Scenariul în care Putin va fi înlăturat de la putere

În jurul liderului de la Kremlin gravitează oameni care au susținut și susțin invadarea Ucrainei, în ciuda problemelor din armată și eșecurilor de pe front. E greu de anticipat că la Moscova se poate coagula o mișcare de opoziție care să ducă la un transfer pașnic de putere. Doar o victorie decisivă a forțelor Kievului ar avea ca rezultat scurtarea conflictului.
Scenariul în care Putin va fi înlăturat de la putere
  • Raport: Armatele Kremlinului se află în defensivă pe întreaga linie a frontului.
  • Opinia publică internațională așteaptă prima mutare importantă a ucrainenilor și reacția lui Vladimir Putin.
  • Bortnikov, șeful FSB, a jucat un rol cheie în decizia lui Putin de a invada Ucraina.
  • Atacul paramilitar de pe teritoriul Rusiei a reprezentat cea mai mare provocare de securitate de la începutul războiului cu Ucraina.
  • Mark Galeotti, scriitor britanic: Patrușev este cel mai extremist ideolog al lui Putin.

În urmă cu o săptămână, Bruno Kahl, șeful Agenției de Informații Germane (BND), a declarat că nu observă nicio fisură la Kremlin în ce privește susținerea pentru Vladimir Putin din partea aliaților din cercul său de putere.

„Rusia are capacitatea, încă, să prelungească durata războiului”, a spus oficialul german, citat de Deutsche Welle.

S-a scris mult despre posibile tensiuni dintre aliații lui Putin, dar adevărul, confirmat și de reprezentanți ai agențiilor de informații, e că liderul de la Kremlin, pe parcursul anilor, s-a înconjurat de oameni care gândesc la fel ca el.

O schimbare la acest nivel nu poate veni decât, cum s-a întâmplat și în cel de-Al Doilea Război Mondial, în urma înfrângerii militare.

Din această perspectivă, singura soluție pentru a scurta conflictul e dată de înarmarea Ucrainei și susținerea acestei țări în operațiunile militare ce ar trebui să ducă la eliberarea țării.

VIDEO, subtitrare română. Valeri Zalujni, comandantul forțelor armate ucrainene, a lansat un clip mobilizator care anunță operațiuni militare de amploare – Sursa: UAF, via Twitter

Într-o relatare care descrie actuala situație de pe front, publicația rusească Meduza, declarată agent străin de cenzura de la Kremlin, observă că forțele Moscovei se află în defensivă pe întregul front, iar atacul desfășurat săptămâna trecută, pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod, „poate schimba cursul războiului”.

ADVERTISING

În textul care însoțește un video realizat cu scopul de a motiva militarii, Valeri Zalujni, comandantul forțelor ucrainene, anunță că operațiuni militare majore vor începe în zilele următoare. 

Informația a ridicat temperatura conflictului, iar o mare parte din opinia publică internațională așteaptă prima mutare importantă a ucrainenilor și reacția lui Vladimir Putin.

În acțiunea desfășurată de milițiile naționaliste ruse, finanțate și înarmate de Kiev, în regiunea Belgorod, pentru prima dată a intervenit și FSB.

În urma activării unei alerte antiteroriste, trupele înarmate ale fostului KGB s-au confruntat cu „voluntarii” și „legionarii” ruși care luptă pentru înlăturarea lui Putin.

Aliații lui Putin: șeful FSB, cel care a coordonat uciderea lui Litvinenko

Alexander Bortnikov conduce Serviciul Federal de Securitate (FSB) din 2008. E unul dintre cei mai puternici membri ai facțiunii siloviki, cercul de putere al președintelui Vladimir Putin. 

În 2019, a primit distincția de Erou al Federației Ruse, deținând gradul de general al Armatei, cel mai înalt posibil în ierarhia militară a țării. 

Russia marks 78th anniversary of Victory Day
SERVICII SECRETE. Alexander Bortnikov, șeful FSB, este cel care a coordonat eliminarea lui Litvinenko, un spion rus, refugiat la Londra, otrăvit cu poloniu - Foto: Hepta.ro

Potrivit unor experți, Bortnikov a jucat un rol cheie în decizia lui Putin de a invada Ucraina în luna februarie 2022. 

Bortnikov s-a născut în Molotov, Uniunea Sovietică, acum Perm, Rusia, în anul 1951. 

În 1966 s-a alăturat Komsomolului, organizația de tineret a Partidului Comunist. A absolvit Institutul de Inginerie Feroviară din Leningrad în 1973, devenind, imediat după absolvire, membru al Partidului Comunist. 

A lucrat ca inginer feroviar timp de doi ani, apoi, în 1975 este recrutat de KGB. 

Potrivit cotidianului britanic The Times, Bortnikov și Vladimir Putin s-au întâlnit pentru prima dată în anii ’70, când amândoi lucrau în Leningrad, acum Sankt Petersburg.

Actualul director al FSB nu a oferit niciodată informații despre modul în care au intrat în contact.

Promovarea lui Bortnikov ca director al FSB a fost făcută în luna iunie 2008, de către președintele de atunci, Dmitri Medvedev. Vladimir Putin era prim-ministru, practic, tot el se afla la conducerea Rusiei, fiind de presupus că i-a cerut lui Medvedev să-l numească.

În februarie 2007, revista rusă New Times a scris despre planul de a-l ucide pe ofițerul FSB Alexander Litvinenko, care a dezertat, cu referire la o sursă din FSB, susținând că „șeful Departamentului de Securitate Economică al FSB general-locotenent Alexander Bortnikov ar fi fost supraveghetorul operațiunii.”

Seniorii războiului

Mai multe surse spun că decizia lui Putin de a invada Ucraina, în februarie 2022, a fost influențată de un mic grup de seniori ai războiului, care gravitează în jurul său, printre care Nikolai Patrușev, Iuri Kovalciuk, supranumit și bancherul personal al lui Putin, și Alexander Bortnikov. 

Rapoarte realizate de FSB-ul condus de Bortnikov sunt cele care l-au convins pe Putin că majoritatea ucrainenilor ar primi trupele ruse ca pe eliberatori, ceea ce s-a dovedit a fi fals.

Săptămâna trecută, Rusia s-a confruntat cu una dintre cele mai mari provocări de securitate de la începutul războiului cu Ucraina. 

O grupare paramilitară formată din opozanți ai lui Putin, refugiați în Ucraina, susținută de serviciile secrete de la Kiev, a pătruns pe teritoriul Rusiei, în regiunea Belgorod. 

Week in Pictures - Ukraine
PARAMILITARI. Legiunea pentru Eliberarea Rusiei, o organizație naționalistă, finanțată de Ucraina, a trecut granița, provocând panică în regiunea Belgorod - Foto: Hepta.ro

Scopul ei era să destabilizeze situația internă și să provoace un răspuns militar din partea Kremlinului.

Atacul a avut loc în districtul Graivoron, unde gruparea armată a ocupat mai multe clădiri publice și a deschis focul asupra forțelor de ordine. 

Printre clădirile vizate s-au numărat sediile Ministerului de Interne și ale Serviciului Federal de Securitate (FSB) din orașul Belgorod, care au fost lovite de drone. 

Potrivit guvernatorului regiunii, Viaceslav Gladkov, cel puțin o femeie a fost ucisă și opt persoane au fost rănite în urma atacului. 

De asemenea, mai multe locuințe au fost distruse și mii de locuitori au fugit din zonă.

Pentru a contracara amenințarea, autoritățile ruse au declanșat o operațiune antiteroristă, implicând trupe ale Ministerului Apărării, ale FSB și ale Gărzii Naționale. 

Potrivit unor surse media rusești, aproximativ 70 de atacatori au fost uciși în lupte, iar alți 20 au fost capturați.

Printre ei s-ar afla și liderii grupării paramilitare, membri ai Legiunii Libertății Rusiei și ai Corpului Voluntarilor Ruși (RVC), două organizații formate din opozanți ruși, ultranaționaliști.

Reprezentanții grupării paramilitare au negat datele de mai sus, spunând că au înregistrat doar doi răniți.

A fost pentru prima dată de la începutul conflictului când formațiuni de luptă din FSB se confruntă militar cu grupări înarmate și susținute de Ucraina.

Conspiraționistul Patrușev

Nikolai Patrușev este unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Vladimir Putin și exercită o influență considerabilă asupra politicii guvernamentale ca șef al puternicului Consiliu de Securitate al Rusiei. 

Consiliul este locul unde se formulează politica militară și centrul unde se primesc informații de la surse și rețelele rusești de spioni din străinătate. Patrușev este cel care are acces total și analizează aceste informații.

Russia Putin Prosecutor General's Office Board
SPIONII. Nikolai Patrușev, secretarul general al Consiliului de Securitate al Rusiei, este ideologul care l-a susținut pe Putin în planul său de a ataca Ucraina - Foto: Hepta.ro

Are o relație strânsă cu Putin, care a început acum mai bine de 50 de ani, în perioada în care cei doi lucrau împreună în KGB-ul din Leningrad, azi Sankt Petersburg. 

Ambii au fost marcați de sfârșitul Uniunii Sovietice și împărtășesc o profundă neîncredere în Occident, alimentată de teorii ale conspirației. 

Patrușev a fost una dintre vocile principale din cercul lui Putin care a propus atacarea Ucrainei și cucerirea Kievului. 

Potrivit scriitorului Mark Galeotti, expert britanic în serviciile de securitate rusești, Patrușev este cel mai extremist ideolog al lui Putin, fiind numit „șoimul” în cadrul cercului său de putere format din „siloviki”, foști spioni, ajunși în funcții de decizie politică.

Patrușev își exprimă adesea opiniile sale conspiraționiste despre Occident și „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina. Nu există nimic prin care campaniile sale de dezinformarea să poată fi contracarate, mass-media din Rusia fiind subordonată Kremlinului.

MarkGaleottiScriitorTW
SCRIITOR. Mark Galeotti, expert în politica Rusiei, cu volumul "Războaiele lui Putin", ediția în limba japoneză. Cartea a fost tradusă și în română - Foto: Twitter/ Mark Galeotti

Patrușev: NATO vrea să distrugă Rusia

Patrusev a acordat un interviu ziarului rusesc de stat „Rossiyskaya Gazeta”, în care a afirmat că Washingtonul a orchestrat o lovitură de stat în Ucraina în anul 2014 și că NATO vrea să distrugă Rusia. 

El mai susține că Moscova trebuie să se pregătească pentru un război total cu Occidentul și că nu există nicio șansă de dialog sau de cooperare.

Nikolai Patrușev s-a născut în data 11 iulie 1951 la Leningrad, Uniunea Sovietică (azi, Sankt Petersburg), fiind fiul unui ofițer al marinei sovietice, membru al Partidului Comunist. 

A absolvit Institutul de Construcții Navale din oraș în anul 1974 și, inițial, a lucrat ca inginer în biroul de proiectare al institutului, dar foarte curând, în 1975, a fost recrutat de KGB. 

A urmat cursuri de informații și securitate la Școala KGB din Minsk și mai târziu la Școala Superioară a KGB din Moscova, actuala Academie FSB. 

Și-a început cariera ca ofițer KGB în orașul Leningrad, ajungând să devină șeful unității locale de combatere a contrabandei și a corupției. 

După prăbușirea Uniunii Sovietice, Patrușev a continuat să lucreze în serviciile de securitate, iar în 1994 a fost adus la Moscova ca șef al Direcției de Securitate Internă a Serviciului Federal de Contraspionaj (FSK). 

În iunie 1995, Patrușev a devenit adjunct al șefului Departamentului de Organizare și Inspecție al FSB. În octombrie 1998 a fost numit adjunct al directorului FSB și șef al Direcției pentru Securitate Economică.

Șoigu și Gherasimov sunt considerați aliați apropiați ai lui Putin, care au susținut invadarea Ucrainei și au fost implicați în planificarea și executarea operațiunilor militare din această țară. 

Susținerea lui Putin de către opinia publică din Rusia este în scădere, dar rămâne destul de ridicată. 

Potrivit unui sondaj realizat de Levada Center în aprilie 2023, 56% dintre ruși îl susțin pe Putin ca președinte, față de 69% în februarie 2022, când a început invazia în Ucraina. 

Mulți ruși sunt nemulțumiți de costurile economice și umane ale războiului și de izolarea internațională a țării lor. Dar asta contează prea puțin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇