Gata cu starea de alertă: Nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare Kurzarbeit

Gata cu starea de alertă: Nu se va mai acorda şomaj tehnic, dar rămâne în vigoare Kurzarbeit

Odată cu ridicarea stării de alertă în România, nu se va mai acorda șomajul tehnic și nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de lucru și nici telemunca, atenționează ministrul Muncii, Marius Budăi.

Într-o postare publicată marți seara, în ultima zi a stării de alertă introduse în România din cauza pandemiei, ministrul Budăi anunță că vor exista anumite schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii, așa cum au fost și cele anunțate de Ministerul de Interne sau de Ministerul Sănătății.

ADVERTISING

”Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă.

Și valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022.

Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de lucru și nici telemunca, dar acestea pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituțiile de stat”, a enumerat acesta.

Guvernul Ciucă s-a reunit miercuri în ședință, de la ora 11, pentru a adopta și alte acte necesare pentru revenirea la normalitatea de dinainte de pandemie.

De asemenea, marți seara, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a anunțat că a abrogat hotărârea care stabilea condițiile și procedurile de carantinare a persoanelor care intră în România.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇