Ciolacu nu mai vrea să vadă elevi de 2 cu bursă de merit, Deca insistă: Scopul este de a stimula progresul școlar

Ciolacu nu mai vrea să vadă elevi de 2 cu bursă de merit, Deca insistă: Scopul este de a stimula progresul școlar

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, că e inadmisibil că s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit și că așteaptă cât mai urgent soluții de la ministrul Educaţiei.

„Am văzut situaţia total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Aşa ceva este inadmisibil”, a spus premierul în şedinţa de Guvern.

Şeful Executivului a arătat că a avut o discuţie cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, dar şi cu sindicatele din educaţie, pe acest subiect.

„Am discutat cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele. Şi aştept cât mai repede o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară”, a spus Ciolacu.

ADVERTISING

Ministerul Educației a răspuns printr-un comunicat că performanța școlară este recompensată prin burse de excelență, cele de merit având alt scop.

Ministerul a transmis că în luna octombrie a acestui an școlar au fost acordate 170 de burse de excelență olimpică I, 2.750 de burse de excelență olimpică II, 459.883 de burse de merit, 736.635 de burse sociale și 82.512 de burse tehnologice.

De asemenea, pentru 731 de beneficiare se acordă bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore.

ADVERTISING

Ministerul Educației reiterează că „performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II” și că „bursa de merit înlocuiește bursa de merit și bursa de studiu, așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare.

„Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care beneficiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, luând în calcul contextele de învățare diferite”, se arată în comunicat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇