească compensații de cel puțin un milion de dolari pentru fiecare ucrainean ucis, copil, soldat sau vârstnic", a subliniat el.

"Ar trebui să plătească compensații materiale pentru tot ceea ce a distrus, cred că cifra se apropie deja de un trilion (1.000 de miliarde de dolari - n.red.). Și cum nu vor avea bani, o să luăm petrol, gaze și alte resurse naturale", a adăugat oficialul ucrainean.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇