Filmul celui mai mare dezastru de până acum din Ucraina. Un imens baraj a fost aruncat în aer. Zeci de orașe sunt inundate, mii de oameni fug din calea apelor (Video)

Filmul celui mai mare dezastru de până acum din Ucraina. Un imens baraj a fost aruncat în aer. Zeci de orașe sunt inundate, mii de oameni fug din calea apelor (Video)

Marţi am fost martorii celui mai mare dezastru uman şi ecologic pe care războiul l-a adus până acum în Ucraina.

Un imens baraj din epoca sovietică, situat într-o regiune din sud controlată de Rusia, a fost aruncat în aer, eliberând un potop de apă în zona de război.

În total, 24 de localităţi au fost deja inundate şi mii de oameni fug din casele lor. Preşedintele Zelenski se aşteaptă ca până la 70 de aşezări să fie afectate de revărsarea apei.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer uriașul baraj Nova Kahovka, care furnizează apă atât Crimeii, cât și centralei nucleare Zaporojie, scrie The Guardian.

Energoatom, compania de energie nucleară de stat ucraineană, a spus că deteriorarea barajului „ar putea avea consecințe negative pentru cea mai mare centrală nucleară a Europei, dar momentan situația este sub control”.

Barajul Nova Kahovka de pe râul Nipru se află la 30 km est de orașul Herson, iar distrugerea sa are repercusiuni semnificative pentru întreaga zonă. Încă de la contraofensiva din toamna anului trecut, Kievul a avertizat că rușii ar putea recurge la această lovitură, la acel moment Moscova acuzând la rându-i Ucraina că va face asta.

Lacul de acumulare are 18 km cubi de apă. Pentru comparaţie, lacul Vidraru are doar 0,48 km cubi de apă.

Iată o analiză despre cum prăbușirea barajului Kahovka are efecte nebănuite și dezastrul provocat se va vindeca abia după zeci de ani

SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, ce s-a întâmplat după explozia barajului:

20:36 - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că „35 până la 70 de orașe vor fi inundate” de-a lungul râului Nipru după distrugerea barajului Nova Kahovka. El a mai spus că ar putea exista probleme cu accesul la apă potabilă curată: „Vor fi probleme mari cu apa potabilă, chiar și acolo unde nu există inundații. În toată regiunea”.

ADVERTISING

20:27 - Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, numește distrugerea barajului un „atac scandalos asupra infrastructurii civile, [care] pune în pericol mii de oameni în regiunea Herson”. Ea confirmă că UE și-a activat mecanismul de protecție civilă, care va livra „rapid” pompe de apă, furtunuri de incendiu, stații mobile de purificare a apei și bărci celor afectați de explozia barajului.

20:13 - Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: "Organizaţia Naţiunilor Unite nu are acces la informaţii independente cu privire la circumstanţele care au dus la distrugerea centralei hidroelectrice de la barajul Kahovka. Dar un lucru este clar: aceasta este o nouă consecinţă devastatoare a invaziei ruse în Ucraina. Tragedia de astăzi este un nou exemplu al preţului teribil al războiului pentru populaţie. Ecluzele suferinţei se revarsă de mai bine de un an. Aceasta trebuie să se oprească.

19:51 - NBC News relatează că guvernul SUA are informații care arată că Rusia se află în spatele aruncării în aer a barajului. Administrația Biden va veni curând cu informații declasificate.

19:24 - Barajul Nova Kahovka a fost avariat cu doar câteva zile înainte de a ceda structural în noaptea de luni spre marţi. CNN scrie că nu poate verifica din surse independente dacă o deteriorare a podului rutier a jucat vreun rol în cedarea barajului sau dacă acesta a fost distrus în mod voit. Imagini satelitare Maxar arată că podul rutier de pe baraj era intact la 28 mai. Însă imagini din 5 iunie arată că o porţiune a podului lipseşte. O analiză a unor imagini satelitare cu o rezoluţie mai mică arată că partea respectivă a podului a dispărut între 1 şi 2 iunie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

18:55 - Nivelul apei în oraşul Nova Kahovka ar crescut cu peste 10 metri.

18:12 - Centrala hidroelectrică a barajului Kahovka a fost ”complet distrusă”, anunţă marţi directorul operatorului ucrainean Ukraidroenergo, Igor Sîrota. ”Centrala nu poate fi restaurată. Ea este complet distrusă. Structura hidraulică este pe cale să fie luată de apă".

18:09 - În total 24 de localităţi au fost inundate, a anunţat ministrul ucrainean de Interne, Igor Klimenko. ”Ministerul de Interne a evacuat aproximativ 1.000 de persoane. Evacuarea continuă”, a spus Klimenko.

18:05 - 300 de animale au murit după ce o grădină zoologică a fost inundată în urma exploziei de la barajul Kahovka. Grădina zoologică Kazkova Dibrova se afla pe malul râului Nipru. Complexul a fost inundat și cele 300 de animale din interior au fost ucise.

17:46 - Atât Ucraina, cât și Rusia cer să fie convocat Consiliul de Securitate al ONU pentru a fi discutată aruncarea în aer a barajului.

17:02 - Bloggerii militari ruşi şi alţi cunoscători ai războiului au prezentat marţi distrugerea barajului de la Nova Kahovka fie ca o diversiune ucraineană, fie ca o tactică menită să înlăture apărarea rusă de pe malul stâng al fluviului Nipru înainte de contraofensiva lor. Totuşi, unul dintre ei pare să indice spre Moscova, din exces de zel: „Dacă evacuarea (personalului militar rus) decurge bine şi fără pierderi, atunci putem arunca în aer toate barajele nenorocite de pe fluviul Nipru, dacă ne convine".

16:30 - Liderii ţărilor din Formatul Bucureşti 9 au transmis, într-o declaraţie comună, că susţin aderarea Ucrainei la NATO, „odată ce condiţiile o vor permite”. De asemenea, liderii din Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria care s-au reunit la Summit-ul B9 de la Bratislava au precizat că vor continua sprijinul pentru Ucraina şi ca mijloc de a preveni repetarea agresiunii Rusiei şi condamnă „în cei mai fermi termeni posibili războiul brutal, nejustificat şi ilegal împotriva Ucrainei”.

ADVERTISING

15:30 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că distrugerea barajului Nova Kahovka este o altă crimă de război a Rusiei împotriva civililor nevinovaţi: „Rusia şi agresorii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere. Gândurile noastre merg către toţi cei afectaţi de acest oribil atac”, a scris Klaus Iohannis, marţi, pe Twitter.

15:03 - NATO a atribuit Rusiei atacul asupra barajului. "Atacul asupra barajului demonstrează încă o dată brutalitatea războiului Rusiei. Este un act scandalos, care pune în pericol mii de civili şi generează daune grave asupra mediului înconjurător", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

14:58 - Ministrul de Interne al Ucrainei afirmă că Rusia continuă să bombardeze zone din sudul regiunii Herson.

14:50 - Apele revărsate peste regiunea Herson au acoperit orașe întregi. Imaginile sunt devastatoare:

14:06 - Ucraina investighează explozia de la baraj ca fiind o crimă de război şi ca o posibilă distrugere a mediului, sau un "ecocid", a anunţat marţi biroul procurorului general al Ucrainei.

14:01 - 150 de tone de ulei de motor s-au deversat în fluviul Nipru, în urma distrugerii barajului de la Nova Kahovka, a anunţat Kievul, atenţionând împotriva unui impact negativ asupra mediului. "Există, de asemenea, riscul unor noi scurgeri de ulei, ceea ce are un impact negativ asupra mediului", a denunţat pe Telegram Daria Zarivna, consilieră pentru relaţia cu presa a şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak.

13:45 - Kremlinul acuză Ucraina că a sabotat barajul Nova Kahovka. „Putem afirma fără echivoc că vorbim despre sabotaj deliberat din partea Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a spus că Ucraina a distrus barajul cu scopul de a priva Crimeea controlată de ruși de apă potabilă și de a distrage atenția de la contraofensivă.

13:25 - Noi imagini cu orașul Nova Kahovka înghițit de ape.

13:15 - Casele sunt luate de ape:

12:21 - Rusia a aruncat în aer barajul pentru a împiedica forțele ucrainene să treacă râul Nipru, a declarat marți purtătorul de cuvânt al comandamentului militar sud al Ucrainei. „Aceasta este o reacție isterică”, a declarat Natalia Humeniuk.

12:15 - În orașul Krivoi Rog autoritățile au limitat consumul de apă. Locuitorii cumpără masiv apă potabilă din magazine.

12:07 - O stare de urgență a fost declarată de autoritățile locale susținute de Moscova în districtul Nova Kahovka din zona ocupată de ruși din regiunea Ucrainei Herson.

11:55 - Două lebede au fost filmate lângă Palatul Culturii din Nova Kahovka.

11:42 - Locuitorii din regiunea Herson sunt sfătuiți să nu lase animalele de companie în lanțuri sau cuști, pentru a le salva de la înec.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1666002682933379074

11:35 - Armata rusă bombardează Hersonul, în timp ce populația este evacuată în oraș, a anunțat Ministerul ucrainean Interne. Doi polițiști au fost răniți, relatează Suspilne, postul național de televiziune al Ucrainei.

11:27 - Sute de oameni au fost deja evacuați din regiunea Herson, a informat Ministerul de Interne. "Apa crește. Situația se complică și mai mult după erodarea mai multor drumuri, care împiedică accesul la unele localități. Echipele de evacuare caută rute alternative", a spus ministerul.

11:15 - Pe rețelele de socializare circulă imagini care par să arate că hidrocentrala Kahovka a fost complet scufundată după creșterea apelor râului Nipru.

10:50 - Apele continuă să lovească rapid localitățile:

10:43 - „Rusia nu poate decât să distrugă și să omoare. Și nu se va opri la nimic. Distrugerea barajului este o altă dovadă în acest sens. Astăzi, ocupanții ucid și lasă mii de oameni fără adăpost. Tactici canibaliste demne de Hitler”, a scris pe Twitter Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei.

10:40 - Până acum, zece localități au fost inundate complet sau parțial, a anunțat autoritatea regională din Herson. La ora 12:00, un tren de evacuare va pleca din Herson spre Nikolaev.

10:20 - Orașul Nova Kahovka a fost deja inundat. Primarul spune că apa a crescut cu 10 metri:

10:05 - 80 de localități sunt sub amenințarea inundațiilor. Poliția Națională a Ucrainei a cerut oamenilor din localitățile afectate să plece. Anton Geraşcenko, consilier al Ministerului de Interne, a sugerat pe rețelele de socializare că aproximativ 16.000 de persoane ar putea fi afectate de inundații. Imaginile publicate de acesta arată că apele au intrat deja în localități.

09:50 - Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a numit distrugerea barajului „probabil cel mai mare dezastru tehnologic al Europei din ultimele decenii” și o „crimă de război odioasă”.

09:35 - Timofi Milovanov, fost ministru și președinte al Școlii de Economie din Kiev, spune că Hersonul a fost deja inundat. El sugerează că malul stâng al râului Nipru, ocupat de ruși, este mai expus unui risc.

09:20 - Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Volodimir Zelenski va organiza o reuniune de urgență după explozia barajului. „Terorişti ruşi. Distrugerea barajului doar confirmă pentru întreaga lume că ei trebuie să fie alungaţi din fiecare colţ al teritoriului ucrainean. Nici măcar un singur metru nu trebuie să fie lăsat în mâinile lor, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”, a spus Zelenski.

De ce este important barajul?

Barajul traversează râul Nipru al Ucrainei, reținând un rezervor imens de apă. Barajul are 30 de metri înălțime și sute de metri lățime. A fost construit în 1956 ca parte a hidrocentralei Kahovka.

Lacul de acumulare conține aproximativ 18 kilometri cubi de apă, aproape același volum ca și Marele Lac Sărat din Utah. Pentru comparaţie, lacul Vidraru are doar 0,48 km cubi de apă.

Ruperea barajului ar putea inunda așezările de sub el, inclusiv Herson, pe care forțele ucrainene l-au recucerit la sfârșitul anului 2022.

La scurt timp după ce Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer barajul, șeful regiunii Herson a cerut locuitorilor să evacueze zona, avertizând că „apa va atinge un nivel critic în 5 ore”.

Apa din rezervor alimentează peninsula Crimeea la sud - care a fost anexată de Rusia în 2014 - precum și centrala nucleară Zaporojie - cea mai mare din Europa - la nord.

De asemenea, ajută la alimentarea hidrocentralei Kahovka. Distrugerea barajului s-ar adăuga problemelor energetice curente ale Ucrainei.

De asemenea, ar putea distruge sistemul de canale care iriga o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea.

A mai fost amenințat

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, barajul Nova Kahovka a fost desemnat ca o țintă periculoasă atât pentru importanța sa strategică, cât și pentru daunele pe care le-ar declanșa distrugerea sa. A fost capturat de Rusia la începutul invaziei Moscovei din februarie 2022 și a fost deținut de ea de atunci.

În octombrie, în timp ce Ucraina se afla în mijlocul recuperării unor mari părți din Hersonul ocupat, președintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să avertizeze Rusia să nu arunce în aer barajul, care ar inunda o zonă mare din sudul Ucrainei. La acea vreme, el a susținut că forțele ruse au instalat explozibili în interiorul barajului.

Zelenski a spus că „distrugerea barajului ar însemna un dezastru pe scară largă” și a comparat un astfel de act cu utilizarea armelor de distrugere în masă.

Forțele militare ucrainene au spus că „amploarea dezastrului ecologic ar depăși cu mult granițele Ucrainei și va afecta întreaga regiune a Mării Negre”.

Rusia acuză Ucraina

În același timp, Rusia a acuzat Kievul că a aruncat în aer barajul și că plănuiește să-l distrugă.

După ce Ucraina a recucerit Hersonul în noiembrie, au apărut imagini cu unele daune semnificative ale barajului. Rusia acuzase Ucraina că a bombardat barajul în campania sa de recucerire a Hersonului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇