Ziua 465: Haos în armata Rusiei, pleacă „bucătarul”, intră „măcelarul”. Zelenski vrea forță împotriva „bestiei Putin”

Ziua 465: Haos în armata Rusiei, pleacă „bucătarul”, intră „măcelarul”. Zelenski vrea forță împotriva „bestiei Putin”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 465 de război a adus noi informații despre haosul din Rusia. Bilanțul atacurilor asupra regiunii ruse Belgorod este în creștere, în timp ce liderul Wagner acuză conducerea de la Moscova că vrea să-i ucidă mercenarii.

Dacă Prigojin, cunoscut ca „Bucătarul lui Putin”, e tot mai în afara peisajului, în scenă reintră puternic cel supranumit „Măcelarul din Groznîi”, liderul cecen Ramzan Kadîrov, cu ale sale trupe speciale cecene Ahmat.

Volodimir Zelenski a anunțat că armata sa e gata să lanseze în forță contraofensiva și a cerut Occidentului să reacționeze în forță, pentru că acesta este singurul limbaj pe care „bestia Putin” îl înțelege. Și a ordonat ca toate adăposturile să fie verificate, după ce trei persoane au murit încercând să se salveze în cele mai recente atacuri asupra Kievului. Aproape 5.000 de adăposturi au fost verificate în toată țara și s-a descoperit că un sfert fie erau închise, fie neutilizabile.

ADVERTISING

Pe plan internațional, Indonezia a venit cu schița unui plan de pace ce include stabilirea unei zone demilitarizate și organizarea de referendumuri în regiunile disputate, ambele sub coordonarea și monitorizarea ONU.

Un răspuns tranșant pentru cei care acuză Occidentul că prelungește războiul oferind ajutor militar l-a dat șeful diplomației europene, Josep Borrell. El a recunoscut că fără ajutor războiul s-ar încheia în doar câteva săptămâni, dar că întreaga lume va suporta apoi consecințele acestei capitulări.

Situația pe fronturile din Ucraina și Rusia

  • Bilanț în creștere în Belgorod - 5 oameni au murit și alți 16 au fost răniți în urma atacurilor care au avut loc în ultimele 24 de ore asupra regiunii ruse Belgorod.
  • Soldați decorați - Soldații ruși care au participat la „respingerea tentativei de atac” asupra orașului Șebekino din regiunea Belgorod pe 1 iunie au fost decorați de Ministerul Apărării.
  • Contraofensiva e gata de lansare - Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat sâmbătă: „Credem cu tărie că vom reuşi. Nu ştiu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate decurge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face şi suntem pregătiţi”.
  • Mercenarii lui Prigojin vs. soldații lui Șoigu - Şeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei ruse, a escaladat disputa acuzând forţele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii, la retragerea din Bahmut. El susține că mercenarii săi au descoperit cel puţin zece puncte unde fuseseră plantate diverse dispozitive explozive, inclusiv sute de mine antitanc, și când i-au întrebat pe ruși de ce au făcut asta ar fi primit răspuns „că a fost un ordin al superiorilor lor”: „Presupunem că aceasta a fost o încercare de flagelare publică".
  • Iese Prigojin, intră în scenă Kadîrov - Detaşamente ale unităţii speciale cecene Ahmat sunt angajate în lupte grele împotriva armatei ucrainene în împrejurimile oraşului Doneţk, capitala regiunii omonime din estul Ucrainei. Unităţile trupelor speciale cecene Ahmat, denumite astfel de liderul cecen Ramzan Kadîrov în onoarea tatălui său, au participat activ la lupte în primele luni ale invaziei ruse, dar apoi au avut o implicare foarte limitată în operaţiuni, fiind eclipsate de unitatea de mercenari Wagner a lui Evgheni Prigojin. Acum, rolurile s-au inversat.
ADVERTISING

Probleme în Ucraina

  • Ordin pentru verificarea adăposturilor - Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi: „Din păcate, chiar şi astăzi, după atâta timp, locuitorii din Kiev continuă să publice informaţii despre inaccesibilitatea adăposturilor. Nu doar despre adăposturile închise, ci şi despre intrările sudate în adăposturi, despre absenţa adăposturilor în unele părţi ale oraşului. Acest nivel de neglijenţă din oraş nu poate fi acoperit de nicio scuză.
  • Probleme grave în toată Ucraina - Peste 4.800 de adăposturi din Ucraina au fost verificate și un sfert din ele fie erau închise, fie neutilizabile. Ministrul de Interne ucrainean Igor Klimenko a arătat că, mai exact, 252 erau închise și 893 nu puteau fi folosite.
ADVERTISING

Diplomație de război

  • Forță împotriva „bestiei” Putin - În interviul acordat The Wall Street Journal, Zelenski a vorbit și despre Putin: „O bestie încolțită, îi e frică pentru propria viață. Trebuie să se teamă de puterea lumii, el înțelege doar forța. Dacă vorbim despre izolarea Rusiei, a cercului său de oameni, acest lucru trebuie făcut în forță”.
  • Ungaria calcă iar strâmb - Ungaria a publicat un video în care cere încetarea focului în Ucraina, însă printre imagini e inclusă și o hartă a țării, fără Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014. Oficial, Budapesta nu a recunoscut oficial anexarea Crimeii, însă în pozițiile avansate de Viktor Orban de la începutul invaziei au fost deseori criticate pentru că țin partea Rusiei.
  • Plan indonezian de pace - Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a propus un plan de pace pentru războiul din Ucraina, în fața omologilor din întreaga lume, reuniți la Singapore. Planul indonezianului are mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe pozițiile actuale" și stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziția fiecărei părți, ce ar trebui să fie monitorizată de o forță de menținere a păcii desfășurată de ONU. De asemenea, planul prevede organizarea de către ONU a unui referendum „pentru a stabili în mod obiectiv dorințele majorității locuitorilor din zonele disputate".
  • Finalul războiului cu și fără ajutor - Șeful diplomației europene Josep Borrell a răspuns celor care cer ca UE să oprească ajutorul pentru Ucraina, arătând că un astfel de scenariu ar avea consecințe nefaste pentru întreaga lume. Borrell a admis că fără ajutorul Occidentului, războiul s-ar putea încheia în câteva săptămâni, dar a subliniat că important e și care e deznodământul: „Este sau nu important? Dacă este, atunci nu putem să oprim ajutorul militar pentru Ucraina, pentru că nu ne dorim lumea care va rezulta, o lume care a capitulat, în care Ucraina va deveni al doilea Belarus. Întrebarea nu e cum să se termine războiul, ci cum să terminăm noi războiul”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇