Ziua 471. Putin anunță când trimite arme nucleare în Belarus. Ucraina a început contraofensiva cu stângul. Nou ajutor militar de la SUA (Foto & Video)

Ziua 471. Putin anunță când trimite arme nucleare în Belarus. Ucraina a început contraofensiva cu stângul. Nou ajutor militar de la SUA (Foto & Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 471 de război a început înainte de răsăritul soarelui cu un atac masiv al rușilor, cu zeci de drone și rachete, în mai multe regiuni din Ucraina. Au fost distruse sau avariate zeci de case și există numeroase victime printre civili.

Între timp, din tot mai multe părți vin confirmări că ucrainenii au început contraofensiva. Ei au întâmpinat însă o rezistență mai mare decât s-ar fi așteptat din partea rușilor și au suferit și pierderi semnificative în ultimele zile.

Continuă și atacurile cu drone pe teritoriul Rusiei, în Belgorod și Voronej. În cel de-al doilea caz, drona a fost dezactivată de sistemele de bruiaj ruse și a căzut peste un bloc de locuințe, 3 persoane fiind rănite.

În Hersonul inundat apele încep încet să se retragă, dar rămân în continuare mari pericole. Unul dintre ele e la centrala nucleară de la Zaporojie. Chiar dacă lucrurile sunt încă sub control, AIEA avertizează că totuși situația este critică, mai ales dacă rușii continuă să bombardeze zona și avariază și alte baraje. Un al doilea mare risc este cel de răspândire al bolilor, inclusiv al holerei, după ce revărsarea apelor a afectat sursele potabile din regiune.

ADVERTISING

Iar SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare.

Situația după distrugerea barajului Kahovka

  • Scad apele - Noaptea trecută a fost primul moment când nivelul apei în Hersonul inundat a început să scadă, cu aproximativ 20 de centimetri. Acum pe malul drept apele măsoară în jur de 5,38 de metri, iar pe cel stâng 5,35 de metri.
  • Situația la centrala Zaporojie - AIEA a anunțat că, în urma evaluării, s-a dovedit că operaţiunile de pompare la centrala nucleară de la Zaporojie ar trebui „să poată continua, chiar dacă nivelul scade sub pragul actual de 12,7 metri”, considerat anterior critic, a explicat organismul ONU într-un comunicat, care stabileşte în prezent limita la „11 metri sau chiar mai jos”. „În aceste circumstanţe dificile, acest lucru ne oferă puţin mai mult timp înainte de a putea trece eventual la alte surse de aprovizionare”.
  • Sabotori ruși - Serviciile secrete ucrainene au anunţat vineri că au interceptat o conversaţie telefonică ce dovedeşte că un „grup de sabotaj rusesc” a aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka. SBU a postat pe canalul său de Telegram o înregistrare audio de 1,5 minute din presupusa conversaţie în limba rusă între doi bărbaţi: „Ei (ucrainenii, n.red.) nu au lovit. A fost vorba despre grupul nostru de sabotaj. Nu a mers conform planului şi (au făcut) mai mult decât au intenţionat”.
  • A fost explozie - Grupul de cercetare NORSAR din Norvegia a analizat activitatea seismică din noaptea de 6 iunie, când s-a rupt barajul Kahovka, și a stabilit că au fost înregistrate semnale ale unei explozii.
  • Amenințarea holerei - OMS și Ministerul ucrainean al Sănătății avertizează că holera și alte boli transmise prin apă reprezintă un risc în Ucraina, după distrugerea barajului Kahovka. Deși nu a fost raportat niciun caz de holeră în Ucraina de la începutul războiului din 2022, probele de mediu arată că agenții patogeni există încă în regiune și „acest lucru constituie un risc". Ministerul ucrainean al Sănătății a avertizat, de asemenea, cu privire la contaminarea apei cauzată de miile de pești care mor la mică adâncime.
  • Probleme în Marea Neagră - Distrugerea barajului din Ucraina are urmări și în Marea Neagră, spune biologul marin Adrian Bâlbă. Detalii AICI.
  • Ajutor împotriva puhoaielor - Olanda trimite în Ucraina aproximativ 30 de bărci de salvare, pompe de apă şi echipamente impermeabile destinate echipelor de prim-ajutor după distrugerea barajului Kahovka, au anunţat autorităţile: „Facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina în această problemă. Este îngrozitor ce s-a întâmplat".
  • Barbaria rușilor - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ocupanţii ruşi i-au abandonat complet pe oamenii din zonele ocupate şi inundate acum, în urma distrugerii barajului de la Kahovka: „Nu mai există nimeni în lume azi care să nu vadă că Rusia este condusă de barbari. Barbari care sunt ei înşişi cel mai mai mare dezastru de pe planetă azi”.
  • Costurile reconstrucției - O reconstruire a barajului Kahovka ar putea să dureze cel puţin cinci ani, estimează directorul Ucrhidroenergo, Igor Sîrota: „Amploarea catastrofei este extraordinară. E nevoie de cel puţin cinci ani şi de un miliard de euro în vederea construirii unei noi centrale”.

На всіх рівнях держави та місцевої влади ми працюємо, щоб урятувати якнайбільше людей із затоплених районів. Евакуація...

Publicată de Володимир Зеленський pe Vineri, 9 iunie 2023

Situația pe front - contraofensiva

  • A început contraofensiva cu pierderi pentru ucraineni - Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că a început contraofensiva ucraineană, cu atacuri în cel puțin trei sectoare ale frontului. Pe de altă parte, doi oficiali americani de rang înalt citați de CNN estimează că forţele ucrainene au suferit pierderi de echipament greu şi militari şi întâmpină o rezistenţă mai mare decât prevedeau din partea forţelor ruse, în prima lor încercare de a străpunge liniile inamice în estul Ucrainei. Unul dintre cei doi oficiali estimează aceste pierderi - inclusiv un vehicul blindat de transport de trupe de tip MRAP, livrat Ucrainei de către Statele Unite - drept „semnificative”.
  • Atac nocturn masiv - Rușii au lansat peste noapte 16 atacuri cu drone și 6 rachete asupra mai multor regiuni din Ucraina.
  • Bombardament în Uman - Cel puţin opt persoane au fost rănite, după un atac cu rachete în oraşul Uman, din regiunea Cerkasi, din centrul Ucrainei, afirmă un oficial militar: „Avem două lovituri: la un centru industrial şi la o spălătorie de maşini. În al doilea caz, a izbucnit un incendiu în urma loviturii”.
  • Zeci de case distruse, victime printre civili - O persoană a murit și 3 au fost rănite în urma unui atac al rușilor asupra orașului Zviagel, din Jitomir. 4 clădiri rezidențiale au fost distruse și alte 30 au fost avariate.
  • Atac în Harkov - Rușii bombardează din nou periferiile Harkovului. La acest moment, autoritățile spun că nu au fost înregistrate victime.
  • Atac în Belgorod - Apărarea antiaeriană rusă a doborât ţinte în regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, anunţă guvernatorul Viaceslav Gladkov: „Sistemul nostru de apărare antiaeriană a intrat în acţiune în Belgorod şi a interceptat două ţinte care se apropiau de oraş. În prezent, nu s-au raportat victime. Epava a avariat un acoperiş al unei case şi maşini. Echipe de intervenţie se află la faţa locului şi patrulează din uşă în uşă”.
  • Răniți în Voronej - În Voronej, 3 persoane au fost rănite după un atac cu dronă care a lovit un bloc de locuințe. Victimele au fost rănite de cioburile geamurilor, care s-au făcut țăndări în momentul exploziei. Se pare că drona avea ca țintă un aerodrom militar, dar a fost dezactivată pe traseu de sistemele de bruiaj ale rușilor și s-a prăbușit peste bloc.

Alte informații relevante

  • Arme nucleare în Belarus - Vladimir Putin a anunțat, cu ocazia unei întrevederi cu Alexander Lukașenko, că Rusia va iniţia transferul de arme nucleare tactice în Belarus în iulie: „După cum ştiţi, pe 7-8 iulie se va încheia pregătirea unităţilor specifice, iar noi vom iniţia imediat activităţile pentru transferul armamentului în Belarus. Totul decurge conform planului". Este prima dată când Moscova transferă armament nuclear tactic în afara Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice.
  • Ucraineni antrenați în Suedia - Suedia anunţă că a încheiat formarea unor militari ucraineni în utilizarea a 50 de tancuri uşoare de tip CV90 donate de către Stockholm Kievului şi aceştia sunt „pregătiţi pentru front”, însă nu precizează câţi militari ucraineni au luat parte la această formare. Patru companii de infanterie mecanizată au fost formate în instalaţii ţinute secrete, în întreaga Suedie, în ultimele luni. Mărimea unei companii diferă de la o ţară la alta şi poate fi de la câteva zeci la câteva sute de militari.
  • Nou ajutor de la americani - SUA au anunțat un ajutor militar suplimentar de 2,1 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va conţine capacităţi esenţiale de apărare antiaeriană şi muniţii, sub forma de diverse comenzi pentru industria de apărare, potrivit Reuters şi AFP. Fondurile pentru Ukraine Security Assistance Initiative (USAI) vor fi utilizate pentru achiziţionarea de arme, permiţând administraţiei preşedintelui Joe Biden să cumpere arme din industrie, în loc să le retragă din stocurile americane. Livrarea armelor şi sistemelor depinde de disponibilitatea lor şi de calendarul de producţie. Ajutorul SUA pentru Ucraina a ajuns în acest moment la peste 39,7 miliarde de dolari.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇