România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată nr 3 din PNRR

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată nr 3 din PNRR

România pierde temporar 1,1 miliarde de euro din cererea de plată numărul 3 din PNRR şi riscăm al doilea an consecutiv în care nu încasăm niciun euro din banii disponibili.

Economedia a aflat pe surse că Guvernul are șase luni să îndeplinească jaloanele restante și să mai recupereze din bani.

Surse guvernamentale arată că România a îndeplinit doar 68 de jaloane din cele 74 din cererea de plată numărul 3. Șase jaloane sunt considerate neîndeplinite parțial sau complet.

Conform informațiilor Economedia, un jalon cheie neîndeplinit este operaționalizarea Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), unde foștii șefi au demisionat.

ADVERTISING

Demisiile vin după ce presa a relatat că niciunul dintre cei trei șefi ai Agenției nu ar îndeplini cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi. Totodată, vicepreședintele agenției este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese.

AMEPIP este agenția care va controla modul în care funcționează companiile cu capital de stat, adică firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro.

Un alt jalon disputat este cel privind numirile șefilor la companii din energie, după cum a scris Hotnews, unde se consideră că în consiliile de administrație au fost alese persoane care sunt incompatibile cu funcțiile pe care le dețin, iar procedurile de selecție nu au fost suficient de transparente.

ADVERTISING

Un alt jalon cheie neîndeplinit este scăderea pragului la microîntreprinderi, care ţine de reforma fiscală şi despre care premierul Marcel Ciolacu spunea că trebuie să fie luată o decizie politică.

În august, premierul spune că este ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 din PNRR va fi reţinută pe o perioadă de 6 luni, maximum 8, dar asta nu înseamnă că România va pierde acei bani.

ADVERTISING

„Sunt 76 de jaloane, îl am aici şi pe domnul ministru de la MIPE, poate să vă spună câte jaloane am găsit închise din cele 76. În acest moment, sunt și cu domnul Grindeanu și cu Burduja, ministrul Energiei, este și domnul Câciu, domnul Boloș. Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul 3 va fi reținută pe o perioadă de 6 luni, maximum 8 luni de zile, pentru a se închide toate lucrurile.

Comisia, în funcție de cât ai îndeplinit din jalon, o să rețină o sumă de bani. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani. Asta este negocierea. Eu îmi doresc să fie o sumă cât mai mică din cei aproape 2,1 miliarde de primit din cererea de plată”, a declarat premierul.

Șeful Executivului a menționat că problemele sunt jalonul cu microîntreprinderile, companiile din energie cu selecțiile și pe transporturi, metroul de la Cluj-Napoca.

”În acest moment, noi am încasat în jur de 9 miliarde de euro, am cheltuit aproape 3 miliarde și avem un buffer relaxat în ceea ce privește sumele încasate. Mi-aș fi dorit să fie pe lângă mine cei care au făcut tâmpeniile, dar nu o să îi mai găsiți, că erau experți pe televizor, dar au dispărut.

De ce şi-au pus unul să meargă în CA, iar soţia să facă parte din comisia de selecţie. Atât i-a dus mintea. Acum nu îi mai vedeţi, sunt dispăruţi. Eu vă promit că o să rezolv problema şi România nu va pierde niciun ban”, spunea Ciolacu acum aproape două luni.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇