USR avertizează că riscăm al doilea an consecutiv în care nu încasăm niciun euro din banii disponibili prin PNRR, susţinând că PNRR a ajuns la jumătatea perioadei de implementare, dar fără să aducă beneficii majore fiecărui cetăţean român, pentru că reformele prevăzute au fost blocate de PSD şi PNL.
”PNRR a ajuns la jumătatea perioadei de implementare, dar fără să aducă beneficii majore fiecărui cetăţean român, pentru că reformele prevăzute au fost blocate de PSD şi PNL. Aceasta este concluzia celui mai nou raport MonitorPNRR.ro, realizat de Departamentul de Politici Publice al USR.
Ratarea ţintelor din PNRR face ca România să aibă în acest moment un deficit de finanţare, diferenţa dintre valoarea proiectelor demarate şi banii efectivi încasaţi fiind de peste 10 miliarde de euro”, afirmă USR într-un comunicat.
Conform USR, reformele majore ratate sau neîndeplinite conform prevederilor din PNRR sunt:
- reforma pensiilor - eliminarea pensiilor speciale, introducerea principiului contributivităţii şi recalcularea tuturor pensiilor
- reforma sistemului de salarizare a bugetarilor
- reforma fiscală
- reforma felului în care stabilim şefii companiilor de stat
- reforma urbanismului
- digitalizarea ANAF
”Pentru că actuala guvernare nu a făcut aceste proiecte serioase, nu doar că nu a crescut calitatea serviciilor publice, dar acesta este şi motivul pentru care Cererea de Plată numărul 3, care înseamnă 2 miliarde de euro, nu a fost aprobată de Comisia Europeană nici după a doua amânare, iar termenul de evaluare a acesteia s-a prelungit pe termen nedefinit.
Cererea de Plată numărul 3 a fost depusă în decembrie 2023 şi, potrivit regulamentului Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, procesul de evaluare ar fi trebuit să se încheie după două luni, urmat de plata efectivă a banilor. Din cauza mai multor jaloane neîndeplinite conform angajamentelor din PNRR şi a unor reforme ratate, această cerere de plată nu a fost aprobată nici după şapte luni de la depunere”, susţine USR
„Pe programul negociat iniţial de noi cu Comisia Europeană, România ar fi trebuit să aibă în momentul de faţă patru cereri de plată din PNRR aprobate şi achitate şi o a cincea deja depusă şi în evaluare. În jur de 11 miliarde de euro, la care se adăugau cele 3,7 miliarde de euro din prefinanţare, viraţi atunci când Comisia a evaluat cu notă maximă planul nostru.
Guvernele PSD-PNL nu au reuşit să încaseze decât două cereri de plată şi să mai depună una, cea cu numărul 3, a cărei aprobare se amână de câteva luni. Concret, ultima tranşă de bani aprobată României pentru îndeplinirea jaloanelor datează din decembrie 2022.
PSD şi PNL au renegociat PNRR şi Angajamentele Operaţionale, acel caiet de sarcini care cuprinde şi programul de implementare a PNRR, şi au eliminat cele două cereri de plată ratate, ca să dea bine la imagine. Le-au comasat cu alte cereri viitoare, dar nici programul negociat de ei nu-l pot respecta.
Vă reamintesc că anul trecut nu am încasat niciun euro din banii alocaţi pe 2023 şi, dacă se mai prelungeşte mult până când Guvernul îndeplineşte corect toate jaloanele din Cererea 3, riscăm ca nici anul ăsta să nu luăm vreun cent din banii alocaţi.
Guvernul Ciolacu trebuie să înceteze cu încercările acestea puerile de a păcăli Comisia Europeană la reforme şi să se apuce serios de treabă. Miliardele din PNRR sunt esenţiale pentru investiţii, mai ales în situaţia bugetară gravă în care tot Guvernul Ciolacu ne-a adus”, explică Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR.
Investițiile avansează, blocajul e pe reforme
Ultimul raport de monitorizare a implementării PNRR, publicat de MonitorPNRR.ro, arată că, în ciuda unor întârzieri, investiţiile majore prevăzute în PNRR pentru anul 2024 avansează. PNRR avansează pe partea cu investiţiile, dar este blocat la partea de reforme.
”În acest moment, România a demarat investiţii de peste 20 de miliarde de euro din proiectele finanţate prin PNRR, dar din cauza lipsei de voinţă a guvernelor PSD-PNL de a face reformele esenţiale, în ţară au intrat doar 9 miliarde de euro, cu tot cu prefinanţarea.
Ne aflăm în situaţia în care proiectele de investiţii avansează, dar banii nu vin în acelaşi ritm pentru a le finanţa. Iar dacă situaţia va continua în acelaşi ritm, la un moment dat motorul financiar al PNRR se va gripa. Iar România nu are, în acest moment, resurse bugetare să acopere, chiar şi pentru o scurtă perioadă, lipsa la timp a miliardelor de euro din PNRR”, conchide USR.