Un liceu a pus senzori de amprente la toaletele elevilor

Un liceu a pus senzori de amprente la toaletele elevilor

Elevii de la liceul din Moorebank, o suburbie din Sydney, au fost rugați să ofere amprentele pentru a fi introduse în sistem. Aproape toți cei 1.000 de adolescenți s-au conformat.

Conducerea școlii a luat decizia de a introduce cititoare de amprentă la intrarea în toaletele elevilor, pentru a preveni vandalismul și a monitoriza mișcările acestora în campus, relatează The Guardian.

Sistemul de identificare a fost introdus după doi ani de consultări cu un grup de reprezentanți ai părinților și nu înregistrează amprentele, ci creează o reprezentare alfanumerică a acestora.

ADVERTISING

Recunoașterea amprentei nu este obligatorie - elevii pot intra în toalete în timpul orelor de curs cu un card de acces oferit de cancelarie.

Directoarea școlii, Vally Grego, a declarat că părinții au fost informați despre introducerea scanerelor. "Sistemul va fi implementat în al treilea trimestru doar pentru toaletele exterioare ale elevilor. Introducem sistemul pentru a monitoriza mișcările elevilor în timpul orelor de școală și pentru a reduce actele de vandalism. Vom analiza îmbunătățirea toaletelor", a explicat eam într-o scrisoare transmisă anterior părinților.

ADVERTISING

Decizia conducerii este criticată de experții în domeniul respectării dreptului la viață privată. Samantha Floreani, șefă de programe la organizația Digital Rights Watch, a declarat că prevenirea vandalismului nu este o justificare suficientă pentru ceea ce ea consideră că reprezintă o invadare a vieții private. "Elevii ar trebui să aibă dreptul de a merge la toaletă fără colectarea datelor biometrice și monitorizarea constantă a mișcărilor", a spus ea.

Floreani a avertizat cu privire la riscurile pe care le implica sistemul, dincolo de potențialele sale beneficii: "Dacă ar surveni o pierdere de date, de exemplu, dacă acestea ar fi accesate de cineva care nu este autorizat sau dacă ar apărea o scurgere de date ori ar fi furate, atunci am avea dintr-o dată amprenta unui elev accesată de persoane care nu ar trebui să aibă acces la acea informație."

ADVERTISING

Experta a subliniat că decizia stabilește un precedent periculos pentru alte școli și contribuie la "normalizarea supravegherii".

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇