Casa Regală i-a suspendat distincția acordată lui Sorin Cîmpeanu și i-a șters numele de pe site

Casa Regală i-a suspendat distincția acordată lui Sorin Cîmpeanu și i-a șters numele de pe site

Casa Regală a României i-a suspendat distincția „Nihil Sine Deo” lui Sorin Cîmpeanu și i-a șters numele de pe lista celor care au primit decorația.

Potrivit EduPedu, decorația este suspendată până la momentul în care se va clarifica situația plagiatului. Dacă se va confirma plagiatul, distincția va fi retrasă definitiv. Pe site-ul Casei Regale numele lui Sorin Cîmpeanu apărea la poziția 99, unde acum este lăsat liber.

Fostul ministru a primit decorația în 2018 „pentru întreaga activitate”. Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” a fost instituită la 30 decembrie 2009, prin ordinul Majestăţii Sale Regelui Mihai I și poate fi acordată personalităţilor marcante din domeniul social, ştiinţific, educaţional, cultural, spiritual, economic, politic şi militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanţă de înalt nivel, au avut o iniţiativă ieşită din comun, au dat dovadă de generozitate şi spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăţi prezentul românesc.

ADVERTISING

Decoraţia regală „Nihil Sine Deo” se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalităţi în viaţă, cetăţeni români şi străini, inclusiv instituţiile sau organizaţii.

Jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat pe ministrul Educaţiei că ar fi plagiat un curs universitar şi şi-a fi "însuşit fraudulos şi paternitatea" mai multor capitole semnate anterior de alţi autori.

Mai exact, în 2006, Cîmpeanu și-a însușit, într-un curs de specialitate, 13 capitole publicate anterior în mod repetat sub semnătura altor doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București (USAMV-B), a scris Emilia Șercan într-un articol publicat de Press One.

ADVERTISING

„Principalul obiectiv e blocarea Legilor Educației”, a fost primul răspuns dat de ministru, când a fost întrebat despre acuzațiile de plagiat. Ulterior Cîmpeanu a susținut că acuzaţiile de plagiat au fost lansate de habarnişti, analfabeţi puri și au existat reacții din mediul universitar. De asemenea, au avut loc mai multe proteste.

Pe 29 septembrie, Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia, fără să pomenească nimic de plagiat. Ulterior a apreciat că a fost o demisie nedreaptă.

Amintim că și asupra tezei de doctorat a lui Sorin Cîmpeanu planează suspiciuni de plagiat.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇