Pregătiri pentru inundații. România a pierdut 160 de milioane de euro din PNRR pentru Lunca Dunării, iar acum se protejează cu saci de nisip

Pregătiri pentru inundații. România a pierdut 160 de milioane de euro din PNRR pentru Lunca Dunării, iar acum se protejează cu saci de nisip
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

România este sub avertizări meteo de ploi torențiale, iar hidrologii avertizează că pe majoritatea râurilor din centru, est și nord-est se vor înregistra depășiri ale debitelor și posibile viituri, mai ales că furtunile vor umfla afluenții mici ai acestora. 

După Ungaria și Slovacia, debitele Dunării vor crește și pe secțiunea românească. Hidrologii anunță că punctul maxim ar putea fi înregistrat la începutul lunii octombrie, când debitul fluviului ar putea depăși  8.000 de metri cubi pe secundă. 

ADVERTISING

Autoritățile române susțin că au inspectat toată suprafața de diguri de pe traseul Dunării, iar punctele vulnerabile au fost puse în siguranță, în timp ce au fost pregătiți și mii de saci de nisip, pentru a se interveni de urgență. 

Ce ar fi putut însă să facă statul până acum?

  • Cele mai recente inundații în localitățile din Lunca Dunării au avut loc în 2006, când peste 1.000 de km pătrați de teren au fost acoperiți cu apă. 
  • De-atunci și până acum, declară Camelia Ionescu, manager național în departamentul ape dulci de la WWF, statul a realizat doar planuri de cum ar putea fi diminuat riscul la inundații în zonele respective. 
  • Un astfel de proiect cu lucrări de refacere a aproximativ 4.000 de hectare din Lunca Dunării, evaluat la 160 de milioane de euro, a fost inclus de autoritățile române în PNRR. 
  • La negocierile ulterioare duse de Guvern cu Comisia Europeană banii au fost alocați către alte domenii, iar proiectul a rămas suspendat, fără o sursă de finanțare. 
ADVERTISING

Citeşte informaţiile integral în articolul publicat de PressOne


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇